Η Μεσσηνία πόλος έλξης των υποψηφίων του νέου φορέα στην κεντροαριστερά
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά, ωστόσο το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Η Χαριλάου Τρικούπη επιζητεί την εκπλήρωση «βασικών εγγυήσεων» προκειμένου να διεξαχθεί η εξ αποστάσεως ψηφοφορία, η οποία θα αναδείξει τον ηγέτη στο νέο ενιαίο φορέα. Όπως ανέφεραν πηγές από το ΠΑΣΟΚ, «κορυφαία και θεμελιώδης εγγύηση» για την e-ψηφοφορία αποτελεί «η προηγηθείσα αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα ενώπιον εφορευτικής επιτροπής και η παραλαβή του αποκλειστικού γι’ αυτόν κωδικού (pin)».
Σε διαφορετική γραμμή κινείται το Ποτάμι. «Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας για την ηλεκτρονική ψηφοφορία παράλληλα με την κλασική ψηφοφορία», δήλωσε ξεκάθαρα, προχθές, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας. Όπως υποστήριξε ο κ. Τσιόρδας, το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Γιώργος Καμίνης: «Η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη, που για το εγχείρημα έχει ως εγγύηση το κύρος της επιτροπής Αλιβιζάτου, αλλά και την ίδια την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία».
Πίσω από αυτά τα επιχειρήματα, όμως, διακρίνονται συγκεκριμένες πολιτικές αγωνίες και προθέσεις. Τόσο στο Ποτάμι όσο και στο επιτελείο Καμίνη θεωρείται ότι η ψήφος με υποχρεωτική φυσική παρουσία ευνοεί τους παγιωμένους κομματικούς μηχανισμούς. Ήτοι ευνοεί πρωτίστως τη Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο- παρά την συρρίκνωσή του- εξακολουθεί να διαθέτει συμπαγείς μηχανισμούς σε επίπεδο συνδικαλιστών, τοπικής αυτοδιοίκησης και νομαρχιακών οργανώσεων σε όλη την επικράτεια.
«Βρέξει, χιονίσει ο επαγγελματίας κομματικός παράγοντας θα πάει να ψηφίσει», λένε χαρακτηριστικά στην Σεβαστουπόλεως (Ποτάμι). Αντίστοιχη εγγύηση προσέλευσης και κινητοποίησης, βεβαίως, δεν υπάρχει στις χαλαρές δομές των μελών και φίλων του Ποταμιού, ούτε βεβαίως στην εκλογική βάση του δημάρχου Αθηναίων.
Αντίστροφοι είναι οι προβληματισμοί και οι αγωνίες στο ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μια εντελώς ανοιχτή και ανεξέλεγκτη διαδικασία μπορεί να φέρει στις – ηλεκτρονικές – κάλπες ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που θα θελήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα με βάση τις δικές τους σκοπιμότητες και να πριμοδοτήσουν τον υποψήφιο που θεωρούν ότι τους εξυπηρετεί περισσότερο.
Μεσσηνία
Κι ενώ… μαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων και προθέσεων στην κεντρική σκηνή, ένας ένας οι υποψήφιοι πρόεδροι κατεβαίνουν στη Μεσσηνία, προκειμένου να διαλαλήσουν την… πολιτική τους πραμάτεια, αλλά και να διεκδικήσουν την ψήφο όσων Μεσσήνιων συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του νέου φορέα.
Η αρχή έγινε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, προχθές και χθες βρέθηκε στην Καλαμάτα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ αύριο θα βρίσκεται στο νομό ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος, Γιώργος Καμίνης.
Ο Γ. Καμίνης θα ξεκινήσει την επίσκεψή του από την Κυπαρισσία και το Δήμο Τριφυλίας στις 10.30 το πρωί, στη συνέχεια θα μεταβεί στις 11.45 στα Φιλιατρά, στις 13.00 στο Μάραθο, ενώ το απόγευμα στις 5.00 θα μεταβεί στη Μεσσήνη. Στις 6.15 θα επισκεφτεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στις 8.00 με ανοικτή ομιλία στο ξενοδοχείο Rex.
Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε και τους υπόλοιπους υποψηφίους, με τα φώτα του ενδιαφέροντος να πέφτουν στην επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά, λόγω της καταγωγής της, αλλά και του γεγονότος ότι η ηγείται του μεγαλύτερου πολιτικού φορέα από αυτούς που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα του «Θ», στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαμε αναφερθεί στα “στρατόπεδα” των Μεσσηνίων που υποστηρίζουν διάφορους υποψηφίους. Οι μόνοι που δε θα πρέπει να… αγχώνονται είναι οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΚΙΔΗΣΟ. Η κεντρική γραμμή είναι ο καθένας ψηφίζει όποιον θέλει, αν και η μεγάλη πλειοψηφία στο νομό θα κινηθεί μεταξύ Γιώργου Καμίνη και Φώφης Γεννηματά.
Σταύρος Θεοδωράκης
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καλαμάτα ο Σταύρος Θεοδωράκης, που συνοδευόταν από το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Ολυμπία Αναστασοπούλου, πέρα από τη συνάντηση με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με πολίτες της Καλαμάτας.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ξεκαθάρισε ότι η θέση του “Ποταμιού” είναι υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα νέο προοδευτικό Κίνημα μακριά από λαϊκισμούς, αλλά και από συντηρητικές πολιτικές, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην ελληνική κοινωνία για να βγούμε από την κρίση. Η παραγωγή, οι δουλειές, η παιδεία είναι στο επίκεντρο αυτής της νέας προσπάθειας. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα φύγει, όπως όλοι θέλουμε, από τη στάση του απλωμένου χεριού και θα γίνει μια δυνατή χώρα-πρωταγωνιστής στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε σε δηλώσεις του στην κάμερα της ΕΡΤ.
Επίσης, σημείωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα: «Αυτό που έχουμε συμφωνήσει όλοι στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, είναι ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο προοδευτικό Κίνημα, που θα αξιοποιήσει τις νέες δυνάμεις της κοινωνίας και θα συνεργαστεί με τις θετικές φωνές του παρελθόντος. Δεν παίρνουμε όλο το παρελθόν μαζί μας, αλλά έχουμε ανάγκη ένα τμήμα του παρελθόντος».
Ως προς το γεγονός ότι η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα διαδικαστικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι είναι απαραίτητη, ενώ υπογράμμισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων έχει καταλήξει σε αυτό που είχαμε προτείνει από την αρχή». Δηλαδή στο «να μπορούν να ψηφίζουν και μέλη και φίλοι, άρα να μπορεί να ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης. Δεύτερον, στο να μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν στις κάλπες που έχουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά να μπορούν να ψηφίζουν και μέσω υπολογιστή, με έναν τρόπο αξιόπιστο και αδιάβλητο, για να μπορούν να εκφραστούν και οι νέοι που δεν έχουν τόσο καλή σχέση με την κάλπη -ενώ από τον υπολογιστή θα μπορέσουν να εκφραστούν-, αλλά και οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό».
Γρηγόρης Ψαριανός
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός. Απαντώντας, με τη σειρά του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το νέο εγχείρημα και τις επ’ αυτού διαδικασίες, είπε μεταξύ άλλων: «Όλο το ζήτημα είναι να αλλάξουμε τη χώρα. Όταν αλλάξεις τον εαυτό σου και αλλάξεις και το κόμμα ή το σχηματισμό ή το φορέα στον οποίο συμμετέχεις, τότε έχεις πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχεις τη διαδικασία των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η χώρα.
Για να γίνει αυτό πρέπει να συμμετάσχει ο κόσμος. Να ψηφίσουν όσο πιο πολλοί άνθρωποι γίνεται αυτόν το νέο φορέα, ο οποίος δεν είναι το νέο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι το νέο Ποτάμι, δεν είναι η Κεντροαριστερά, δεν είναι μία ευρωπαϊκή αριστεροδεξιά, δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά. Δεν μπορείς να το ορίσεις με τις παλιές λέξεις και με τα παλιά σχήματα. Πρέπει, όμως, ν’ αλλάξει όλο το πράγμα, όλος ο συσχετισμός και όλες οι διαδικασίες με τις οποίες συγκροτείς ένα φορέα.
Αυτός, λοιπόν, ο φορέας, όταν ψηφίσουν 400.000 ή 500.000 άνθρωποι, θα ανοίξει και θα λάμψει. Αν ψηφίσουν 50, 60, ή 80 χιλιάδες, θα είμαστε πάλι εμείς κι εμείς: οι παλιοί βουλευτές, οι παλιοί κομματάρχες, τα παλιά κόμματα, οι τοπικοί παράγοντες, όλοι αυτοί οι γνωστοί, οι ίδιοι και οι ίδιοι. Αυτό πρέπει ν’ ανοίξει: Με ηλεκτρονική ψηφοφορία και με όλες τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Και κάποιοι από τα παλιά κόμματα και τα παλιά μετερίζια δεν το θέλουν αυτό και παίζουν άμυνα. Προσπαθούν να το αποφύγουν. Δε θέλουν ν’ ανοίξει στον κόσμο, αλλά να παραμείνει στους κομματικούς μηχανισμούς. Αν, όμως, παραμείνουμε στους κομματικούς μηχανισμούς, καλή σας νύχτα. Θα κάνουμε, δηλαδή, πάλι τα ίδια τα γνωστά: το ίδιο πελατειακό κράτος, τις ίδιες συντεχνίες, τα ίδια κόλπα, “εμείς οι τρεις οι φίλοι που τρώμε το σταφύλι”».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη