Οι δημοτικές παρατάξεις παραμένουν στο… σκοτάδι για την πρόταση που θα κατατεθεί
Σε πολλές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αλλά και των Επιτροπών, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ψέξει τη Δημοτική Αρχή ότι με διαδικασίες «εξπρές» και χωρίς ουσιαστική συζήτηση προσπαθεί να περάσει κάποια θέματα, χρησιμοποιώντας ως όπλο τον εκλογικό νόμο και την αριθμητική πλειοψηφία που διαθέτει.
Αποτέλεσμα, μια σειρά από σοβαρά ζητήματα να μη συζητούνται αναλυτικά και οι απόψεις των παρατάξεων να μη λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης.
Βέβαια, νόμοι όπως ο «Καλλικράτης» ενισχύουν περισσότερο τα παραπάνω, καθώς συρρικνώνει περαιτέρω τη δύναμη των θεσμών δημοτικής εξουσίας με όσα προβλέπει.
Η πόλη, όμως, ιστορικά υπήρξε αναγκαία συνθήκη για τη δημοκρατία και την ελευθερία, ενάντια σε καταπιεστικά έθιμα, ανορθολογικούς φόβους ή προκαταλήψεις. Μ’ αυτήν την έννοια, η πόλη διάνοιξε μία διαδικασία εκπολιτισμού, που όμως όσο πάει και συρρικνώνεται.
Ακόμα δεν έχει γίνει συνείδηση (κι αυτό είναι το ζητούμενο) το γεγονός ότι η αναπαραγωγή του συστήματος εξουσίας σχετίζεται με την καταστροφή των υπολειμμάτων δημοσίου χώρου και, ουσιαστικά, με τη διάλυση της κοινωνίας και τη μετάθεση των αρμοδιοτήτων γι’ αυτήν σε ειδικούς και τεχνοκράτες.
Και ερχόμαστε στο ζητούμενο. Σε 15 ημέρες, περίπου, οι ελληνικές πόλεις που επιδιώκουν να κερδίσουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, θα πρέπει να έχουν υποβάλει το φάκελο της υποψηφιότητας. Τον προϋπολογισμό, τις παρεμβάσεις που προτείνονται και που θα καθορίσουν το χαρακτήρα κάθε πόλης για τα επόμενα χρόνια.
Κι όμως, η συγκεκριμένη ουσιαστική διαδικασία δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Κανείς δε γνωρίζει το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα είκοσι (20) περίπου εκατομμύρια που θα απαιτηθούν για να είναι η πόλη έτοιμη να υλοποιήσει με επιτυχία τις απαιτήσεις του θεσμού.
Κι όμως, όποτε έμπαινε προς συζήτηση τέτοιο θέμα, η Δημοτική Αρχή και το Γραφείο Υποψηφιότητας υπόσχονταν ότι όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες. Στην αρχή είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι μια παρόμοια συζήτηση θα γίνει αρχές φθινοπώρου, αλλά φτάνουμε στην τελική ημερομηνία και ακόμα κανείς δε γνωρίζει κάτι.
Και πάλι, ακόμα κι αν αυτό συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ο χρόνος για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, για αντιθέσεις και συνθέσεις, είναι ελάχιστος. Οι δημοτικές παρατάξεις δεν έχουν το χρόνο να μελετήσουν ενδελεχώς τα προτεινόμενα, ενώ οι πολίτες θα παραμείνουν σε πλήρη άγνοια. Πόσο θα κοστίσει το εγχείρημα, τι θα επιβαρύνει ποιον.
Η μέχρι σήμερα ιστορία των πόλεων της χώρας που πήραν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη) άφησε πίσω της μόνο χρέη.
Ο θεσμός είναι μια ευκαιρία για την Καλαμάτα να κερδίσει χώρο στον παγκόσμιο χάρτη των πόλεων που θέλουν να προσελκύσουν τουρίστες, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τους πολίτες της. Με τις διαδικασίες, όμως, που ακολουθούνται όλα βρίσκονται υπό αίρεση. Κι αυτό είναι κακό για την πόλη.
του Αντώνη Πετρόγιαννη