Το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη γέφυρα ανάπτυξης της Μεσσηνίας


Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη διοργάνωσε, προχθές, ανοικτή ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015», στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα.
Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη παρουσίασε αποτελέσματα των δράσεών του, καθώς και επίκαιρα θέματα που αφορούν άμεσα στην αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
Κι αυτό δεν το κάνει για πρώτη φορά, ενώ, παράλληλα, αποτελεί πραγματικό αρωγό σε κάθε προσπάθεια, ιδιωτική ή δημόσια που προβάλλει τον τόπο μας. Κι αυτό δεν είναι λόγια, αλλά, όπως καταδείχτηκε και στην ημερίδα, πράξεις και υλοποιημένες δράσεις.
Συντονιστής της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας ήταν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρης Βελισσαρίου, ένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που συνεργάζεται στενά με το ίδρυμα Καπετάν Βασίλης.
Την ημερίδα άνοιξε ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, Προϊστάμενος Τμήματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής «ΚΑΠ», στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αλλαγές που φέρνει στον πρωτογενή τομέα.
Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται συνεχώς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.
 Η πιο πρόσφατη μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο του γενικότερου επανασχεδιασμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΓΠ), ολοκληρώθηκε ουσιαστικά τον Δεκέμβριο του 2013 με την έγκριση των βασικών νομοθετικών πράξεων για την περίοδο 2014-2020.
Σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και τους γενικότερους στόχους της ΚΓΠ, η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 έχει τρεις μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους: βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της κλιματικής αλλαγής, και ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη των αγροτικών οικονομιών και κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και διατήρησης θέσεων εργασίας.
 
  
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ 
Πρ. Μαγιάτης: Τα αποτελέσματα εφαλτήριο περαιτέρω ανάπτυξης 
Η ελαιασίνη που πικρίζει και η ελαιοκανθάλη που «καίει» στο λαιμό ανευρίσκονται και οι δύο σε υψηλές συγκεντρώσεις στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ποικιλία κορωναίϊκη και σε ακόμη μεγαλύτερες σ’ εκείνο που παράγεται από κορωναίϊκη στη Μεσσηνία. Ο λόγος ή μάλλον η πληθώρα των παραγόντων που επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα δεν έχουν προσδιορισθεί.
Το σίγουρο είναι ότι οι ουσίες αυτές, που ανήκουν στην κατηγορία των πολικών φαινολών, έχουν σημαντική θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Ναι, το ελαιόλαδό μας είναι φάρμακο και αυτό αποδεικνύεται άλλη μια φορά. Σχετική κλινική μελέτη για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, έγινε επί αμερικανικού εδάφους. Κι έδειξε ότι το ελαιόλαδό μας, το ΠΟΠ Καλαμάτα, είναι φάρμακο, με κλινικές αποδείξεις πλέον.
Σημειώνεται πως η κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν εννέα υγιείς άνδρες, πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας στην Καλιφόρνια, ενώ χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη».
Τις ουσίες ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη, καθώς και τα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας που τις περιέχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις, έχει αναδείξει ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Φαρμακευτικής Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, μαζί με τη συνεργάτιδα και σύζυγό του δρα Ελένη Μέλλιου.
Ο κ. Μαγιάτης παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας σε πληθυσμό της Αμερικής σχετικά με την καρδιοπροστατευτική δράση του μεσσηνιακού ελαιολάδου, το οποίο είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, άνθρωποι που ήπιαν τρεις κουταλιές ελαιόλαδο ιδιαίτερα πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, σε ανάλυση του αίματός τους που έγινε μετά δύο ώρες είχαν μειωμένα επίπεδα αιμοπεταλίων.
Αυτό αποδεικνύει ότι το αίμα μέσα στον οργανισμό δεν πήζει και έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θρομβώσεων που προκαλούν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα ελαιόλαδα που ήπιαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, ήταν από τη Μεσσηνία και ειδικότερα από τις περιοχές του Ακριτοχωρίου, της Λευκοχώρας και της Λάμπαινας, από τις ΗΠΑ και από ένα πολυκατάστημα με την ένδειξη “εξαιρετικό παρθένο”. Μάλιστα, ο κ. Μαγιάτης σημείωσε ότι οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες αυτού του ελαιολάδου είναι σχεδόν ανταγωνιστικές με το φάρμακο ιβουπροφένη.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της κλινικής έρευνας, τόνισε ο καθηγητής, δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της περιοχής, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ελαιοκανθάλη. Τόνισε, δηλαδή, ότι η περιοχή μπορεί να αναδειχθεί πρώτη δύναμη παγκοσμίως στο υγιεινό ελαιόλαδο, αρκεί να στηριχθεί ο ισχυρισμός υγείας και να συνδεθεί με την Καλαμάτα.
Σε ό,τι αφορά το πώς μπορεί ένας παραγωγός να μάθει εάν το ελαιόλαδό του είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, ο κ. Μαγιάτης σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τις κλασικές εργαστηριακές αναλύσεις αλλά και με την απλή και ταχύτατη μέθοδο που φέρει το όνομα «Αριστόλεο».
Πάντως, ο καθηγητής επεσήμανε ακόμη ότι από τα εννέα άτομα που χρησιμοποιήθηκαν για την κλινική έρευνα στις ΗΠΑ, τα μισά είχαν μικρότερη απόκριση στις ιδιότητες της ελαιοκανθάλης, γι’ αυτό και η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί.
Επίσης, ο κ. Μαγιάτης ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Ελαιοκανθάλης, που έχει την έδρα της στην Ισπανία, διοργανώνει διαγωνισμό για τη βράβευση του ελαιολάδου που θα βρεθεί με τους υψηλότερους δείκτες ελαιοκανθάλης. Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας αυτής και επιθυμεί η απονομή του βραβείου να γίνει στη Μεσσηνία στο 2016, ενώ σημείωσε ακόμη ότι θα γίνει και αγορά 1.000 κιλών ελαιολάδου, προς 15 ευρώ το κιλό.

ΕΝΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ 
Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Δαιτροφής 
Τέλος, ο Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”, Υπεύθυνος Έργου Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής και η Μαρία Μαυρογένη, Υπεύθυνη Διαχείρισης Λογαριασμών/Πελατών – MOZAIK, μίλησαν για το Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής.
Σκοπός του Μουσείου είναι η καταγραφή, μελέτη, διάσωση και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας, καθώς επίσης και η διάδοσή της. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα διατροφικά οφέλη της Μεσσηνιακής Διατροφής και την ένταξή της παράδοσης στο σύγχρονο τρόπο ζωής με στόχο την ευζωία και τη μακροζωία.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται τα Μεσσηνιακά προϊόντα όπως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Η επιλογή των τροφίμων βασίζεται σε διατροφικά και ιστορικά κριτήρια, δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Μεσσηνιακής Διατροφής και των παραδοσιακών συνταγών, ενώ αρκετά συναντώνται αυτούσια ή σε διάφορες ποικιλίες και σε άλλα σημεία της Μεσογείου.
Οι παραδοσιακές συνταγές που παρουσιάζονται στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής, έχουν καταγραφεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσσηνιακής παράδοσης. Σημαντική παρουσία στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής έχουν τα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής.
Ο μουσειολογικός σχεδιασμός προβλέπει την παρουσίαση επιλεγμένων παραδοσιακών στοιχείων και τη στοιχειοθέτηση μίας πλήρους σύγχρονης διατροφής με βάση τα μεσσηνιακά υλικά. Ο αέναος εμπλουτισμός της μόνιμης ψηφιακής έκθεσης του Μουσείου με συνταγές, παραδοσιακά και διατροφικά στοιχεία, καθώς και η δημιουργική διάδραση με τους επισκέπτες, συμβάλλουν στη διατήρηση της τοπικής γαστρονομικής και λαογραφικής μνήμης και στην παγκόσμια προώθηση των ωφελειών της Μεσσηνιακής Διατροφής.
Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2011, προς τιμήν του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Η μέχρι σήμερα πορεία του τιμά σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγάπη του αείμνηστου για τη Μεσσηνία.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη