Την «καυτή πατάτα» των δεσμευμένων οικοπέδων, που απειλεί να ανατρέψει τον υπάρχοντα ρυμοτομικό σχεδιασμό της πόλης, αποφάσισε να διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές από οικονομικής άποψης κλίμα.
Αυτό διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Παν. Νίκας, «είναι πλέον θεωρούμε κατανοητό ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να κρατά εσαεί δεσμευμένα οικόπεδα ιδιωτών για τη δημιουργία δημόσιων χώρων. Δεν έχουμε ούτε το ηθικό αλλά ούτε πλέον και το νομικό δικαίωμα. Γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει να απελευθερώσουμε τα οικόπεδα που δεν είναι κρίσιμα για τη λειτουργία της πόλης. Αυτό, δε, σημαίνει, όμως, ότι δε δίνουμε μάχες εκεί που πρέπει.
Για παράδειγμα, προκειμένου να αποφύγουμε το αδιέξοδο της Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τη Ναυαρίνου, καταθέσαμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών 300.000 ευρώ. Για την απελευθέρωση του αύλειου χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα καταβάλουμε 170.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν, όμως, τα χρήματα για να διατηρήσουμε αυτά που αποφασίστηκαν τη δεκαετία του ’80 στο Σχέδιο Πόλης».
Από την πλευρά μας, έχουμε αφιερώσει αρκετές γραμμές και σελίδες για τους δεκάδες χώρους που, ενώ έχουν δεσμευτεί εδώ και χρόνια για να δημιουργηθούν κοινωφελείς χώροι, παραμένουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναξιοποίητοι, κυρίως λόγω της αδυναμίας του Δήμου να καταβάλει τις απαιτούμενες αποζημιώσεις, οι οποίες και ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Η Δημοτική Αρχή, οχυρωμένη πίσω από την πραγματικότητα που λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, φέρεται αποφασισμένη να αφήσει ορισμένους από τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης με βάση τα σχέδια του 1905 και του 1987 να… γίνουν τσιμέντο.
Σύμμαχό της έχει και τους δεκάδες ιδιοκτήτες που υποστηρίζουν ότι «με την πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε καταστεί όμηροι, αφού η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την οικονομική του κατάσταση, η οποία για δεκαετίες τώρα είναι κακή».
Βέβαια, για το ίδιο θέμα υπήρχαν δηλώσεις και διαβεβαιώσεις διαφορετικού ύφους. Η δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη για πολεοδομικά θέματα, Παν. Ντίντα, είχε αναφέρει ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, όπου και «άνοιξε» σχετικό πρόγραμμα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, των οποίων έχουν δεσμευτεί οικόπεδα σημαντικά για την πόλη και τις υποδομές της. Βέβαια, αυτό δεν έγινε ποτέ.
Μάλιστα, παρέμβαση, προς την ίδια κατεύθυνση, έγινε προχθές και από το δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κ. Μιχαλόπουλο.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη