«Η Ελλάδα έχει και την ισχύ και την ψυχή να υπερασπιστεί τα δίκαιά της» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θάρρος» προχθες ο βουλευτής Β΄ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος βρέθηκε στην Κυπαρισσία στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης – περιοδείας του στη Μεσσηνία ως τομεάρχης της Ν.Δ. για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Παρά το βαρύ φορτωμένο πρόγραμμά του με συναντήσεις με τοπικά κομματικά στελέχη και στελέχη της αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε στο «Θ» για το σκοπό και το στόχο της επίσκεψής του, για τις πρώτες πολιτικές του εντυπώσεις, για τις εξελίξεις από την προκλητικότητα της Τουρκίας, αλλά και για τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση.
-Κύριε Κουμουτσάκο, ποιες είναι οι πρώτες πολιτικές σας εντυπώσεις από την περιοχή;
Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι και κάνω περιοδεία στο Νομό Μεσσηνίας. Υλοποιώ έτσι την επιθυμία του προέδρου και του κόμματος να έχουμε την καλύτερη και ασφαλέστερη εικόνα για τα προβλήματα, τις ανησυχίες, αλλά και τις προοπτικές και τις φιλοδοξίες αυτού το μοναδικού νομού. Μοναδικού σε ομορφιά και σε δύναμη ψυχής των κατοίκων του, αλλά και σε αναπτυξιακές δυνατότητες. Η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, αυτό το νομό, όχι μόνο δεν τον έχει στηρίξει, αλλά του έχει αρνηθεί την αναπτυξιακή του δυναμική. Εμείς, λοιπόν, ετοιμαζόμαστε για το τελείως αντίθετο. Να δούμε τις ευκαιρίες, να εντοπίσουμε τα πρόσωπα που θα κάνουν το νομό να αναπτυχθεί και να απογειωθεί. Όλα αυτά θα τα συμπεριλάβουμε και στο πρόγραμμά μας.
-Δεν είναι συνηθισμένες οι επισκέψεις πρωτοκλασάτων στελεχών σε ολόκληρο το νομό. Γιατί επιλέξατε αυτή την περιοδεία;
Ξεκίνησα την επίσκεψή μου από το Δήμο Οιχαλίας, συνέχισα στο Δήμο Τριφυλίας, θα επισκεφθώ το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Δήμο Μεσσήνης και το Δήμο Δυτικής Μάνης, ώστε όταν φτάσω στην Καλαμάτα να έχω γνώση των περιφερειακών προβλημάτων και προοπτικών-όχι μόνο τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά.
Οι συναντήσεις μου μέχρι τώρα ήταν συναντήσεις ειλικρινούς συζήτησης, που έγινε απ’ όλους με αγάπη για τον τόπο τους. Παίρνω μαζί μου και ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων, αλλά, κυρίως, την ανάγκη στήριξης αυτού του νομού, όπου αυτό χρειάζεται. Είναι ένας νομός που έχει μεγάλες προοπτικές στην πρωτογενή παραγωγή, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη. Βεβαίως, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς υποδομές και, κυρίως, του οδικού δικτύου, που τόσο καθυστερεί, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Ήρθε η ώρα οι υποσχέσεις να μη μένουν ξεχασμένες, αλλά να γίνουν αφετηρία για πράξεις και δράσεις. Αυτό το οποίο δεσμεύεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία.
-Να έρθω τώρα στα θέματα της αρμοδιότητάς σας. Ανησυχείτε για τις εξελίξεις γύρω μας;
Την επίσκεψη αυτή είχα προγραμματίσει να την κάνω νωρίτερα. Όμως, τα μεγάλα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εξωτερική πολιτική της χώρας με υποχρέωσαν σε μια σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό. Από τα ταξίδια μου αυτά και τις επαφές μου καταλήγω σ’ ένα συμπέρασμα: ότι όλοι, στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία πλέον την Τουρκία. Διότι απ’ τη συμπεριφορά της βλέπουν ένα δύσκολο και απρόβλεπτο σύμμαχο. Για εμάς είναι και δύσκολος και διπλά αβέβαιος γείτονας. Ειδικά με τις συμπεριφορές της τελευταίας περιόδου, η Τουρκία μάς υποχρεώνει σε μία όχι μόνο νηφαλιότητα, αλλά και εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Αυτή τη στιγμή, το πρώτο μέλημά μας είναι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ, Δημήτρης Κούκλατζης, πρέπει να κάνουν Πάσχα στο σπίτι τους! Η κυβέρνηση έχει κάνει εδώ ένα λάθος. Αντί να κάνει σωστή αξιολόγηση της τουρκικής πολιτικής, χαρακτήρισε την Τουρκία ως νευρική δύναμη. Αλλά η νευρικότητα έχει μια παροδικότητα. Είναι σαν να έλεγε στην Ελλάδα να περιμένει να περάσουν τα νεύρα της Τουρκίας. Όμως, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Η Τουρκία έχει συνειδητή στρατηγική έντασης, την οποία κάνει κάθε μέρα πράξη.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, είχε κάνει μια λανθασμένη εκτίμηση και γι’ αυτό έκανε λανθασμένες πολιτικές. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες σήμερα, ενισχύει τα εθνικά συμφέροντα απαιτώντας απ’ τους Ευρωπαίους στήριξη στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά, κυρίως, μια στήριξη ώστε να αποτραπεί η Τουρκία από το να συνεχίσει μια συμπεριφορά αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, αντίθετη στην καλή γειτονία.
Μια συμπεριφορά που την κάνει χώρα παραγωγής αστάθειας και όχι σταθερότητας, παραγωγής έντασης και όχι ηρεμίας. Είναι μια χώρα η οποία φέρεται, αυτή τη στιγμή, σε βάρος της περιφερειακής ηρεμίας. Η Ελλάδα, βέβαια, είναι σε θέση (και να μη νομίζει το παραμικρό διαφορετικό η Τουρκία, να μη θεωρήσει τη σοβαρότητα και την προσοχή μας και τη νηφαλιότητά μας ως αδυναμία), έχει και την ισχύ και τα ερείσματα και την ψυχή να υπερασπιστεί τα δίκαιά της!
-Τέλος, ένα σχόλιο για τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση.
Παρακολουθούμε, βήμα βήμα, τους σκοτεινούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που μελετάει μέσω ενός εκλογικού συστήματος, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα και τις δικές της φιλοδοξίες, να τινάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον αέρα. Δε θα της περάσει!
-Συνέντευξη στον Ηλία Γιαννόπουλο