Το… μαρτύριο που ζουν εδώ και μεγάλο διάστημα – γιατί ως τέτοιο μπορεί να περιγραφεί – 45 ιδιοκτήτες ακινήτων από οφειλές προς το Δήμο Καλαμάτας λόγω προσκυρώσεων και ρυμοτομήσεων οδών, αναδείχθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει σ’ αυτούς που κατοικούν στη διανοιγμένη και σε πλήρη λειτουργία (πλέον) οδό Βασιλέως Γεωργίου, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και ποσό του διακανονισμού, που φτάνει σε 180 δόσεις, με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, πέραν των κατασχέσεων που υφίστανται στους λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, το συνολικό ποσό οφειλής είναι περίπου 1,1 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις μπορεί και να υπερτριπλασιάζεται.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αντιπροσωπεία των κατοίκων από τη Βασιλέως Γεωργίου εξέθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, χωρίς, όμως, κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Κι αυτό, γιατί, όπως κατέδειξε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, αλλά και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, ο νόμος είναι σαφής και δεν επιτρέπει σε κανέναν παρερμηνείες, αφού κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης το πρόβλημα έγινε αντιληπτό, παρά τις διάφορες… κορώνες λαϊκισμού που ακούστηκαν. Εκείνο, όμως, που συμφωνήθηκε ομόφωνα είναι ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στην επόμενη συνάντηση που θα έχει στο υπουργείο Οικονομίας να θέσει επιτακτικά το πρόβλημα, το οποίο και να συνοδεύεται με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Επειδή, σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά ταλανίζει σε πανελλαδική κλίμακα πολλούς ιδιοκτήτες, εκείνο που θα πρέπει να επιδιωχθεί, είναι μια νομοθετική ρύθμιση που θα βελτιώνει την κατάσταση-αν και σε εποχές που η μόνιμη αγωνία του κράτους είναι να μαζέψει χρήματα ώστε να «ευημερούν» οι αριθμοί, μοιάζει ως πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη