Δυστυχώς, δεν βλέπουμε ανανέωση προσώπων, νέους δηλαδή να ασχολούνται με το πρωτογενή τομέα, οι νέες φυτεύσεις για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και γενικά συνεχίζεται η απαξίωση της παραγωγής, τόνισε, μεταξύ άλλων, στο «ΘΑΡΡΟΣ» ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, τον οποίο επισκεφθήκαμε στα γραφεία της εταιρείας «Οινομεσσηνιακή».
Το κρασί είναι ένα μαγικό προϊόν που περιμένει τον καθένα μας να ανακαλύψει το μυστήριο του
Μόλις ξεκίνησε ο φετινός τρύγος, ποια τα πρώτα συμπεράσματα που έχετε βγάλει μέχρι αυτή τη στιγμή;
Γενικά τα πρώτα δείγματα από τους ελέγχους που κάνουμε στους αμπελώνες, αλλά και από τα σταφύλια που ήδη οινοποιούμε είναι θετικά.
Στη Μεσσηνία σε κάποιες περιοχές υπάρχουν κάποια προβλήματα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που βιώσαμε φέτος το καλοκαίρι, αλλά στο σύνολο η παραγωγή κυμαίνεται σε καλά επίπεδα. Φυσικά είμαστε ακόμη στην αρχή και ευελπιστούμε να μην αντιμετωπίσουμε έντονα καιρικά φαινόμενα στις ερχόμενες εβδομάδες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη τελική διαμόρφωση της ποιότητας του σταφυλιού.
Η παραγωγή της Μεσσηνίας αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σας;
Ο αμπελώνας της Μεσσηνίας, όπου εκτός από τις γηγενείς υπάρχουν οι πιο γνωστές διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού (Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, κα.), ενώ θεωρείται από τους πιο ποιοτικούς, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών και εδαφικών συνθηκών του, είναι δεδομένο πως δεν αξιοποιείται στο βαθμό που θα έπρεπε.
Συχνά ακούμε για επιστροφή στον πρωτογενή τομέα, τελικά οι νέοι επιστρέφουν στα χτήματα; Φυτεύονται νέα αμπέλια;
Δυστυχώς, δεν βλέπουμε ανανέωση προσώπων, νέους δηλαδή να ασχολούνται με το πρωτογενή τομέα, οι νέες φυτεύσεις για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και γενικά συνεχίζεται η απαξίωση της παραγωγής.
Πριν καιρό επιβλήθηκε ένας έκτακτος φόρος στο κρασί, τι επιπτώσεις είχε αυτό σε εσάς;
Ενώ βιώνουμε τη πιο βαθιά οικονομική κρίση και το κύριο μέλημα όλων των έπρεπε να ήταν η στήριξη της παραγωγής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα, αντιμετωπίζουμε το ακριβώς αντίθετο.
Παντελής έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, υπέρμετρη φορολόγηση στους αγρότες και στις επιχειρήσεις, συνθήκες δηλαδή που δυσχεραίνουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.
Για παράδειγμα το 2016 επιβλήθηκε και παραμένει, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί 0,20 € / λίτρο. Χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς καμία μελέτη, αποφασίστηκε ένα μέτρο, που τελικά έφερε καίριο πλήγμα σε όλο το κλάδο, από τους αμπελουργούς μέχρι τα οινοποιεία, αυξήθηκε το παραεμπόριο, χάθηκαν θέσεις εργασίας και επί της ουσίας το κράτος έχασε έσοδα και ταυτόχρονα κατέστησε τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις σε πολλές περιπτώσεις μη βιώσιμες.
Με ποιους τρόπους μπορούμε, εμείς, που δεν είμαστε οινολόγοι, αλλά απλοί καταναλωτές να ξεχωρίσουμε το ποιοτικό κρασί;
Δεδομένα, πρέπει να αναζητούμε κρασί με ονοματεπώνυμο, αυτό μας προφυλάσσει από πολλές άσχημες εμπειρίες γιατί επιλέγουμε προϊόν, που κάποιος έχει υπογράψει. Αυτή είναι η μοναδική μου συμβουλή.
Το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που εξελίσσεται στο χρόνο. Πάντα μας κρύβει εκπλήξεις. Όπως μοναδικός είναι και ο κάθε ουρανίσκος που το γεύεται.
Σαν καταναλωτές πρέπει να ψάξουμε ποια είναι η γεύση που μας ταιριάζει, να μάθουμε να το συνδυάζουμε με το φαγητό μας, να μάθουμε να το διατηρούμε σωστά και να μη φοβόμαστε να δοκιμάζουμε νέα και διαφορετικού τύπου από αυτά που γνωρίζουμε κρασιά. Το κρασί είναι ένα μαγικό προϊόν που περιμένει τον καθένα μας να ανακαλύψει το μυστήριο του.
Τι πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί κατά τη γνώμη σας ώστε το Ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί να γίνει περισσότερο γνωστό στο εξωτερικό;
Στην Ελλάδα, τα τελευταία 20 περίπου χρόνια ο κλάδος αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται ραγδαία. Έχουν δημιουργηθεί πολλά νέα οινοποιία καλύπτοντας γεωγραφικά το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού αμπελώνα, με σύγχρονο εξοπλισμό και διαδικασίες οινοποίησης και με δυνατότητα να ανταγωνιστούν ποιοτικά τα περισσότερα κρασιά του κόσμου.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι πλέον παγκόσμιος, γεγονός που έχει και τα θετικά του. Ο κόσμος εκπαιδεύεται σταδιακά, αναζητά και απαιτεί ποιοτικό κρασί σε φυσιολογικές τιμές (κάτι που συμβαίνει στο εξωτερικό αρκετά χρόνια), και καταναλώνει περισσότερο.
Μακροπρόθεσμα τελικά θα επιβιώσουν μόνο όσοι παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Με βάση αυτά και το γεγονός ότι η περιοχή μας έχει τη παραγωγική δυνατότητα, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αρκετές, αρκεί να έχεις την απαιτούμενη ποιότητα και σχεδιασμό για να σε δεχθούν οι αγορές.
Όσο αφορά την Οινομεσσηνιακή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, κινούμαστε στο τομέα αυτό, έχοντας ως πρώτιστη σκέψη πως ο ικανοποιημένος καταναλωτής μπορεί να λειτουργήσει ως την καλύτερη διαφήμιση. Τη δεδομένη στιγμή, τα κρασιά μας διατίθενται σε 18 χώρες όπου οργανωμένα με το δίκτυο των συνεργατών μας, προσπαθούμε να μυήσουμε τους φίλους του κρασιού στη γεύση των μεσσηνιακών οίνων.
Μιλήστε μας για τις ετικέτες και τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει η εταιρία σας
Σήμερα, η Οινομεσσηνιακή διαθέτει μία ολοκληρωμένη σειρά εμφιαλωμένων οίνων, αναδεικνύοντας τις πιο χαρισματικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, σε αρμονικό πάντρεμα ή τη καθεμία μόνη της, καλύπτοντας και τις πιο απαιτητικές γευστικές αναζητήσεις.
Κρασιά που εκτός από την εμπιστοσύνη των οινόφιλων, έχουν βραβευτεί και αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.
Η σειρά Άνιμα (ετυμ. λατιν. Anima = ψυχή) αποτελείται από τις πιο γνωστές διεθνείς ποικιλίες που ευδοκιμούν στη Μεσσηνία, Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, ενώ η σειρά Faré (ετυμ.: Ομήρου Ιλιάδα, αρχαία ονομασία της περιοχής της Καλαμάτας) προβάλλει τις διασημότερες ελληνικές ποικιλίες Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο, καθώς και πολυποικιλιακά κρασιά όπου οι ελληνικές με τις διεθνείς ποικιλίες σε μια αρμονική σύνθεση μας προσφέρουν μεθυστικές γεύσεις και αρώματα.
Επίσης τα νέα εμφιαλωμένα μας κρασιά Μαίναλο, Έαρ και Kanatello παρουσιάζουν πιο μοντέρνες προτάσεις ελληνικών ποικιλιών, με έμφαση στο νεανικό κοινό. Ταυτόχρονα για το 2017 έχουμε σχεδιάσει 2 νέες σειρές εμφιαλωμένων οίνων τα οποία καταρχήν θα διατεθούν στο εξωτερικό.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση