«Αν είχαν αφήσει τον Αντώνη Σαμαρά να ολοκληρώσει το έργο του, η χώρα σήμερα θα είχε αφήσει πίσω της το “φαύλο” κύκλο της κρίσης»
«Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση έχει ως σκοπό να κάνουν “κουμάντο” οι μειοψηφίες – Θα οδηγήσει σε “ακυβερνησία” και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι»
Από το 1992, όταν και διατέλεσε νομάρχης στην Πρέβεζα, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος «υπηρετεί» την Αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια εξελέγη δύο φορές δήμαρχος Αιγάλεω, διατέλεσε πρόεδρος των δημάρχων της Αττικής, υπήρξε μέλος της ΚΕΔΕ, γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας για 5 χρόνια, γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, καθώς και γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων. Σήμερα είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.).
Ευρισκόμενος στην Καλαμάτα, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του (Κατσαρού), το «Θάρρος» τον συνάντησε και έκανε μαζί του μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, για θέματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για όσα έζησε από κοντά επί κυβερνήσεως του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τη Μεσσηνία, αλλά και για το πώς βλέπει τα πράγματα στη Νέα Δημοκρατία, της οποίας είναι για χρόνια στέλεχος…
-Με βάση τη μακροχρόνια εμπειρία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πώς βλέπετε σήμερα τα πράγματα, εν όψει και των αλλαγών που δρομολογούνται από την κυβέρνηση;
Η καλύτερη εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν επί υπουργίας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Υπήρχαν, βέβαια, τότε και αρκετά λεφτά για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έδινε λύσεις και το οποίο είχε εφαρμόσει στο πλευρό του Π. Παυλόπουλου ένας εξαιρετικός υφυπουργός, ο αείμνηστος Θανάσης Νάκος. Θυμάμαι καλά ότι, μιλώντας με τον πρωθυπουργό εκείνης της περιόδου, Κώστα Καραμανλή, μας είχε διαμηνύσει ότι αν δεν έβρισκε τους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε θα προχωρούσε στην αλλαγή του «Καλλικράτη». Λίγο πριν την ομιλία του στο Βελλίδιο, το Σεπτέμβριο του 2009 για τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης μας γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε 4.5 δις για την «τομή» στην αυτοδιοίκηση, τον μετέπειτα «Καλλικράτη».
Στη συνέχεια προέκυψαν οι εκλογές τις οποίες έχασε και η νέα κυβέρνηση, με υπουργό τότε τον πρώην δήμαρχο Πάρου, προχώρησε στον «Καλλικράτη», με τον οποίο έδωσε αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως χρήματα με αποτέλεσμα να δημιουργήσει και προβλήματα σε ευαίσθητες περιοχές. Η δε μείωση των πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση ξεπέρασε το 40% σε αντιδιαστολή με το σύνθημα της τότε κυβέρνησης «λεφτά υπάρχουν». Σήμερα δε, η μείωση έχει φθάσει στο 60%.
Καταλαβαίνετε ότι υπό αυτές τις συνθήκες σήμερα οι Δήμοι πρέπει να δίνουν μια καθημερινή «μάχη» για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες…
Όσον αφορά στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική, αν αυτό εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε «ακυβερνησία» τους Δήμους και «κουμάντο» θα κάνουν ουσιαστικά οι μειοψηφίες, πράγμα που θα ωφελήσει και τις «υπόγειες» συναλλαγές. Πολύ φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση, βλέποντας ότι δεν μπορεί να «ελέγξει» τους περισσότερους Δήμους της χώρας, θα προχωρήσει σ’ αυτή τη λύση δυστυχώς… Το ίδιο φοβάμαι ότι θα συμβεί και σε κεντρικό επίπεδο με το νέο εκλογικό νόμο. Οι Έλληνες δεν έχουμε νοοτροπία βορειοευρωπαϊκών χωρών, ούτε κουλτούρα συνεργασίας…
Εμείς παλαιότερα είχαμε προτείνει να βγαίνει ο Δήμαρχος με το 40% + από την πρώτη Κυριακή πράγμα που υλοποίησε ο Κώστας Καραμανλής. Είχαμε επίσης προτείνει , ο Δήμαρχος να διοικεί αντί για τα 3/5 , με το 50% +1 των συμβούλων, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί σε θέσεις διοίκησης και άξια στελέχη εκτός της παράταξης του … Δυστυχώς αυτό δεν πέρασε. Δεν καταλαβαίνω, αφού θα υπάρχει απλή αναλογική, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, από τη στιγμή δε που στη χώρα εκλέγεται κυβέρνηση με το 36%…
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο που προωθείται δεν είναι υπέρ της Αυτοδιοίκησης.
Η ανάπτυξη της χώρας περνά από την Αυτοδιοίκηση… Μια ανεξάρτητη, αποκεντρωμένη και αυτόνομη οικονομικά Αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι θα είναι η λύση για πολλά από τα προβλήματα. Π.χ. θα μπορούσε ο περιβόητος «ΕΝΦΙΑ- ΦΜΑΠ» να πηγαίνει στους Δήμους, ώστε με διαφανείς διαδικασίες οι πολίτες να βλέπουν πού πάνε τα λεφτά τους και οι δήμαρχοι να μη γίνονται «επαίτες» για χρηματοδότηση στην κεντρική εξουσία…
-Διατελέσατε γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά… Ποια ήταν η εμπειρία σας;
Απαντώντας στην ερώτηση σας, στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 είχα στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη… Ο Αντώνης Σαμαράς ούτε που το «μέτρησε» αυτό. Με φώναξε με βάση την εμπειρία που είχα και συνεισέφερα επί κυβερνήσεώς του αρχικά ως γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Εν συνεχεία δημιουργήσαμε γραμματεία στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, με σκοπό τον έλεγχο των υψηλών προστίμων που δεχόταν η χώρα.
Κάναμε σπουδαία πράγματα. Αν άφηναν την τότε κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της, θα ήταν ακόμα καλύτερα. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας έξυπνος πολιτικός, που ανέλαβε τη χώρα σε δυσμενείς συνθήκες, δούλεψε με ικανούς ανθρώπους δίπλα του, ανεξαρτήτως του πού άνηκαν, και στο τέλος την παρέδωσε σε πολύ καλύτερη μοίρα απ’ αυτή που τη βρήκε… Αν τον είχαν αφήσει να ολοκληρώσει το «έργο» του, ίσως σήμερα να είχαμε ξεπεράσει το «σκόπελο» και να είχαμε βγει από το «φαύλο» κύκλο της κρίσης.
-Σε όλη σας τη διαδρομή ανήκετε στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Πώς βλέπετε τα πράγματα σήμερα στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Είχα την ευκαιρία παλαιότερα να συνεργαστώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στη Β’ Αθηνών όσο και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και γνωρίζω ότι είναι ένας άνθρωπος που ό,τι λέει, το πιστεύει και το κάνει… Στις εσωκομματικές, βέβαια, είχα στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δεύτερη φορά «χαμένος» (γέλια)… Βέβαια, η παράταξη είναι μία και το κόμμα πάει μπροστά. Άλλωστε, είμαι αυτοδημιούργητος και ποτέ δεν ήμουν καρεκλοκένταυρος, έτσι μπορώ να λέω άφοβα την άποψή μου… Αυτό πιστεύω πως εκτίμησε και ο Αντώνης Σαμαράς…
Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ανοίξει και πάλι την «αγκαλιά» της σ’ όλη την παράταξη. Να γίνει το γνήσιο «Λαϊκό κόμμα» που θα βάλει την κοινωνία μπροστά. Να τιμήσει τις αρχές του «Κοινωνικού Φιλελευθερισμού» του ιδρυτή της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο κόσμος, βέβαια, πολλές φορές προτιμά τα «εύκολα» ψέματα από τις «δύσκολες» αλήθειες που τους είπε αρχικά ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος και εν συνεχεία ο Αντώνης Σαμαράς.
Βλέποντας ο κόσμος και μερικά «καταδικασμένα» από το λαό παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «ξεθάφτηκαν» από τα μπαούλα τους και καλούν σε συσπείρωση κατά της Ν.Δ., ελπίζω να καταλάβει τι παίζεται και να αποφασίσει ώριμα όταν έρθει η ώρα. Πρέπει ο απλός πολίτης να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν ούτε «μάγοι» πολιτικοί μα ούτε και εύκολες λύσεις…
-Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στην Καλαμάτα συναντηθήκατε και με το δήμαρχο. Πώς βλέπετε τα πράγματα στην πόλη και στο νομό;
Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Παναγιώτη Νίκα στο νέο Δημαρχείο, με τον οποίο και έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Αν είχα λίγο περισσότερο χρόνο, θα ήθελα να επισκεφτώ και το δήμαρχο Πύλου- Νέστορος, τον Δημήτρη Καφαντάρη, που είναι καλός φίλος και επίσης κάνει σπουδαίο έργο στην περιοχή της Πυλίας.
Η Μεσσηνία είναι «Γη της Επαγγελίας», οι άνθρωποι εδώ δεν είναι κατηφείς και το «παλεύουν», είτε με τα αγροτικά είτε με τον τουρισμό. Φυσικά, η περιοχή «χρωστά» πολλά στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, που την «έβαλε» ουσιαστικά στον παγκόσμιο χάρτη.
Πλέον η Μεσσηνία διαθέτει μεγάλα έργα υποδομής, π.χ. με το νέο οδικό δίκτυο σε μία ώρα όλη η Πελοπόννησος βρίσκεται στην Καλαμάτα, ενώ με το διεθνές αεροδρόμιο έχει ανοίξει «πύλη» σ’ όλο τον κόσμο.
Βέβαια, αυτό δημιουργεί και κοσμοσυρροή και πρέπει η Περιφέρεια να κοιτάξει άμεσα να βελτιώσει το οδικό δίκτυο μέσα στο νομό… Ο επισκέπτης σ’ όλο τον κόσμο, που πλέον μαθαίνει τη Μεσσηνία, θέλει ένα ασφαλές οδικό δίκτυο και ένα κατάλυμα με φως και νερό… Όλα τα άλλα η Μεσσηνία τα έχει με το παραπάνω…
Είμαι πάντα πολύ χαρούμενος όταν βρίσκομαι στον τόπο καταγωγής του πατέρα μου, βλέποντας χρόνο με το χρόνο να αναπτύσσεται…
-Σχολιάστηκαν από πολλούς τα καλά λόγια που είπατε για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση…
Είναι γεγονός ότι σε αρκετούς φάνηκε «περίεργη» η τοποθέτησή μου. Αυτό που είπα και επαναλαμβάνω, είναι ότι η μέχρι τώρα συνεργασία μας είναι πολύ καλή και φαίνεται ένας άνθρωπος που ακούει τους συνομιλητές του, ανεξαρτήτως του πού ανήκουν. Είναι νέος και αν προσέξει, θα μπορέσει να αφήσει το «αποτύπωμά» του τόσο στη χώρα όσο και στην περιοχή από την οποία κατάγεται…
-Το δικό σας μέλλον είναι γύρω από την Αυτοδιοίκηση ή σας έχουν περάσει σκέψεις και για την κεντρική εξουσία;
Παλαιότερα μου είχαν προτείνει να μπω σε ψηφοδέλτιο για ευρωβουλευτής και βουλευτής, αλλά πάντα με προσέλκυε η Αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκτός των άλλων και «μεράκι»… Προτιμώ να συνεισφέρω στη «γειτονιά» μου, την Αττική και το Αιγάλεω. Ο δήμαρχος πρέπει να είναι ένας εθελοντής που αφήνει για όσο διάστημα τον εκλέγει ο λαός τη δουλειά του, και να κάνει το πάν για την περιοχή του, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολιτών. Νομίζω ότι δε με τραβά η κεντρική πολιτική σκηνή…
Του Κώστα Γαζούλη