Αυτό που σου δίνει η Ελλάδα δε στο δίνει καμία άλλη χώρα
Το «Θάρρος» συνεχίζει το ταξίδι του στους Καλαματιανούς του εξωτερικού και σήμερα μας υποδέχεται η γιατρός Γεωργία (Τζίνα για τους φίλους) Αναγνωστοπούλου.
Η Γεωργία σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία (Universita degli studi in Medicina e Chirurgia a Bologna) και πήρε ως ειδικότητα αυτή της Πνευμονολογίας. Πλέον ζει και εργάζεται εκεί (Malatesta Novello στην Cesena), αλλά ελπίζει ότι σύντομα θα βρεθεί πάλι στην Καλαμάτα.
-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Στο εξωτερικό βρίσκομαι από το 1998 και εργάζομαι από το 2008. Η απόφαση να φύγω ήταν αρκετά δύσκολη, όπως κάθε απόφαση μεγάλη που παίρνεις στη ζωή σου. Ξέρεις τι αφήνεις πίσω σου, αλλά όχι τι θα βρεις μπροστά σου. Αφήνεις πίσω την οικογένειά σου και τους φίλους που μεγάλωσες μαζί, την πατρίδα σου και τη σιγουριά σου, και πας να χτίσεις τη δική σου ζωή και να δημιουργήσεις τη δική σου ιστορία.
-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Θα μπορούσα να πω ότι δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Υπέγραψα σχεδόν αμέσως το καινούργιο συμβόλαιο. Σε αυτό νιώθω αρκετά τυχερή, γιατί δεν είναι πάντα τόσο εύκολο ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ιταλία.
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Στην Μπολόνια οι Έλληνες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Ίσως επειδή είναι μια πανεπιστημιούπολη, οι κάτοικοι έρχονται σε συνεχή επαφή με ξένους και δεν μπορώ να πω ότι ένιωσα ποτέ σε δύσκολη θέση. Όπως και να έχει, όπως λένε και οι Ιταλοί, είμαστε “Una faccia una razza”.
-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Υπάρχει μεγάλος σεβασμός προς τους ηλικιωμένους και τα ζώα στην περιοχή που ζω. Στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε να μην απομονώνουμε τους ηλικιωμένους, διότι είναι η πιο ευαίσθητη ηλικία. Πρέπει να τους προστατεύουμε, να τους βοηθάμε και να τους σεβόμαστε. Και το κράτος να μην τους ξεχνά.
Δε θα ήθελα να είμαι επιφανειακή, αλλά η Ιταλία είναι από τις πιο σικάτες χώρες. Από τα πάρκα, τους δρόμους, τα κτήρια και τους ανθρώπους. Θα ήθελα να μεταφέρω την ιδέα που έχουν για την ομορφιά (κτήρια, ρούχα και αυτοκίνητα), είναι μοναδική στον κόσμο και αυτή που τους διακρίνει.
-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Στην Μπολόνια δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς το ιστορικό κέντρο με την Piazza Maggiore και το άγαλμα του Ποσειδώνα, Basilica di San Petronio και Torri degli asinelli, πίνοντας ένα aperitivo στα κλασικά μπαράκια του κέντρου. Στην Μπολόνια βρίσκεται το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, το οποίο ιδρύθηκε το 1088. Επίσης, πρέπει να επισκεφθείς την Madonna di San Luca.
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Από την Καλαμάτα μού λείπουν τα πάντα. Ο ήλιος, η θάλασσα, η ανεμελιά, η καθημερινότητά της. Μου λείπει να βγαίνω χωρίς να κανονίζω και να έχω πάντα παρέα για καφέ, ποτό ή φαγητό. Μου λείπουν οι φίλοι μου και, πάνω από όλα, η οικογένειά μου. Μου λείπει η κάθε λεπτομέρεια της πατρίδας μου και η σιγουριά ότι και χωρίς λεφτά περνάμε πάντα καλά και δε χάνουμε την ανθρωπιά μας.
-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Από ό,τι καταλαβαίνεις, μου λείπουν τα πάντα και η σκέψη να γυρίσω είναι σχεδόν καθημερινή! Γιατί αυτό που σου δίνει η Ελλάδα δε στο δίνει καμιά άλλη χώρα στον κόσμο.