Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων μιλά στο «Θάρρος»
Της Βίκυς Βετουλάκη
Ξεπερνούν τους 500 οι μελισσοκόμοι που καταγράφονται πλέον στη Μεσσηνία, ενώ ο Σύλλογος Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Αρκαδίας και Μεσσηνίας αριθμεί ήδη πάνω από 50 επαγγελματίες.
Πρόκειται για ένα επάγγελμα που, όπως λέει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Λάγιος, δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς χρειάζεται εκπαίδευση, εμπειρία, μα, πάνω απ’ όλα, αγάπη για τη μέλισσα.
Τα δε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό πολλά, όπως οι κλοπές κυψελών που έχουν αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι πλέον πολύ αυστηρός. Μόλις πριν από λίγες ημέρες δικαστήριο της Καλαμάτας καταδίκασε δημόσιο υπάλληλο για απόπειρα κλοπής κυψέλης σε φυλάκιση 2 ετών.
Σημαντικό είναι και το πρόβλημα της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, ενώ έχει παρατηρηθεί εξαφάνιση μελισσών από τις κυψέλες. Όπως εξήγησε ο κ. Λάγιος, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως, χωρίς να μπορεί ακόμα να δοθεί εξήγηση, με τις μέλισσες να φεύγουν από τις κυψέλες και να μην επιστρέφουν.
Κλοπές
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο κ. Λάγιος παρατήρησε ότι η περασμένη χρονιά ήταν δύσκολη και δεν υπήρξαν καλές αποδόσεις, καθώς ο Ταΰγετος στη Μεσσηνία και το Μαίναλο στην Αρκαδία δεν έδωσαν ελατίσιο μέλι: «Δεν είχε παραγωγή φέτος. Ευελπιστούμε η καινούργια χρονιά να είναι καλύτερη. Η τιμή του προϊόντος τα τελευταία 4-5 χρόνια είναι σταθερή και προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές, παρά το γεγονός ότι το κόστος του πετρελαίου μάς επηρεάζει αρνητικά. Προσπαθούμε να είμαστε σταθεροί για να είναι προσιτό το προϊόν στο καταναλωτικό κοινό».
Ως ένα από τα βασικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια χαρακτήρισε τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα κλοπών: «Ο νόμος είναι αυστηρός και η κλοπή θεωρείται κακούργημα. Να γνωρίζουν αυτοί που κάνουν τέτοιες πράξεις ότι κάποια στιγμή θα συλληφθούν. Άλλωστε, σήμερα η τεχνολογία βοηθά να προστατεύσουμε τα μελίσσια μας με τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και ειδικών καμερών. Λόγω κόστους, βέβαια, δεν είναι εύκολο να τοποθετήσουν τέτοια συστήματα οι μικροί μελισσοκόμοι, αλλά τα μεγάλα μελισσοκομεία τα χρησιμοποιούν. Έχουμε κρούσματα με κλοπή μεγάλου αριθμού κυψελών. Υπάρχουν περιπτώσεις και στη Μεσσηνία που θα πάνε στο δικαστήριο, αλλά οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης είναι πολύ αργοί. Δεν έχουν φτάσει στο ακροατήριο για να ακουσθούν και να συνετισθεί ο κόσμος».
Φυτοφάρμακα
Άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους είναι τα φυτοφάρμακα: «Η μέλισσα, εκτός από το μέλι που μας δίνει, είναι πολύ χρήσιμη σε φυτά και δέντρα. Το 1/3 των τροφίμων που έχουμε στο τραπέζι μας δε θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η μέλισσα, και είναι χρέος όλων μας να την προστατεύσουμε. Όπου υπάρχουν άνθη, δεν πρέπει να ψεκάζονται με φυτοφάρμακα, όταν είναι ανθισμένα. Είναι καταστροφή για τα μελίσσια. Όπου αυτό είναι αναγκαίο, ο ψεκασμός παρακαλούμε να γίνεται τις απογευματινές ώρες, για να έχουμε τις λιγότερες απώλειες και να χρησιμοποιούνται φάρμακα χαμηλής τοξικότητας».
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, επίσης, κατάρρευση των μελισσών. Χάνονται οι μέλισσες και δεν επιστρέφουν στις κυψέλες. Ο κ Λάγιος ανέφερε πως το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και ερευνάται, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα αποτελέσματα για τις αιτίες. Είναι πολύ πιθανό, όμως, όπως είπε, να οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την παρατεταμένη ανομβρία και την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων. Πιστεύει, πάντως, πως είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει έντονα τους μελισσοκόμους στο μέλλον.
Νέοι μελισσοκόμοι
Επιπρόσθετα, ο κ. Λάγιος παρατήρησε ότι η αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο επηρεάζει πολύ τη δραστηριότητά τους, καθώς η νομαδική μελισσοκομία κάνει συνεχώς μετακινήσεις, και επισήμανε πως αίτημά τους είναι φθηνό πετρέλαιο.
Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πως νέοι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία: «Τους παροτρύνω να κάνουν το ξεκίνημά τους, αλλά, πάνω απ’ όλα, να έχουν αγάπη για τη μέλισσα, να εκπαιδευτούν σωστά και να διαθέσουν χρόνο και χρήμα. Να ξέρουν, όμως, ότι για να έχουν κέδρος από τα μελίσσια, πρέπει να μεσολαβήσουν 2-3 χρόνια. Και κυρίως, να αποκτήσουν εμπειρία. Γιατί η εμπειρία έχει να κάνει και με την υγεία των μελισσών. Η απειρία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».
Καταλήγοντας ο κ. Λάγιος συνέστησε στους καταναλωτές να προτιμούν το ελληνικό μέλι, διότι είναι πολύ καλύτερο από τα εισαγόμενα: «Αυτό οφείλεται στο κλίμα μας, στην ηλιοφάνεια, τη βιοποικιλότητα της κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα να παράγεται ένα άριστο προϊόν που πρέπει να καταναλώνουμε όλοι μας, γιατί είναι ωφέλιμο.
Οι καταναλωτές να προτιμούν μελισσοκόμους της περιοχής τους, γιατί τους ξέρουν και μπορούν να τους εμπιστευτούν.
Δυστυχώς, κυκλοφορούν γυρολόγοι σε καφενεία, καταστήματα και σπίτια, ότι δήθεν πωλούν φτηνό μέλι, το οποίο δεν είναι καν μέλι, αλλά γλυκαντικές ουσίες. Κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος είναι πως είναι πολύ δύσκολο κάποιος να καταλάβει με το μάτι αν είναι γνήσιο ένα μέλι ή όχι.
Εκτός από το μέλι, τα μελίσσια παράγουν το βασιλικό πολτό και τη γύρη, που, επίσης, είναι ωφέλιμα, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και βοηθούν σε πολλές παθήσεις.
Η καθημερινή κατανάλωση μελιού πρέπει να είναι συνήθεια. Θα πρότεινα να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με μια κουταλιά μέλι».