Για ορισμένα αθηναϊκά, κυρίως, μέσα, τα ΤΕΙ της επαρχίας είναι κάτι σαν….αποθήκη μισθοσυντήρητων καθηγητών και υπαλλήλων, οι οποίοι το έργο που παράγουν είναι μηδαμινό.
Το ΤΕΙ Πελοποννήσου, όμως, έχει αρκετές λαμπρές εξαιρέσεις, επιστήμονες και υπαλληλικό προσωπικό, οι οποίοι δικαιώνουν την απαίτηση όλων μας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παράγεται παιδεία. Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας- ΤΕΙ Πελοποννήσου. Μάλιστα, εκτός από επιστημονικό και υπαλληλικό δυναμικό έχει και ανθρώπους που ζουν στην πόλη μας και εθελοντικά συμβάλουν στην υπεράσπιση του προϊόντος.
Η σύνθεση της ομάδας αυτής είναι: Βελούδω Βελισσάρη, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Αφροδίτη Κλείδωνα, Ιωάννα Μηλιώνη, Πάνος Παγάνης, Διονύσης Παπαδάτος, Μαρία Περδικάρη, Ελισάβετ Τσιαβτάρη, Κώστας Τσορώνης, Αλέξανδρος Δραγώνας, Αντώνης Καργαδούρης, Γεώργιος Κουτέλας, Χρήστος Μουρούτογλου, Κώστας Μπουλουλής. Όλοι οι παραπάνω αφήνουν την καθημερινότητά τους στην άκρη και συχνά- πυκνά δοκιμάζουν ελαιόλαδα.
Επιστέγασμα της προσπάθειας είναι οι διαπιστεύσεις, τόσο από το αρμόδιο υπουργείο, όσο και από τις ΗΠΑ. Τελευταίο “βραβείο”, που ανακοίνωσε στην ημερίδα ο κ. Βελισσαρίου είναι η αναγνώρισή του από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC). Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι το μοναδικό εργαστήριο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αυτή τη διάκριση, αλλά και μέσα στα 60 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο!
Ο επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της ομάδας, Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, παρουσίασε όλους αυτούς τους αθόρυβους εργάτες και μίλησε για το Εργαστήριο, το οποίο επί της ουσίας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, με ιδιωτικά κεφάλαια, αφού κεντρική εξουσία, δεύτερος και πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης του έχουν γυρίσει την πλάτη. Και το ιλαρό της ιστορίας είναι ότι όταν όλοι αυτοί οι “μικροί” και “μεγάλοι” πολιτικοί μιλούν για το ελαιόλαδο, το περιγράφουν ως το μεγάλο όπλο της Μεσσηνίας, αλλά και της χώρας γενικότερα!
Το Εργαστήριο για να φτάσει στο βαθμό που βρίσκεται “κρατήθηκε” από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλους ιδιώτες χορηγούς. Έτσι διοργανώθηκαν διεθνή συνέδρια γνώσης, απαντήθηκαν ερωτήσεις για το ελαιόλαδο, την ποιότητά του, την ανάμιξή του, εκπαιδεύτηκαν καθηγητές και μαθητές της Μεσσηνίας, περίπου 150, γύρω από τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Επόμενο άμεσο στοίχημα η χαρτογράφηση της κορωνέϊκης ποικιλίας στη Μεσσηνία, αλλά και μια προσπάθεια που θα γίνει με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη και Πύλο να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, να σερβίρουν ελαιόλαδο ποιότητας, αλλά και τα τοπικά μας προϊόντα. Τα παραπάνω, δράσεις και προγράμματα, παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας του Εργαστηρίου, Ιωάννα Μηλιώνη.