Για ακόμα μια Κυριακή το «Θάρρος» σας ταξιδεύει σε Καλαματιανούς που έχουν αφήσει την Καλαμάτα, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, και ζουν στο εξωτερικό. Αυτό συνήθως γίνεται λόγω της κρίσης, αλλά σήμερα συναντάμε μια διαφορετική περίπτωση στο Λονδίνο. Εκεί ζει και εργάζεται η Έλενα Κουρελέα, μια κοπέλα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, από την οποία έφυγε για να σπουδάσει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Όταν επέστρεψε στην Καλαμάτα, άρχισε να δουλεύει στην Costa Navarino, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Από εκεί έλαβε υποτροφία για Μεταπτυχιακό στο Tourism Management από το ALBA Graduate Business School και αφού ολοκλήρωσε την τουριστική σεζόν του 2016 στην Costa Navarino, αποφάσισε να μετακομίσει στο εξωτερικό, ουσιαστικά θέλοντας να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και να αποκτήσει μια παραπάνω εμπειρία.
Πλέον εργάζεται στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Hanbury Manor Marriott Hotel.
Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Βρίσκομαι στην Αγγλία εδώ και ένα χρόνο, λίγο έξω από το Λονδίνο. Η απόφασή μου να φύγω ήταν από τις πιο δύσκολες που έπρεπε να πάρω, καθώς έπρεπε να αφήσω τους επί 4 χρόνια συναδέλφους μου στην Costa Navarino, που πλέον ήταν δεύτερη οικογένειά μου, αλλά και μια σταθερή δουλειά με προοπτικές εξέλιξης.
Ο λόγος που το έκανα ήταν, κυρίως, για να εξερευνήσω τις δυνατότητες και το όριά μου σε μια ξένη χώρα και να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία σε ένα άγνωστο περιβάλλον.
Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Όχι ιδιαίτερα. Μετά το τέλος της σεζόν έκανα αιτήσεις σε διάφορες χώρες, ψάχνοντας κυρίως χειμερινή απασχόληση, αλλά τελικά είχα προσφορά από την Αγγλία για όλο το χρόνο και αποφάσισα να δεχτώ.
Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Γενικά πολύ θετικά! Οι περισσότεροι πελάτες του ξενοδοχείου μού διηγούνται ιστορίες φιλοξενίας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα και μετά αναρωτιούνται γιατί άφησα την πανέμορφη χώρα μου. Υποθέτουν λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά όταν τους λέω λόγω εμπειρίας, γελάνε και με λένε τρελή.
Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Σίγουρα το English breakfast! Όχι τόσο ως προς το περιεχόμενό του, όσο κυρίως ως προς την τελετουργία που το περιβάλλει, μιας και είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.
Επίσης, τη γενικότερη ευγένεια των Βρετανών, η οποία όταν δεν είναι προϊόν τυπολατρίας αλλά ουσιαστική, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη!
Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Το Λονδίνο είναι η χαρά του επισκέπτη, με πληθώρα μουσείων, μνημείων και πολλών άλλων αξιοθέατων για όλες τις προτιμήσεις. Πέρα από τα βασικά, θα πρότεινα το εντυπωσιακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αλλά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο διαθέτει καταπληκτικά εκθέματα για τους λάτρεις της τέχνης και όχι μόνο.
Επίσης, μια σαββατιάτικη βόλτα στην αγορά του Portobello στο Notting Hill, όπου κάποιος μπορεί να βρει μοναδικά vintage αντικείμενα και συλλογές.
Τέλος, μια βόλτα στο Hyde Park, όταν ο καιρός το επιτρέπει, νομίζω, είναι απαραίτητη για να έχει κάποιος μια βασική εικόνα για το Λονδίνο.
Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Οι δικοί μου άνθρωποι, η θάλασσα και το καλό σπιτικό φαγητό!
Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Νομίζω πως όλοι οι Καλαματιανοί έχουμε έρωτα με την πόλη μας. Όπου και να πάμε, πάντα στο μυαλό μας είναι η επιστροφή στα πάτρια εδάφη, και αργά ή γρήγορα όλοι επιστρέφουμε.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Χατζηιωσήφ (πρώην διευθυντή Επιχειρήσεων της Costa Navarino), καθώς και τους συναδέλφους μου στην Navarino Collections, που μέσω της υποτροφίας συνέβαλαν καθοριστικά στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου εξέλιξη, ενώ στήριξαν την απόφασή μου να φύγω στο εξωτερικό. Χωρίς αυτούς σίγουρα δε θα βρισκόμουν εδώ και δε θα είχα πετύχει τόσα πολλά ως επαγγελματίας.
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση – Κώστα Γαζούλη