Διορία μέχρι τον Ιούνιο δίνει το υπουργείο Παιδείας σε 180.000 «αιώνιους» φοιτητές, καθώς από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να τους διαγράψουν από τα μητρώα τους.
Πρόκειται για φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πριν από το 2006, δεν πέρασαν τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα και τώρα πρέπει τώρα ή να πάρουν πτυχίο ή να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.
Σύμφωνα με το «Έθνος», 180.000 άτομα θα απωλέσουν οριστικά τη φοιτητική τους ιδιότητα, καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εφαρμόσει το νόμο που καταργεί τις χωρίς χρονικούς περιορισμούς σπουδές.
Και μπορεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, φέτος να έχουν αυξηθεί οι φοιτητές στα αμφιθέατρα που παρακολουθούν μαθήματα αλλά και αυτοί που παίρνουν πτυχίο, ωστόσο, μη ενεργοί η αιώνιοι» φοιτητές χαρακτηρίζονται για την ώρα οι μισοί σχεδόν φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ , με «πρωταθλητές» τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, το Πάντειο και το Αριστοτέλειο.
Πάντως, κάποιοι πρυτάνεις ζητούν να υπάρχουν ορισμένες μεταβατικές διατάξεις, όπως για παράδειγμα για όσους έχουν λίγα μαθήματα ή αποδεδειγμένα εργάζονται, ώστε να καταφέρουν να πάρουν τα πτυχία τους, αν και οι διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων θέλουν να ξεκαθαρίσουν την εικόνα των ιδρυμάτων τους, όσον αφορά στον αριθμό των φοιτητών που διαθέτουν.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα:
-για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη
-για 4 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα
-για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για -τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.
Τι ισχύει για τους εργαζόμενους φοιτητές
Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές εργάζονται, γεγονός που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά, έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης και έτσι το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών είναι το διπλάσιο του κανονικού προγράμματος.
protothema.gr
Δείτε εδώ το σχετικό θέμα του «Θάρρους» στις σχολές της Καλαμάτας