Σε μια λιτή αλλά γεμάτη αναμνήσεις εκδήλωση εορτάστηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας του Τμήματος Φιλολογίας στην Καλαμάτα.
Κατά την εκδήλωση κυριάρχησε η αναγνώριση από τους παρευρισκόμενους του έργου που έχει προσφέρει το Τμήμα σε αυτά τα δέκα χρόνια, ενώ τονίστηκε ότι η Φιλολογία έχει μέλλον.
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο πρόεδρος του Τμήματος, Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, ευχαριστώντας όσους βοήθησαν για τη λειτουργία της Φιλολογίας στην Καλαμάτα (να σημειωθεί ότι συστάθηκε έπειτα από εκείνο της Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών). Στη συνέχεια μίλησε για τον πολιτισμικό και μορφωτικό ρόλο του Τμήματος, ενώ κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε την Καλαμάτα που «έχει αγκαλιάσει» τη Φιλολογία, αλλά και τους φοιτητές και τους καθηγητές που όλοι μαζί λειτουργούν αρμονικά για το Τμήμα, με στόχο να ριζώσει και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην πόλη και όλη την Πελοπόννησο.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Αθηνών, κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση που έλαβε το Τμήμα, κάτι σημαντικό, όπως είπε, για ένα Τμήμα που λειτουργεί μόλις 10 χρόνια.
Με τη σειρά της η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη αναφέρθηκε στον αγώνα που έγινε κάποτε για να ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο στην Καλαμάτα. Μάλιστα, ανέφερε ότι όταν ο τότε δήμαρχος Παναγής Κουμάντος (που ήταν παρών στην εκδήλωση) μίλησε γι’ αυτό το στόχο, όλοι παραξενεύτηκαν, αφού το εγχείρημα ήταν μεγάλο. Ωστόσο, έγινε πραγματικότητα, ενώ δήλωσε ότι από την Περιφέρεια θα υπάρχει πάντα το ίδιο ενδιαφέρον για το Τμήμα.
Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας μίλησε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος, ο οποίος μάλιστα έχει σπουδάσει στο εν λογω Τμήμα, οπότε γνωρίζει τα πράγματα εκ των έσω, αναφερόμενος στην προσφορά της Φιλολογίας στην Καλαμάτα και όλη την Ελλάδα με τα μεγάλα συνέδρια που έχει διοργανώσει, ενώ κι αυτός επισήμανε το ενδιαφέρον του Δήμου.
Εκ μέρους του αδελφού Τμήματος, του Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, μίλησε ο αναπληρωτής πρόεδρος Νικόλαος Ζαχαριάς, που εξήρε το ρόλο της Γεωργίας Ξανθάκη- Καραμάνου, καθώς βοήθησε τα μέγιστα για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου στην Καλαμάτα, αλλά και τη δημιουργία της Φιλολογίας.
Επιστολές για τη σημασία και την προσφορά του Τμήματος Φιλολογίας είχαν στείλει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κ. Μασσέλος και ο καθηγητής Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, οι οποίες και αναγνώστηκαν, ενώ συγχαρητήρια μοίρασε σε όλους τους εμπλεκόμενους ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δ. Μανιάτης.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε η προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με την πορεία του Τμήματος από τότε που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, με φωτογραφίες από φοιτητές, καθηγητές, το Θερινό Σχολείο, συνέδρια και άλλες στιγμές που έχουν στιγματίσει τη 10ετή πορεία του.
Το λόγο κατόπιν έλαβε η εμπνεύστρια και πρώτη πρόεδρος της Φιλολογίας, Γεωργία Ξανθάκη- Καραμάνου, που ήταν αυτή που πίεσε για να δημιουργηθεί το Τμήμα, αν και υπήρχε σε πολλές ακόμα πόλεις της Ελλάδας, κάνοντας μεγάλες προσπάθειες για να φθάσουμε στο σήμερα και την ευρεία αναγνώριση.
Μίλησε για τα σημεία που καινοτομεί το Τμήμα και τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού που έχει δημιουργηθεί στο Μυστρά και από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου διοργανώνει, μάλιστα, ένα ακόμα συνέδριο, αυτή τη φορά με τίτλο τη «Σχέση Ανατολής- Δύσης στα Παλαιολόγεια Χρόνια». Σύντομα δε αναμένεται να εγκριθεί πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ινστιτούτο, που ουσιαστικά αποτελεί «παιδί» του Τμήματος της Καλαμάτας.
Λίγο πριν από το τέλος μίλησαν καθηγήτριες του Τμήματος: Η κα Ελένη Βολανάκη μίλησε για τα τρία Μεταπτυχιακά που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στη Σχολή της Καλαμάτας και έχουν πάνω από 220 ενεργούς φοιτητές, αλλά και για το άνοιγμά της στην πόλη, διοργανώνοντας τα ανοιχτά πανεπιστημιακά σεμινάρια, τα οποία θα συνεχιστούν από τον ερχόμενο Ιανουάριο με θέμα τον πολιτικό λόγο σε όλες τις εκφάνσεις του. Επίσης, μίλησε για το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, που θα είναι επισκέψιμο στα σχολεία, αλλά και για τη στήριξη της Σχολής στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.
Η κα Σοφία Καπετανάκη αναφέρθηκε στις μελλοντικές κινήσεις του Τμήματος, ενώ τόνισε το ενδιαφέρον της Φιλολογίας για την Παπυρολογία.
Η κα Μαργαρίτα Σωτηρίου μίλησε για τη σημασία των προγραμμάτων Erasmus και της πρακτικής άσκησης. Όπως τόνισε, πολλοί φοιτητές αλλά και καθηγητές από την Καλαμάτα παρακολουθούν μέσω του προγράμματος σπουδές στο εξωτερικό, ενώ και φοιτητές από το εξωτερικό φθάνουν στην Καλαμάτα. Ενδεικτικά, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα βρεθούν δύο φοιτήτριες από την Πολώνια.
Σχετικά με την πρακτική, είπε ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι για ένα φοιτητή, αφού είναι εργασιακή εμπειρία άμεσα συνδεδεμένη με το αντικείμενο σπουδών του, ενώ όπου πάνε φοιτητές του Τμήματος αφήνουν άριστες εντυπώσεις και οι δικαιούχοι ζητούν να αυξηθεί ο αριθμός τους.
Η εκδήλωση έκλεισε με αποφώνηση από τον πρόεδρο της Φιλολογίας, που τόνισε ότι μέσα από το παλιό και το νέο σφυρηλατείται το μέλλον του Τμήματος.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση