Γιώργος Καμίνης από την Καλαμάτα: Διακύβευμα η θωράκιση της Δημοκρατίας υπέρ των πολλών


Με την ομιλία του χθες βράδυ στο ξενοδοχείο REX ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα που θα διαδεχθεί τη “Δημοκρατική Συμπαράταξη”, δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Μεσσηνία, ενώ εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία εκτός Αττικής.
Κατά την παραμονή του στην Καλαμάτα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, αλλά και την αντιδήμαρχο Παναγιώτα Ντίντα, στο ιστορικό Δημαρχείο, η οποία και αναπληρώνει το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, που απουσίαζε.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Δημαρχείο, παρουσία αντιδημάρχων και προέδρων νομικών προσώπων, ο κ. Καμίνης εξήρε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα χρόνια της κρίσης, σχολιάζοντας ότι αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο πληθυσμό. Ζήτησε, δε, να δοθούν περισσότεροι πόροι και ανεξαρτησία, ώστε ο ρόλος της να ενδυναμωθεί, αλλά και να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση της εξουσίας.
Στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Εκεί, ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, θα στηρίξει τη νέα προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις.
Σημείωσε δε ότι ο πολιτικός χώρος που βρίσκεται σήμερα σε προεκλογική διαδικασία αποτέλεσε τη μήτρα όλων των σημαντικών αλλαγών στη χώρα, έχοντας ως αφετηρία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.  Έδωσε ακόμη έμφαση στο γεγονός ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα πορεύεται εν κενώ, χωρίς ισορροπία. “Έτσι αποτελεί εθνικό καθήκον για όλους μας να αναλογιστούμε τις ιστορικές μας ευθύνες και να πράξουμε ανάλογα”, σχολίασε.
Στη διάρκεια των ερωτήσεων, απαντώντας σε ερώτηση του “Θ” για την εκλογική διαδικασία κι αν η επιμονή του στην ηλεκτρονική ψηφοφορία μοιάζει με “δημοκρατία του καναπέ”, ο κ. Καμίνης υπήρξε κάθετος. Υποστήριξε ότι το νέο εγχείρημα θα πρέπει να απαντήσει στις πραγματικότητες του σήμερα. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη υιοθέτησης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μια και η μεγάλη πλειοψηφία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, συμβιώνει με τα μέσα δικτύωσης. “Πολιτική συνειδητοποίηση δεν είναι μόνο να πάει κάποιος στην κάλπη. Εξάλλου και παλιότερα που ίσχυε αυτό, δεν είχαμε και το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο”, σημείωσε.
Ο κ. Καμίνης θεωρεί το δίλημμα της μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. «πλαστό», αφού για τον ίδιο το μέγα θέμα είναι αν επικρατήσει στην Ελλάδα η πρόοδος ή η συντήρηση. “Το μείζον ερώτημα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι αν έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στη δημιουργία κυβέρνησης”, τόνισε.
Σε άλλη ερώτηση του “Θ”, αν θεωρεί τις ανισότητες στην κοινωνία ως κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, θέση που υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, ο Καμίνης απάντησε με σαφήνεια. Έκανε λόγο για συνεχείς προσπάθειες εξάλειψης των ανισοτήτων που υπάρχουν στην κοινωνία, υποδηλώνοντας ότι το αξίωμα του προέδρου της Ν.Δ. ακυρώνει το ρόλο της Πολιτικής.
Ο κ. Καμίνης ζήτησε να υπάρξουν πολιτικές που θα στηρίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του κράτους, αν και ο ίδιος δεν είναι αντίθετος στη λειτουργία, για παράδειγμα, των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είπε, όμως, ότι το βάρος των πολιτικών αποφάσεων μιας κυβέρνησης πρέπει να είναι προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων και όχι μόνο μιας μερίδας της κοινωνίας.
Τέλος, για τις επενδύσεις ανέφερε ότι μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες που σέβονται το περιβάλλον και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη