Τη Δευτέρα θα παραιτηθεί από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας ο Παν. Αλευράς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο να καταστήσει ξεκάθαρο τι πρόκειται να πράξει στο μέλλον, αν δηλαδή ακολουθήσει την κίνηση του Γ. Δέδε και κατέλθει ως υποψήφιος εκ νέου στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Όμως, το ότι τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του νέου σχήματος άφησε ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Ο κ. Αλευράς ανέφερε πως είχε διαφωνήσει δύο φορές με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη. Η πρώτη, που δεν είχε γίνει γνωστή, ήταν με το λιγνιτωρυχείο στη Φαλάνθη, οπότε δεν εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η δεύτερη ήταν με τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, όπου είχε εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του. Η τρίτη και τελευταία, όπως είπε, ήταν όταν «ο κ. Τατούλης επέλεξε να αλλάξει πορεία από τη διαδρομή του 2010 για να εξυπηρετήσει την πολιτική του επιβίωση μέσα από άλλους χώρους», αναφερόμενος στην αναζήτηση στήριξης από τη Ν.Δ.
Ο υπό παραίτηση αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε πολιτικό άδειασμα όλων των υπολοίπων αυτό που έγινε σε βάρος όσων αγωνίστηκαν το 2010 για την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, ενώ προέβη και σε απολογισμό του έργου που επιτελέστηκε το διάστημα της θητείας του, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίσει απολογισμό αυτά στα οποία αναφέρθηκε, σημειώνοντας ότι συνολικά στη Μεσσηνία εκτελούνται 90 έργα, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ.
Τριβές και διαφωνίες
Ο κ. Αλευράς διαχώρισε τη συνέντευξη σε δύο τμήματα: στο απολογιστικό και στο πολιτικό.
Για το δεύτερο σκέλος ανέφερε πως «πριν από τριάμισι χρόνια δημιουργήσαμε τη “Νέα Πελοπόννησο”, προϊόν συμφωνίας του πολιτικού μου φορέα (ΠΑΣΟΚ) και του επικεφαλής του συνδυασμού κ. Τατούλη, για να σηματοδοτήσουμε μια νέα αρχή για τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τους κατοίκους της. Όλοι σταθήκαμε σε αυτό τον αγώνα και οδηγηθήκαμε σε νικηφόρο πορεία και στη σωστή κατεύθυνση. Στην πορεία, όμως, παρατηρήθηκαν και τριβές και διαφωνίες, που δεν αναδείχθηκαν, προκειμένου να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας προς όφελος των κατοίκων και της ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Θεώρησα σκόπιμο να παραβλέψω επιμέρους διαφορές και διαφωνίες, θεωρώντας ότι είναι πιο χρήσιμο να προωθήσουμε τα μεγάλα έργα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου».
Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε τις περιπτώσεις που ήρθε σε ρήξη με τον κ. Τατούλη και αναφερόμενος στο θέμα του λιγνιτωρυχείου, συνεχάρη τους συναδέλφους του της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας που παρεμπόδισαν να «περάσει» η ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Μπορεί να μην φάνηκε προς τα έξω ότι είχαμε αντίθεση για αυτό, αλλά το παλέψαμε και το θεωρώ αρκετά σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως δεν υπήρξε ενημέρωση από πλευράς του κ. Τατούλη για την «αλλαγή πλεύσης» του και πρόσθεσε: «Έπειτα από όλα αυτά, το ήθος μου, οι αρχές μου, η αξιοπρέπειά μου, δε μου επιτρέπουν να παραμείνω στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και τη Δευτέρα θα υποβάλω την παραίτησή μου, επειδή θεωρώ πως έτσι πρέπει να κάνω.
Αυτή η απόφασή μου είναι προϊόν ώριμης σκέψης και διαβούλευσης με τους χιλιάδες πολίτες της Μεσσηνίας που με την προτίμησή τους με ανέδειξαν πρώτο περιφερειακό σύμβουλο σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε αυτούς μόνο απολογούμαι και σε κανέναν άλλο. Οι παραιτήσεις εξωθεσμικά, είτε με πιέσεις είτε με εκβιασμούς, δεν μπορούν να γίνουν. Ο καθένας έχει το πολιτικό ανάστημα και κάνει αυτό που πρέπει στον κατάλληλο χρόνο και αυτό κάνω εγώ τώρα, δεδομένου ότι πιστεύω πως η δημοκρατία έχει ευρύτερο πεδίο και πρέπει να αναδειχθούν νέες πρωτοβουλίες. Θεωρώ ότι απαιτείται να εκφραστεί μια παμπελοποννησιακή συμμαχία, που θα δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης και προοπτικές μέσα από ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό πρέπει να γίνει, η μεγάλη ανατροπή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για το λόγο αυτό περνάμε μπροστά και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος με το σχήμα του κ. Δέδε απάντησε πως «απαιτείται μια νέα έκφραση, μια συστράτευση για ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, για να δοθεί μια ανάπτυξη στην περιοχή από ρηξικέλευθες τομές και μεταρρυθμίσεις».
Σε άλλη ερώτηση για το ότι μέχρι τώρα στήριζε την πολιτική Τατούλη, απάντησε: «Στη ζωή μου ποτέ δεν ήμουν θορυβώδης. Προσπαθώ να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος και μέσα από συλλογικές προσπάθειες να πετυχαίνω αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος[…]. Δεν είναι ανάγκη να σηκώνω τη σημαία ψηλά χωρίς να παράγω έργο. Προτιμώ να παράγω σημαντικό έργο και ωφέλιμο για την περιοχή κι ας είναι και αθόρυβο το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται.[…]. Δε θέλω να μπω σε καθημερινές αντιπαραθέσεις που κατεβάζουν το επίπεδο, δεδομένου ότι υπήρχαν και διαφωνίες και παρεμβάσεις στο έργο μας, αλλά αυτά δε νομίζω ότι πρέπει να τα αναπαράγουμε. Σημασία έχει ότι διαφωνίες υπήρξαν και σε κάποια σημεία κορυφώθηκαν με συγκεκριμένα γεγονότα».
Σε άλλο σημείο, δήλωσε: «Δε θα μπορούσα να είμαι ξανά υποψήφιος σε αυτό το συνδυασμό (Τατούλη). Η ζωή δεν είναι μόνο καρέκλες. Υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους κι ένας από αυτούς είμαι κι εγώ. Ειπώθηκε κατά κόρον από συγκεκριμένους φορείς, ότι είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες για το μισθό. Σε αυτή τη θέση παίρνω 1.900 ευρώ. Στη δουλειά που δουλεύω, παίρνω συνολικά (μισθός και οδοιπορικά) 1.500 ευρώ. Άρα, ούτε οικονομικό κριτήριο υπήρχε για την καρέκλα, ούτε είμαστε αρχομανείς και να κυνηγάμε τις καρέκλες. Είμαστε άνθρωποι της προσφοράς και της εργασίας και το έχουμε αποδείξει στην πράξη και αυτό το εισπράττουμε από τους πολίτες. Το ότι με τιμούν οι πολίτες με την ψήφο τους, σε όλες τις αναμετρήσεις, δείχνει ότι ο λαός έχει αλάνθαστο κριτήριο».
Ανέφερε, επίσης, πως δεν υπήρξε ενημέρωση από τον κ. Τατούλη για την αναζήτηση στήριξης από τη Ν.Δ., ενώ στο αν τον άδειασε πολιτικά ο πολιτικός φορέας που τον υποστήριξε, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει να εκφραστώ αυτοδιοικητικά και αυτό κάνω πράξη».
Τέλος, ερωτηθείς από το «Θ» να απαντήσει θετικά ή αρνητικά για το αν θα είναι υποψήφιος με τον κ. Δέδε, είπε: «Θα απαντήσω όπως θέλω εγώ και είπα ότι αυτό το σχήμα το έχει ανάγκη η περιοχή, το έχει ανάγκη ο τόπος και σε αυτό τον αγώνα θα στρατευθούμε όλοι».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου