Σαν διαιτητής η αποστολή του Πέτρου Κωνσταντινέα ήταν να απονέμει δικαιοσύνη εντός του αγωνιστικού χώρου, όμως εδώ και 2,5 χρόνια μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει επιφορτιστεί με την τέλεση του κοινοβουλευτικού έργου.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Sportsroom.gr και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Παρτσαλά μίλησε εφ’ όλης της ύλης με αθλητικό αλλά και πολιτικό περιεχόμενο (δημοσιεύεται σε δύο μέρη) που σίγουρα θα συζητηθεί.
-Από τη διαιτησία στη Βουλή των Ελλήνων. Τεράστια αλλαγή;
Σίγουρα. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι όταν ήμουν διαιτητής έλειπα από το σπίτι μου και την οικογένειά μου τα Σαββατοκύριακα. Τώρα, λόγω του κοινοβουλευτικού έργου, απουσιάζω τις καθημερινές.
Το κοινό στοιχείο που συνδέει τη διαιτησία με την πολιτική έχει να κάνει με την αποδοχή του κόσμου. Χωρίς αυτήν δεν μπορείς ούτε να σφυρίζεις παιχνίδια, ούτε να βρεθείς στη Ελληνικό Κοινοβούλιο.
-Τι είναι πιο δύσκολο από τα δύο;
Και τα δύο! Και οι δύο χώροι δεν είναι και οι καλύτεροι. Όπως όταν ένας διαιτητής κάνει κάποιο λάθος μας παίρνει όλους η μπάλα, έτσι και στην πολιτική επειδή ορισμένοι βουλευτές μπορεί να παρανομούν και εκεί μας… τσουβαλιάζουν όλους μαζί.
-Μετά από 5 χρόνια εκτός διαιτησίας πόσο νοσταλγείς τη σφυρίχτρα;
Καθόλου! ‘Ετσι όπως είναι σήμερα το ποδόσφαιρο και τελικό Τσάμπιονς Λιγκ να μου έλεγες ότι θα σφυρίξω, δεν ξαναγύριζα πίσω. Το ποδόσφαιρο, δυστυχώς, δεν είναι πια ένα παιχνίδι, αλλά μία ανελέητη μάχη συμφερόντων. Κι εμείς, που προλάβαμε να ζήσουμε τη ρομαντική εποχή του, δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι.
-Από φέτος φαίνεται κάτι να αλλάζει στην ελληνική διαιτησία. Ξένος αρχιδιαιτητής και VAR. Τελικά χρειαζόταν να έρθει η… τρόικα και στη διαιτησία για να ληφθούν τέτοιες πρωτοβουλίες;
Οι ξένοι έχουν άλλη νοοτροπία, εντελώς διαφορετική σε σχέση με τη δική μας και είναι της λογικής «πονάει πόδι, κόβει πόδι»! Αυτή τη συνταγή θέλουν να εφαρμόσουν και στο ποδόσφαιρο γι’ αυτό και φρόντισαν να εναρμονιστούν οι κανόνες του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας στην Ελλάδα με το αντίστοιχο καταστατικό της FIFA και της UEFA.
-Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια;
Έπρεπε αλλά δυστυχώς αυτοί οι δέκα άνθρωποι που έκαναν κουμάντο στην ΕΠΟ και διώκονται για διάφορα αδικήματα από την ελληνική δικαιοσύνη, δεν το έκαναν για να μη θιχτούν τα δικά τους συμφέροντα. Είχαν μπερδέψει το «αυτόνομο» με το «αυτοδιοίκητο». Κι εμείς θέλουμε το «αυτοδιοίκητο» αλλά με σωστούς όρους. Γι’ αυτό σαν κυβέρνηση ζητήσαμε τη συνδρομή της UEFA ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
-Η ΕΠΟ έχει νέα διοίκηση και στον πίνακα των διαιτητών έγινε ξεκαθάρισμα. Τώρα τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου λύθηκαν όλα;
Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των παραγόντων που διοικούν τις ομάδες. Βλέπουμε να παίρνουν οι ξένες ομάδες το Τσάμπιονς Λιγκ και ο πρόεδρός τους να μην εμφανίζεται πουθενά. Κι εδώ στην Ελλάδα να σηκώνει πρώτος την κούπα ο πρόεδρος και μετά οι ποδοσφαιριστές που είναι και οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.
Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ χρησιμοποιούν τις ομάδες αλλά και τους οπαδούς τους για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Κι αν προκύψει και κανένας ρομαντικός, όπως εγώ, σηκώνεται και φεύγει γιατί κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει θέση σε αυτό το χώρο.
Κι επειδή ο κόσμος, πλέον, τους έχει πάρει χαμπάρι και δεν πατάει στο γήπεδο, αρχίζουν να αγοράζουν και ΜΜΕ! Για να χαλιναγωγήσουν μέσω αυτών την κοινή γνώμη. Ας δούμε μόνο ποιοί ήταν υποψήφιοι στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μηδενός εξαιρουμένου όλοι είχαν από μία ομάδα.
-Και στην Αργεντινή πέρασαν ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κρίση αλλά οι εξέδρες είναι γεμάτες…
Η κρίση είναι η δικαιολογία των παραγόντων. Κάθε χρόνο ρίχνουν τις τιμές των διαρκείας αλλά και πάλι δεν μπορούν να φέρουν τον κόσμο πίσω στο γήπεδο. Δυστυχώς οι Έλληνες παράγοντες του ποδοσφαίρου έπεσαν οι ίδιοι μέσα στο λάκκο που έσκαψαν για τους αντιπάλους τους. Είναι εντελώς αναξιόπιστοι στα μάτια των φιλάθλων και με αυτά που έκαναν προξένησαν τεράστια ζημιά στο προϊόν που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το 2004 το ελληνικό ποδόσφαιρο άνθισε ξανά αλλά δυστυχώς με τις πρακτικές που ακολούθησαν οι παράγοντες είναι σήμερα ένα βήμα πριν φαλιρίσει.
-Αυτό προκύπτει και από τη νέα μείωση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην οποία προχώρησε η NOVA…
Από τη στιγμή που το ίδιο το ποδόσφαιρο υποβαθμίστηκε εκ των έσω με τόσα σκάνδαλα και όλα αυτά που έχουν κατά καιρούς ακουστεί γύρω από αυτό, η αξία του έπεσε. Συν φυσικά και την πτώση της ποιότητας, που συνεπάγεται τη μείωση του θεάματος.
Οι φίλαθλοι δεν έφυγαν μόνο από το γήπεδο, αλλά σταμάτησαν και να είναι συνδρομητές στη NOVA που έχασε τους πελάτες της. Έκανε η εταιρία κάποιες προτάσεις ώστε να γίνει το προϊόν πιο ελκυστικό αλλά φυσικά οι παράγοντες δεν δέχθηκαν να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων για να μη θιχτούν τα συμφέροντά τους.
Εγώ θα πω ότι αυτοί που είχαν ρόλο μάνατζερ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα έπρεπε να φροντίζουν ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, βελτιώνοντας την ποιότητά του ως προϊόν, δεν έκαναν ούτε για να φυλάνε πρόβατα!
Σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης τα έσοδα από τα τηλεοπτικά αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Εδώ η ΕΠΟ δεν λειτουργεί σωστά, η Σούπερ Λιγκ δεν λειτουργεί σωστά και οι παράγοντες έχουν προστριβές μεταξύ τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν ο καθένας τα συμφέροντά του.
Εμείς σαν κυβέρνηση δεν δίνουμε δεκάρα για τον επαγγελματικό αθλητισμό, γιατί ο ερασιτεχνικός είναι εκείνος που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο να πέφτουν εκατομμύρια και τα μικρά παιδιά να μην έχουν χώρους για να παίξουν μπάλα.
Επειδή, όμως, η βόμβα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έσκασε στα δικά μας χέρια κάναμε το καλύτερο δυνατό.
-Πόση αξιοπιστία θα προσφέρει στην διαιτησία και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα το VAR, το νέο σύστημα που θέτει το ριπλέι στη διάθεση των διαιτητών;
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο σίγουρα έχει να προσφέρει πολλά, γιατί εδώ ο διαιτητής αντιμετωπίζεται εξαρχής με καχυποψία. Στο εξωτερικό ο κόσμος έχει αποδεχτεί ότι υπάρχουν λάθη στο ποδόσφαιρο, αντίθετα εδώ ο φίλαθλος θεωρεί ότι πίσω από κάθε διαιτητικό λάθος υπάρχει δόλος. Πολλές φορές πράγματι ισχύει κι αυτό, αλλά όχι όλες.
Δυστυχώς εκτός από δύο γήπεδα, όλα τα υπόλοιπα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το πάει πίσω χρονικά. Και να πω εδώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτείται 100% από την UEFA, αλλά μόνο για την πρώτη χρονιά. Από ‘κει και μετά δεν ξέρω τι θα γίνει γιατί ήδη υπάρχουν χρέη της Σούπερ Λιγκ προς τους διαιτητές που φτάνουν κοντά στο ένα εκατομμύριο.
-Συνεπώς, ό,τι είχε να κάνει η κυβέρνηση το έκανε για το ποδόσφαιρο;
Ο πόλεμος δεν τελειώνει ποτέ έτσι εύκολα. Δώσαμε πολλές μάχες, άλλες τις χάσαμε, άλλες τις κερδίσαμε αλλά μία αντίσταση σε αυτό το καθεστώς ανομίας μπήκε. Και νομίζω ότι αυτό το έχει δει και ο φίλαθλος κόσμος. Ότι δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο ελληνικό ποδόσφαιρο άλλαξαν αρκετά πράγματα προς το καλύτερο.
-Να σου θυμίσω, πάντως, ότι είχατε ταχθεί δημόσια υπέρ της απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των αθλητικών φορέων και ειδικά των ομοσπονδιών αλλά αυτό δεν πέρασε…
Το βασικό αθλητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε πράγματι την απλή αναλογική, ώστε να μην μπορούν να ελεγχθούν οι ψήφοι, κάτι που γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν και ειδικά στις εκλογές της ΕΠΟ.
Από ‘κει και πέρα εκείνο που μας απασχολεί σαν κυβέρνηση είναι να μην έχουμε επεισόδια στα γήπεδα και να μπορεί να πηγαίνει ο φίλαθλος να βλέπει την ομάδα του. Ειλικρινά έχω αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ελληνικών ομάδων δεν δημιουργείται το παραμικρό, ενώ αντίθετα στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο δημιουργούνται έκτροπα; Γιατί πολύ απλά φοβούνται τις βαριές ποινές της UEFA. Τώρα, λοιπόν, που θα περάσει το Σεπτέμβριο το νέο νομοσχέδιο για τις φασαρίες στους αθλητικούς χώρους θα φοβούνται να κάνουν επεισόδια και στο πρωτάθλημα.
-Επαναφέρει το «ιδιώνυμο», ακούμε, ο υφυπουργός αθλητισμού…
Ναι, είναι κάτι που του το ζήτησα και εγώ, γιατί θεωρούμε ότι όπου δεν υπάρχει πρόληψη πρέπει να υπάρχει καταστολή. Και να ξέρετε ότι μία αριστερή κυβέρνηση δεν επιθυμεί ποτέ την καταστολή. Όταν, όμως, στα γήπεδα κινδυνεύουν αθώοι φίλαθλοι και πολλές φορές ακόμα και μικρά παιδιά, ήταν αδύνατο να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Πηγή: Sportsroom.gr
Συνέντευξη στον Σωτήρη Παρτσαλά
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Γκίκας