Μεσσηνιακό άρωμα έχει η 2η Διεθνής Συνάντηση της Αθήνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού τη συνδικαλιστική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μεσσηνίας, αλλά και αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Στην έναρξη των εργασιών της διήμερης συνάντησης των Αθηνών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, τόνισε ότι τα τελευταία 7 χρόνια η ελληνική οικονομία απώλεσε πάνω από το 1/4 του ΑΕΠ, γεγονός πρωτοφανές για μία οικονομία σε ειρηνική περίοδο, ενώ κατά το ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν.
“Για πολλούς από τους συναδέλφους μας, οι οποίοι δεν είναι πλέον ενεργοί, το δράμα δε σταμάτησε με το κλείσιμο της επιχείρησής τους. Αρκετοί από αυτούς έχουν βρεθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, αναζητώντας την καθημερινή τους τροφή σε συσσίτια και φιλανθρωπίες.
Την ίδια στιγμή τα ονόματά τους και οι επωνυμίες των επιχειρήσεών τους περιλαμβάνονται στους καταλόγους και στις λίστες των οφειλετών του δημοσίου, των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και των τραπεζών. Για τη ΓΣΕΒΕΕ το 2017 υπήρξε μια χρονιά διάψευσης των προσδοκιών, αλλά και βίαιης ανατροπής των προτεραιοτήτων.
Έτσι, μετά τα πρώτα δύο Μνημόνια, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία τρίτη συμφωνία με ένα τρίτο μνημόνιο. Με μια σημαντική διαφορά: αυτή τη φορά η καθημαγμένη και βαριά πληγωμένη ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον τις ίδιες αντοχές και τα ίδια περιθώρια ανάκαμψης. Αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που καθιστά τις θέσεις και τα αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ, όχι μόνο διαχρονικά, αλλά και επίκαιρα. Απλώς αυτή τη φορά, και όντας περισσότερο υποψιασμένοι σε σύγκριση με το παρελθόν, οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ανατροπή των προτεραιοτήτων ώστε να μετριάζουμε τις υποσχέσεις που κάθε φορά μας δίνονται”, σχολίασε.
Από την πλευρά του, ο Καλαματιανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική που επικεντρώνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προτάσσει την τεχνολογική αναβάθμιση και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους, αλλά και τη δημιουργία συνεργειών και ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό.
O κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες του υπουργείου Οικονομίας για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, στα εξειδικευμένα προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ, στο νέο αναπτυξιακό νόμο που, για πρώτη φορά, όπως σημείωσε, είναι προσανατολισμένος στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και στις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που έφεραν πρόσθετους πόρους στην ελληνική οικονομία, ύψους 2 δισ. ευρώ, μόνο για το 2017, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ειδική μνεία στα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που δημιούργησε το υπουργείο για τη στοχευμένη ενίσχυση διαφόρων κλάδων της οικονομίας, που συνδυάζουν πόρους από όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές και κινητοποιούν σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια. Εργαλεία, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας για την οριζόντια χρηματοδότηση των ΜΜΕ, παραδοσιακών και νέων, αλλά και το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) που θα ενισχύσει, με κεφάλαια και τεχνογνωσία, νεοφυείς επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους.
Α.Π.