Εντυπωσίασε η παρουσίαση του Πέτρου Θέμελη «Αρχαία Μεσσήνη: 1986-2018»

Εντυπωσίασε η παρουσίαση του Πέτρου Θέμελη «Αρχαία Μεσσήνη: 1986-2018»

Πλήθος κόσμου που γέμισε το αμφιθέατρο του εργατικού κέντρου παρακολούθησε χθες το βράδυ με αξιοσημείωτο ενδιαφέρον την παρουσίαση των ανασκαφών και της αναστήλωσης της Αρχαίας Μεσσήνης που έκανε ο πρωτεργάτης αυτού του εντυπωσιακού έργου, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, με τον ιδιοκτήτη τους, Φώτη Μπουγά να την προλογίζει, τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα να απευθύνει χαιρετισμό, ενώ σύντομη εισαγωγική ομιλία, παρουσιάζοντας τον κ. Θέμελη, έκανε ο αναπληρωτής καθηγητή Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκου Ζαχαριάς. 
«Αρχαία Μεσσήνη 1986-2018» ήταν ο τίτλος της παρουσίασης του Πέτρου Θέμελη, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε στο τέλος από το κοινό, έχοντας αναδείξει πώς μέσα σε 32 χρόνια από εκεί που δεν υπήρχε τίποτα ή σκόρπιες πέτρες, αναδείχθηκε ο αρχαιολογικός χώρος που υπάρχει σήμερα, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μένουν εντυπωσιασμένοι.
«Πόλη παλίμψηστο» χαρακτήρισε ο κ. Θέλελης την Αρχαία Μεσσήνη, καθώς είναι εμφανείς οι διάφοροι περίοδοι κατοίκησής της, από τους Ελληνιστικούς, έως τους Ρωμαϊκούς.
Με τη βοήθεια προτζέκτορα ο κ. Θέμελης έδειξε τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρχαν και τον εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο πήραν σιγά σιγά μορφή όλα τα τμήματα: από την Παλαίστρα και το Γυμνάσιο, την Αγορά, την Κρήνη της Αρσινόης, το θέατρο και το Εκκλησιαστήριο, όλοι οι υπόλοιποι χώροι έως το Μαυσωλείο των Σαιθιδών, καθώς επίσης τα εντυπωσιακά τείχη και την Αρκαδική Πύλη με έναν από τους πύργος της.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην πλαγιά του όρους της Ιθώμης, τον Ναό του Διός Ιθωμάτα που είναι στην Μονή Βουλκάνου και θα πρέπει, όπως είπε, κάποια στιγμή να ανασκαφεί, τον Ναό της Ειλείθυια ενδιάμεσα, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αναστήλωση με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και πιο χαμηλά ο Ναός της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επισήμανση του διακεκριμένου καθηγητή αρχαιολογίας ότι η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια ζωντανή πόλη που συνειδητά ανοίγει τις πύλες της σε εκδηλώσεις.
Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει για ανάπτυξη της περιοχής,  τονίζοντας όμως ότι πρέπει να συνοδεύεται με αναβάθμιση των υπηρεσιών π.χ. δρόμοι, καταλύματα, φαγητό.   
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι εντός μιας 3ετίας θα ολοκληρωθεί η αναστήλωση της Αγοράς και παράλληλα με την έγκριση του μάστερ πλαν που έχει κατατεθεί η Αρχαία Μεσσήνη θα μετατραπεί σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, φιλικό και ακόμα πιο θελκτικό για τους επισκέπτες. 
Τέλος, έγινε η πρόταση για τη διοργάνωση του χρόνου μιας μεγάλης εκδήλωσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.350 χρόνων από τις αναφορές που κάνει ο Παυσανίας για την ίδρυσή της.
Χ.Ε.