Το βιβλίο της Καλαματιανής συγγραφέως Μαρίας Μηλιαρά – Κουκούτση, με τίτλο «Θέλω να σε τρομάξω», παρουσιάστηκε, χθες, στην Καλαμάτα, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις». Εκδοτικός οίκος είναι ο «Κέδρος» και όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο, ως μια σύντομη εισαγωγή, «από το πλουσιόσπιτο της Βιέννης όπου μεγάλωσε μέχρι το μικρό πέτρινο σπίτι σε ένα χωριό της δυτικής Μάνης, η Ελένη, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία απ’ αυτήν του παππού και του πατέρα της, πραγματοποιεί το πιο δύσκολο ταξίδι, μέσα στους κινδύνους και στις καταστροφές που προκαλεί ο πιο ανελέητος πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Έχοντας μέχρι τότε βολευτεί στη ρουτίνα μιας άνετης καθημερινότητας, θα διαβεί τα μονοπάτια της αγωνίας και του φόβου, όταν καταλάβει ότι ο μόνος τρόπος για να σωθούν η μονάκριβη κόρη της, ο γαμπρός της και ο πολυαγαπημένος της εγγονός είναι να πάρει το παιδί και να δραπετεύσουν από την Αυστρία.
Με καινούργια ταυτότητα, άγνωστη ακόμη και στους δικούς της, θα εγκατασταθεί με τον εγγονό της στην Πάτρα και θα παλέψει για την επιβίωση μέσα στην Κατοχή, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για την τύχη των δικών της.
Στα λασπωμένα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα κρατητήρια της Γκεστάπο, στα μπλόκα και στις εκτελέσεις, στις ηρωικές πράξεις αντίστασης, θα δει να αναμετρώνται ιδέες, αρχές, αξίες, να θυσιάζονται άνθρωποι που αγωνίζονται.
Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο θα διαπιστώσει την ευτέλεια όσων νόμιζε σημαντικά και θα ξαφνιαστεί από την αξία των μικρών, καθημερινών πραγμάτων. Κυρίως, όμως, θα γνωρίσει τον εαυτό της και, απελευθερωμένη από συμβάσεις και φόβους, θα νιώσει γεμάτη από έναν πλούτο που κανένας ποτέ δε θα μπορέσει να της στερήσει».
Η Μαρία Μηλιαρά – Κουκούτση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Ανωτέρας Σχολής Υπομηχανικών Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974. Εργάστηκε για τριάντα έξι περίπου χρόνια στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ως μηχανικός. Συνταξιούχος πλέον, μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Χολαργού, όπου ζει από το 1980, και Καλαμάτας.
Με τη συγγραφέα είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση – συνάντηση λίγες ημέρες πριν από τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου. Μιλώντας για τη ζωή της στην Καλαμάτα, μας έλεγε ότι αυτό που θυμάται από τον εαυτό της είναι να έχει ένα βιβλίο ή περιοδικό στο χέρι και να διαβάζει. Οδηγός της στο χώρο της μυθοπλασίας ήταν το θρυλικό περιοδικό «Μάσκα».
Στη συνέχεια η εργασία και η οικογένεια ρούφηξαν όλη της την ενεργητικότητα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν παρέμεινε «βιβλιοφάγος». Η αποστράτευσή της από την καθημερινότητα της εργασίας τής έδωσε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και, όπως μας τόνισε, αυτό έπρεπε κάπου να διοχετευτεί.
«Το βιβλίο, όμως, δε γράφτηκε με σκοπό να δημοσιευτεί. Ήταν μια προσωπική μου ανάγκη να καταθέσω τις εμπειρίες μου. Έπειτα από έρευνα 1,5 χρόνου, το ολοκλήρωσα και το έδωσα, όπως συνηθίζεται, σε κάποιους φίλους να το διαβάσουν. Ο ενθουσιασμός τους με ανάγκασε να δοκιμάσω την τύχη του, στέλοντάς το σε κάποιους εκδοτικούς οίκους. Η απάντηση από τον “Κέδρο” ήταν σχεδόν άμεση κι έτσι η ιστορία μου πήρε το δρόμο της. Μάλιστα, απ’ ό,τι με πληροφορούν, το βιβλίο έχει επιτυχία και ήδη βρίσκεται στη β’ έκδοση», μας είπε.
Για το περιεχόμενό του δεν πρόκειται να σας πούμε πολλά. Αυτό που είναι σίγουρο, μιλώντας από προσωπική πείρα, ότι από τις πρώτες σελίδες σε σπρώχνει να το διαβάσεις. Η απλή γλώσσα, η μυθοπλασία, τα υποβόσκοντα κοινωνικά και οικονομικά σχόλια της εποχής όπου διαδραματίζεται η ιστορία, είναι από τα όπλα του.
Τη ρωτήσαμε για τον τίτλο του «Θέλω να σε τρομάξω». Σχολίασε ότι είναι και μια κραυγή θυμού και αφύπνισης για τα όσα συμβαίνουν και στην εποχή μας, όπου ο φόβος κυριαρχεί στη ζωή μας.
Ολοκληρώσαμε την κουβέντα μας πάνω σ’ αυτό το θέμα: «Πρέπει να ξυπνήσουμε, πλέον. Όσο και να μας βομβαρδίζουν με φόβο, δεν πρόκειται να χαθούμε. Στη ζωή έχουν αξία πράγματα που ξεχάσαμε στα χρόνια της ευμάρειας. Καιρός να τα θυμηθούμε και πάλι».
Εμείς ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο, ενώ μάθαμε ότι ήδη βρίσκεται στον… υπολογιστή και το δεύτερο, με θέμα μια ιστορία του σήμερα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη