Δύο νέοι φέρνουν την οργανωμένη καλλιέργεια ροδιάς στη Μεσσηνία

Δύο νέοι φέρνουν την οργανωμένη καλλιέργεια ροδιάς στη Μεσσηνία

Είναι κοινό μυστικό ότι για να πάρει μπρος η οικονομία της Ελλάδας, θα πρέπει η χώρα να παράγει και, ακόμα καλύτερα, να εξάγει.
Συχνά ακούμε ότι πολλοί θα γυρίσουν στο χωριό και θα ασχοληθούν με τη γη, αλλά τελικά ελάχιστοι το κάνουν, ενώ ακόμα πιο λίγοι είναι εκείνοι που τολμούν να στραφούν οργανωμένα στον πρωτογενή τομέα.
Εμείς συναντήσαμε τους Κώστα και Νίκο Βλαχονικολό, δύο νέους από την Καλαμάτα, που ενώ είχαν μια «στρωμένη» οικογενειακή επιχείρηση, αποφάσισαν να στραφούν και στη φύση. Έτσι εδώ και τρία χρόνια έχουν ξεκινήσει ένα εγχείρημα, που πλέον αποδίδει καρπούς. Συγκεκριμένα, στο Πλατύ δημιούργησαν ένα κτήμα οργανωμένης καλλιέργειας ροδιάς.
Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, βρισκόμαστε στη φάση συγκομιδής και ο Κώστας μάς μίλησε για όλη αυτή την προσπάθεια:
 
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα τις ροδιές;
Πιστεύω στον πρωτογενή τομέα. Η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και πόσω μάλλον σε ένα μοντέλο καλλιέργειας – ομάδας παραγωγών, η οποία είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια ως κοινωνική επιχειρηματικότητα, έχει πλεονεκτήματα μέσα στην κρίση, π.χ. οικονομία κλίμακας. Η πρωτοβουλία αυτή εκφράζεται μέσα από την Αλφειός Ρόδι ΑΕ.
 
Πες μου για τη δική σου καλλιέργεια. Πόσο δύσκολο δέντρο είναι η ροδιά;
Μπορώ να πω, εύκολη καλλιέργεια. Ως δέντρο έχει πολύ έντονη ανάπτυξη, οπότε κι ένας αρχάριος εύκολα μπορεί να το πλάσει. Όσον αφορά στη λίπανση, ακολουθώ το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ορθής καλλιεργητικής πρακτικής που μου δίνει η εταιρεία.
Το πόσο δύσκολη ή εύκολη διαδικασία είναι, έχει να κάνει και με το πώς έχεις στήσει γενικότερα το κτήμα σου.
 
Η Μεσσηνία είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια αυτή;
Η γη της Μεσσηνίας είναι προικισμένη γη. Όχι μόνο ενδείκνυται για καλλιέργεια ροδιάς, αλλά θα έλεγα ότι ανάμεσα στα κτήματα της εταιρείας, τα οποία εκτείνονται σε όλη την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, αυτά της Μεσσηνίας είναι κτήματα-πυλώνες.
 
Τα δικά σου ρόδια, όπως και των άλλων, πού καταλήγουν;
Μπορώ να μιλήσω για τα ρόδια των 207 μετόχων της Αλφειός. Ταξιδεύουν στην ελληνική και διεθνή αγορά και από τον επόμενο μήνα θα κρατάτε στα χέρια σας το μπουκάλι με τον εξαιρετικό χυμό των ροδώνων της Αλφειός, αφού είναι γνωστό ότι έχουμε δημιουργήσει το πιο σύγχρονο εργοστάσιο, με πλήρη γραμμή παραγωγής, στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, ο κάθε παραγωγός- μέτοχος δε διαθέτει τυπικά το προϊόν στο εμπόριο, αλλά μέσα από τις επιχειρηματικές δομές της εταιρείας παίρνουμε το κάτι παραπάνω από την προστιθέμενη αξία.
 
Ανέφερες την Αλφειός Ρόδι. Μιλάμε για μια εταιρεία που αποτελείται από μετόχους- καλλιεργητές;
Σωστά, καλλιεργητές-μετόχους, αλλά όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες… Υπάρχουν μηχανικοί, πιλότοι, τραπεζικοί, έμποροι, επιχειρηματίες, αγρότες, ασφαλιστές, συνταξιούχοι του Δημοσίου, νομικοί, γιατροί.
 
Πολλές φορές στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν αγροτικοί συνεταιρισμοί και απέτυχαν. Τι διαφορετικό έχετε εσείς;
Έχετε δίκιο. Θέλει, όμως, μια προσοχή, δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Ο συνεταιρισμός στο ξεκίνημά του ως επιχειρηματική ιδέα συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της πατρίδας. Στη συνέχεια οι παθογένειες μετέτρεψαν τους συνεταιρισμούς σε βαρίδια. Η Αλφειός Ρόδι ΑΕ εκ του τίτλου της δεν είναι συνεταιρισμός, αλλά ανώνυμη εταιρεία. Κοινωνική επιχειρηματικότητα, πολυσυμμετοχική με 207 μετόχους, είναι καινοτομία της εποχής, συνδυάζει τα θετικά της ομάδας και βάζει τον πήχη ψηλά, αλλά δεν αγνοεί τους όρους της αγοράς. Δηλαδή, εργαζόμαστε, καταθέτουμε την ψυχή μας για να είναι το προϊόν μας ποιοτικά πρώτο και ανταγωνιστικό στην αγορά. Είμαι υπερήφανος που οι πρώτες παρτίδες του ροδιού μας έχουν πάρει θέση στις πιο δύσκολες από άποψη ανταγωνισμού αλυσίδες σε Γερμανία, Ιταλία και άλλες χώρες. Φιλοσοφία μας είναι η στήριξη στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε κρατικοδίαιτα δεκανίκια.
 
Θεωρείς ότι ένας τέτοιος συνεταιρισμός θα αποτελούσε μια καλή λύση και για το ελαιόλαδο που στις μέρες μας δεν έχει την τιμή που του αξίζει;
Το μοντέλο της Αλφειός Ρόδι ΑΕ στηρίζεται σε δυο βασικές αρχές της οικονομίας. Στην οικονομία κλίμακας και στην προστιθέμενη αξία. Η αποκωδικοποίηση αυτών των δύο αρχών στην πράξη προσδιορίζει στην κάθε περίπτωση το επιχειρηματικό μοντέλο.
 
Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο πολύ ότι το ρόδι είναι ένα πολύ καλό φρούτο για τον οργανισμό. Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό;
Το ρόδι και, κατ’ επέκταση, τα παράγωγά του τα τελευταία χρόνια είναι στην κορυφή των προϊόντων που έχουν υψηλούς δείκτες θρέψης και ωφελιμότητας για τον άνθρωπο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, απαραίτητες τόσο για την καθημερινή λειτουργία και άμυνα του οργανισμού όσο και για την πρόληψη αρκετών παθήσεων.
 
Ακόμα πιο συχνά ακούμε στις μέρες μας ότι «θα πάω στο χωριό να βάλω ντομάτες να ζήσω». Πόσο εύκολο είναι να στραφεί κάποιος που ζει στην πόλη στην καλλιέργεια της γης;
Η γη και η αγροτιά έχουν τις δυσκολίες τους, ειδικά για κάποιον ο οποίος δεν έχει μάθει να δουλεύει… Τίποτα δεν είναι εύκολο. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει εργασία και ισορροπημένη ζωή στην περιφέρεια μόνο όταν οργανωθεί με σύγχρονους τρόπους και σκληρή δουλειά.
 
Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να ασχοληθεί με το ρόδι και γενικότερα με τη γη;
Να το σκεφτεί καλύτερα… Πάντα πίστευα πως αν δεν ιδρώσεις, δε θα αποδώσεις. Η ενασχόληση με τη γη είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι για τον καθέναν. Μέσα από αυτό θα ανακαλύψει τις δικές του αλήθειες και δε θα το μετανιώσει, αν το επιλέξει ως τρόπο ζωής.
 
Άλλα σχέδια;
Η ανάπτυξη αυτού του είδους της καλλιέργειας και η ενασχόλησή μου με την Αλφειός Ρόδι ΑΕ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή την περίοδο. Οι προοπτικές που σου δίνει αυτό το προϊόν είναι πολλές και έτσι φουντώνουν τα μελλοντικά σχέδια.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση