Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν την Τρίτη τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης για την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης.
Στο πλαίσιο της μελέτης δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν έπειτα από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η σύστασή τους επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Η δοκιμή στους ανθρώπους που έγινε για πρώτη φορά, έδειξε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Στην πραγματικότητα, η ελαιοκανθάλη θεωρείται ένα φυσικό ΜΣΑΦ, αλλά η δράση της δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στον άνθρωπο, αλλά μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα.
Τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών, αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη από ποικιλία κορωνέικη από την περιοχή του ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα ελαιόλαδο από ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Συγκριτικά τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν να προέρχονται από το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας κορωνέικης.
Αυτή η μελέτη αποδεικνύει σαφώς ότι τα έλαια πλούσια σε φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να δείξουν επίδραση στον άνθρωπο αντίστοιχη με τα ΜΣΑΦ φάρμακα, αλλά επίσης ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αποκρίσεων μεταξύ των ατόμων, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.
Ως εκ τούτου, όπως και με τους ανθρώπους, όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια και το κριτήριο «ολικές φαινόλες» δεν είναι πλέον αρκετό για να δείξει τη διαφοροποίησή τους, ενώ προκύπτει μια παράλληλη σχέση της ποιότητας του ελαιολάδου με τα οφέλη στην υγεία.
Μετά, λοιπόν, τη δημοσίευση της μελέτης αρχίσαμε να διαβάζουμε διάφορες θριαμβολογίες. Από δημοσιογράφους για την υπεροχή του «ελληνικού λαδιού», από παραγωγούς για το πόσο αδικημένο είναι το «λαδάκι» τους κ.τ.λ.
Αγαπητοί μου, ούτε ελληνικό λάδι λέγεται ούτε λαδάκι. Μιλάμε για «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» και υπάρχουν προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει η κατηγοριοποίηση (δεν αρκεί ο προσδιορισμός της οξύτητας όπως πολλοί νομίζουν).
Επί της ουσίας τώρα. Η μελέτη διεξήχθη με ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας κορωναίικης από τη Μεσσηνία, με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη. Έχουν όλα τα μεσσηνιακά (ή όλα τα ελληνικά) εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη; Προφανώς και όχι.
Θα μπορούσαν να έχουν; ΝΑΙ, αν ακολουθηθούν ορθές πρακτικές σε καλλιέργεια, συγκομιδή, ελαιοτριβείο και αποθήκευση. Άλλωστε, έχουμε πολλά παραδείγματα και από άλλες περιοχές (π.χ. Χαλκιδική). Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος μας και ο στόχος ειδικά του Τύπου και των ειδικών.
Αντί να θριαμβολογούμε με τη μελέτη, να παραδειγματιστούμε. Να θέσουμε ως στόχο την ενημέρωση, την εκπαίδευση και τέλος την παραγωγή εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων υψηλών σε ελαιοκανθάλη και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες.
Το να δημιουργούμε ξανά μύθους περί του καλύτερου ελαιολάδου στον πλανήτη, μόνο κακό κάνει στη χώρα. Βοηθά να επαναπαυθούμε και να αισθανόμαστε απλά αδικημένοι.
Του Γιάννη Καρβέλα
*Ο Γιάννης Καρβέλας είναι σύμβουλος Επιχειρήσεων, διευθυντής Πωλήσεων της PARATUS Europe και εισηγητής πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το ελαιόλαδο.