Η ελιά Καλαμών είναι…ο δούρειος ίππος για τις αγορές

Η ελιά Καλαμών είναι…ο δούρειος ίππος για τις αγορές

4o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας
 
 Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώνονται, σήμερα, στο συνεδριακό κέντρο του Elite City Resort, οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας.
Το σημερινό πρόγραμμα ξεκινά στις 11.00 το πρωί 11:00 και μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι θα γίνει παρουσίαση από την PIERALISI του θέματος:  «Επαναστατικές τεχνολογίες για τα ελαιοτριβεία του αύριο».
Παράλληλα, από τις 11:00 – 12:00 το μεσημέρι διεξάγεται ΣΕΜΙΝΑΡΙO / WORKSHOP γευσιγνωσίας ελαιολάδου από το «Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας». Τέλος, από τις 13.00 – 14.30  υπάρχει ΣΕΜΙΝΑΡΙO / WORKSHOP με τίτλο “Food Pairing” από τον Κώστα Τσορώνη.
Χωρίς κανένα πλεονασμό θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι στο φετινό φεστιβάλ κύρια πρωταγωνίστρια ήταν η ελιά. Η επιτραπέζια ελιά είναι το κυρίαρχο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, φέρνει στην Ελλάδα περισσότερο συνάλλαγμα από το τυποποιημένο ελαιόλαδο, ωστόσο υπάρχει μια άγνοια για το συγκεκριμένο προϊόν πέρα από αυτούς που το παράγουν, το τυποποιούν και το εξάγουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους φορέων που χαιρέτησαν κατά την έναρξη του Φεστιβάλ, αναφέρθηκαν περισσότερο στο ελληνικό ελαιόλαδο και λιγότερο ή και καθόλου στην επιτραπέζια ελιά.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δρ. Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη, τόνισε ότι η ελιά Καλαμών «είναι ένα μοναδικό προϊόν που πραγματικά έχει γευστικό υπόβαθρο. Ένα προϊόν που χάρη στη φροντίδα των παραγωγών του μαζεύεται στη σωστή εποχή ωρίμανσης και όχι σε ένα χέρι. Και με την παράλληλη προσεκτική και σωστή μεταποίηση παράγεται ένα υψηλής ποιότητας προϊόν».
Ο επικεφαλής του εθνικού πάνελ γευσιγνωσίας της επιτραπέζιας ελιάς χαρακτήρισε το προϊόν ως το success story της χώρας μας στο εξωτερικό. Ανέφερε ότι «είναι ουσιαστικά το πρώτο εξαγωγικό προϊόν. Είμαστε δεύτεροι, να φανταστείτε, στην Αμερική ως χώρα που εξάγουμε. Όχι τόσο σε ό,τι αφορά τις ποσότητες που εξάγουμε αλλά το χρήμα που παίρνουμε. Έρχονται πάνω από 450 εκατομμύρια έρχονται κάθε χρόνο. Είναι ένα προϊόν με πολύ μεγάλο παρελθόν. Στις αρχές του 1900 η επιτραπέζια ελιά ήταν από τα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα του νεοσύστατου τότε κράτους. Έχει παρόν θα έχει και μέλλον. Θα το δείτε στα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ σε όλο τον πλανήτη, εξάγεται σε πάνω από 100 χώρες».
Στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας λειτουργεί και έκθεση, η οποία έχει αρκετό ενδιαφέρον τόσο για τους ανθρώπους της ελαιοκομίας, παραγωγούς, τυποποιητές, εμπόρους όσο και για τους απλούς καταναλωτές.
Την έναρξη των εργασιών του Φεστιβάλ κήρυξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η διοργάνωση αυτή έχει πλέον συλλογική υποστήριξη και συγκεκριμένα στηρίζεται και από τους έξι Δήμους του Νομού, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και πολλούς άλλους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς.
 Τόνισε ότι σκοπός της διοργάνωσης είναι η ισχυροποίηση και η θωράκιση του τομέα της ελαιοκομίας στη Μεσσηνία και γενικότερα στην Ελλάδα, όπως επίσης η προστασία του ονόματος «Καλαμάτα», που είναι η ονομασία τόσο του τοπικού ΠΟΠ για το ελαιόλαδο όσο και του ΠΟΠ για τις επιτραπέζιες ελιές.

Α.Π.