O ανένδοτος της Γεννηματά και οι μετεκλογικές συμμαχίες
Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας νέος πολιτικός φορέας αλλά οι παλιές κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται. Το ιδρυτικό συνέδριο ξεκίνησε σε ώρα … ΠαΣοΚ, δηλαδή αρκετά αργότερα από την προγραμματισμένη. Και όμως. Η προσέλευση των συνέδρων είχε αρχίσει από νωρίς το μεσημέρι.
Αλλά, πόσοι από τους 5700 συνέδρους βρέθηκαν τελικά στην αρένα του ΣΕΦ; Σίγουρα λιγότεροι από όσους υπολογιζόταν, περί τους 2500 με 3000 χιλιάδες. Η απόφαση για τη μη εκλογή των οργάνων έπαιξε το ρόλο της. Η βάση του ΠαΣοΚ κατανόησε, ως ένα βαθμό, ότι η απόφαση της Φώφης Γεννηματά «ήταν αναγκαία για μην θιγεί η ενότητα, το μεγάλο στοίχημα του χώρου».
Δεν συμφωνούσε όμως με την απόφαση που, όπως λεγόταν, απονεύρωσε το συνέδριο. «Είναι λογικό να βλέπεις άδεια καθίσματα στις εξέδρες. Οι εποχές που όλα ήταν πληρωμένα πέρασαν. Δεν είναι εύκολο να πάρεις την απόφαση να ξοδέψεις 300 ευρώ για να έλθεις σε ένα συνέδριο μόνο για να ακούσεις», ανέφεραν στο «Βήμα» σύνεδροι από το Κιλκίς.
Στα πηγαδάκια των συνέδρων, εκφραζόταν ανησυχία για την πορεία του εγχειρήματος, οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, προβληματίζουν. Ήταν όμως εμφανής και η αισιοδοξία, η ελπίδα πως το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Ο ανένδοτος της Φώφης
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στην ομιλία της, δεν έκρυψε και τον δικό της προβληματισμό για την ενέργεια αλλά και τον χρόνο που χάθηκε από την ενασχόληση με τα οργανωτικά θέματα. Και εμμέσως, πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι και η δική της θέση ήταν υπέρ της εκλογής των οργάνων αλλά προτίμησε, σε αυτή τη μεταβατική φάση, να δει την μεγάλη εικόνα που δεν ήταν τα …κουκιά της Κεντρικής Επιτροπής αλλά το στοίχημα της ενότητας του χώρου και η πορεία της χώρας.
Η Ελλάδα με αυτή την κυβέρνηση έχει πάει δεκαετίες πίσω τόνισε η κυρία Γεννηματά και εξήγγειλε το δικό της ανένδοτο για «την αλλαγή της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης στην Ελλάδα στον κόσμο». Προϋπόθεση για να πάει η χώρα μπροστά είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση, που «δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει στα εθνικά θέματα» που επενδύει στην πόλωση και τον διχασμό της κοινωνίας. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν αποτελεί λύση η παλινόρθωση της Δεξιάς.
Τότε, με ποιόν θα συνεργαστεί, μετεκλογικά το Κίνημα Αλλαγής; Η απάντηση της Φώφης Γεννηματά είναι, με το κόμμα που θα αποδεχθεί την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, με βάση τους άξονες που αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει στη σημερινή της ομιλία. Άλλωστε, όπως τόνισε, το Κίνημα Αλλαγής μετά τις εκλογές θα πάρει την εντολή. Η εκτίμηση της κυρίας Γεννηματά είναι ότι το πρώτο κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία και ότι το Κίνημα Αλλαγής, έχει κλειδώσει την τρίτη θέση.
Ο Κ. Σημίτης ο Γ. Παπανδρέου και ο Ν. Αλιβιζάτος
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου σημαδεύτηκε από τις ομιλίες του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι «στην Ελλάδα σήμερα επικρατεί, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τεράστια αβεβαιότητα για το μέλλον» και άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση που «επιβάλλει στη δημόσια ζωή μια έντονη αντιπαλότητα».
Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέφερε το επίκαιρο όσο ποτέ, όπως είπε, σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Ο κ. Αλιβιζάτος, έκανε μια μεστή ομιλία στην κατά την οποία αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν, τις δυσκολίες που υπήρξαν αλλά και στην πορεία του Κινήματος Αλλαγής για την οποία εμφανίστηκε, υπό προϋποθέσεις, αισιόδοξος.
Οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ, με τις τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και τη δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά.