Ευεργετικές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας

Ευεργετικές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας

Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες το στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και ειδικός συνεργάτης του γενικού γραμματέα του ίδιου υπουργείου, Μάριος Μουζάλας, προκειμένου να ενημερώσει για το μείζον πρόβλημα των πολλών οφειλετών προς τον πρώην Οργανισμό Εργατικών Κατοικιών.
Η ενημέρωση ξεκίνησε με εισαγωγή από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Μάκη Λεβέντη, ο οποίος ανέφερε ότι είναι γνωστή η φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, κάτι που αποδεικνύεται από την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δομές της υγείας για όλους, από τα κοινωνικά εισοδήματα και τα κέντρα κοινότητας κ.ά.
Σοβαρό χαρακτήρισε στη συνέχεια το ζήτημα της εργατικής πολιτικής, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα δάνεια που είχαν παρθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, αλλά και από τις ίδιες τις κατοικίες που είχαν δοθεί στους δικαιούχους τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως ο ίδιος παρατήρησε ακόμη, εκεί που το τετραγωνικό μέτρο για τις εργατικές κατοικίες έφτανε τα 1.000 ευρώ, η σημερινή κυβέρνηση το έφτασε σε λιγότερα από 300 ευρώ. Έτσι, πολλοί συμπολίτες μας έχουν υποβάλει αίτηση μέσω της πλατφόρμας του ΟΑΕΔ για να συμπεριληφθούν σε συγκεκριμένα προγράμματα.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση που είχε με κατοίκους των Εργατικών Κατοικιών το καλοκαίρι, είχε δεσμευτεί ότι θα λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» που λέγεται «τέως Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας», με στόχο, αφού λυθούν τα προβλήματα, να είναι εφικτή η χάραξη μιας νέας στεγαστικής πολιτικής με άλλη βάση και κατεύθυνση από αυτή που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Έτσι, έκανε γνωστό ότι πριν από ένα μήνα εκδόθηκε υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τα δάνεια που έχουν πάρει οι δικαιούχοι από τον ίδιο τον ΟΕΚ. Περιπτώσεις, δηλαδή, δανειοληπτών που πήραν δάνεια από τον κουμπαρά του Οργανισμού.
Μιλώντας με νούμερα, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι αφορά 82.000 δανειολήπτες, με το 70% αυτών να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, με τους τόκους υπερημερίας να έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ και το 50% των οφειλών τους.
Με βάση τα παραπάνω νούμερα, χαρακτήρισε την κατάσταση αδιέξοδη και βραχνά για τους δανειολήπτες τους τόκους υπερημερίας, που αντί να διευκολύνει και να συνετίζει τους δικαιούχους, τους οδήγησε να μην καλύπτουν την υποχρέωσή τους.
Συνεχίζοντας με νούμερα, το διάστημα 2016-2017 ο ΟΕΚ εισέπραξε 54 εκατομμύρια ευρώ από δόσεις δανειοληπτών, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργήθηκαν καινούργιες οφειλές ύψους 48 εκατομμυρίων. Το δε σύνολο του δανεισμού ανέρχεται σε 1 δισ. 860 εκατομμύρια. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε κεντρικά να αλλάξει η κατάσταση.
Κατά τον κ. Μουζάλα φτάσαμε σε αυτή, επειδή κάποιοι έπαιξαν πολιτικά παιχνίδια με το ζήτημα, ενώ το 2004 ανέβηκαν τα δάνεια κατά 153% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το δε 2007 στο 753% σε σχέση με το 2006, ενώ από το 2004 έως το 2012 δόθηκε το 60% του δανειακού κεφαλαίου που εκταμιεύτηκε.
 
Οι ρυθμίσεις και τα οφέλη από την υπουργική απόφαση
Μιλώντας για τα βασικά μέτρα ελάφρυνσης, είπε ότι υπάρχουν δύο, που είναι εξαιρετικά σημαντικά, με το πρώτο να ορίζει ότι για όποιον χρωστά έως 6.000 ευρώ, το δάνειο διαγράφεται. Για όποιον δανειολήπτη έχει καλύψει το 60% του δανείου του, επίσης διαγράφεται το υπόλοιπο ποσό. Παράλληλα, διαγράφονται όλοι οι τόκοι υπερημερίας, ενώ όσοι έχουν καταβληθεί, θα θεωρούνται κεφάλαιο. Με τα παραπάνω μέτρα από τους 82.000 υπόχρεους, μένουν περίπου 30.000. 
Σχετικά τώρα με τους τελευταίους, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι θα λαμβάνονται κάποια μέτρα, ώστε να υπάρχει οριζόντια μείωση του δανειακού τους κεφαλαίου κατά 15%. Για τις ευάλωτες ομάδες, δε, θα υπάρχει πρόσθετη έκπτωση 10%. Πρόσθετη έκπτωση 10% θα έχουν και οι πολύτεκνοι, ενώ θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 χρόνια.
Με όλα τα παραπάνω ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι η μέση μηνιαία δόση, ανάλογα με τις οφειλές του κάθε δικαιούχου, θα είναι από 50 έως 70% φθηνότερη από τη σημερινή.
Επίσης, στην υπουργική απόφαση υπάρχει πρόνοια, ότι σε περίπτωση που η μηνιαία δόση υπερβαίνει το 10% του οικογενειακού εισοδήματος, έχει το δικαίωμα ο δικαιούχος να ζητήσει να πληρώνει το 10% του οικογενειακού του εισοδήματος, με το χρόνο να παρατείνεται αναλόγως.
Όσο για τους οφειλέτες που αποφασίζουν να αποπληρώσουν νωρίτερα τα χρέη τους, υπάρχουν ευνοϊκοί όροι, όπως: αν κάποιου το υπόλοιπο φθάσει στην αναλογία 60-40 μέσα σε μια πενταετία, θα έχει 40% έκπτωση, ενώ όποιος στα 8 χρόνια καλύψει το 80% του δανείου του, θα έχει έκπτωση 20%.
Αναφερόμενος στους άνεργους οφειλέτες, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι έχουν παρθεί πρόσθετα μέτρα: ένας άνεργος δικαιούται να εξαιρεθεί της υποχρέωσης πληρωμής για 6 μήνες έως και 3 χρόνια, ενώ δικαίωμα μη πληρωμής για ένα διάστημα έχουν ακόμα άτομα που ξαφνικά βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση.
 
Η νέα στεγαστική πολιτική
Μιλώντας για τα παραπάνω μέτρα, ο κ. Μουζάλας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι φιλανθρωπίας, αλλά πηγάζουν από μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα αποτελούν προϋπόθεση, ώστε να είναι εφικτή η άσκηση νέας στεγαστικής πολιτικής. Νέα στεγαστική πολιτική που «δε θα στηρίζεται ούτε στην κερδοσκοπία που συναντήσαμε στις εργατικές κατοικίες, αλλά και ούτε με το να τίθενται οι δικαιούχοι σε πολιτική ομηρία».
Έτσι, στόχος της κυβέρνησης είναι να διακοπεί αυτό το παιχνίδι εξάρτησης, που θίγει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, αλλά και ευτελίζει την κοινωνική παροχή και την εργατική αλληλεγγύη.
  
Το μεγάλο ζήτημα με τις τράπεζες
Όπως δήλωσε ακόμη ο κ. Μουζάλας, παράλληλα η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να λύσει το θέμα των δανείων του ΟΕΚ με επιδότηση επιτοκίου. Έστελνε, δηλαδή, ο ΟΕΚ δικαιούχους του στις τράπεζες να πάρουν δάνεια από την ίδια την τράπεζα και αυτός επιδοτούσε το επιτόκιο. Επειδή αυτά τα χρήματα δεν είναι του ΟΕΚ, δε γίνεται να ρυθμιστούν, παρά μόνο να υπάρξει συνεννόηση με τις τράπεζες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι είναι αυτοί που έχουν πάρει με αυτόν τον τρόπο δάνειο. Πάντως, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 60.000 άτομα. Έτσι, γίνεται προσπάθεια ανάκτησης των στοιχείων μέσω των τραπεζών, χωρίς όμως αυτές να είναι και πολύ πρόθυμες για συνεργασία.
Κλείνοντας ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι στόχος είναι να κλείσει για πάντα το κεφάλαιο ΟΕΚ και να ακολουθηθεί  νέα στεγαστική πολιτική, που θα στηρίζεται στην κάλυψη της πραγματικής ανάγκης στέγης του εργαζόμενου και όχι στην καλλιέργεια της ιδέας της ιδιοκτησίας, αφού χάρη σε αυτή την «πάτησε» πάρα πολύς κόσμος.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση