Τι θα προτείνει η κυβέρνηση στη συζήτηση με τους εταίρους
Στην άμβλυνση των επιπτώσεων των προαπαιτούμενων που επιδεινώνουν τη θέση του αγροτικού κόσμου θα επιμείνει η κυβέρνηση στη συζήτηση με τους εταίρους, δεσμεύτηκε από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Όπως είπε, «θα επιμένουμε», έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία: Πρώτον, τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση εσόδων – εξόδων εκτός των μικρών (μετά από προσδιορισμό) παραγωγών και, δεύτερον, τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και διαφοροποιημένη μεταχείρισή του.
«Είναι σίγουρο ότι από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει ουσιαστικό όφελος τόσο για τον αγρότη, με το συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών – εκροών, όσο και για το Δημόσιο, από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ» εξέφρασε την πεποίθηση.
Ακόμη, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα καταθέσει εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η βασική φιλοσοφία θα είναι να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δίκαια στους αγρότες και σύμφωνα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, με ιδιαίτερη μέριμνα στους μικρομεσαίους.
Ως παραδείγματα, ο υπουργός είπε ότι:
-για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και τις αποσβέσεις κεφαλαίων και άλλες δαπάνες, όπως τη διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου, ιδίως στους μετανάστες
-στο βαθμό που η διαπραγμάτευση περιλάβει και τις ενισχύσεις, επιδιώκουμε αφορολόγητο όριο, όπως ήδη έχει εφαρμοστεί, 12.000 ευρώ, μεταφέροντας όμως μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα υψηλότερα ποσά.
Για τον ΟΓΑ, ο κ. Αποστόλου τόνισε πως θα πρέπει να συνεχίσει ως αυτόνομος φορέας ασφάλισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, όπως τη σε βάθος χρόνου σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες του ΙΚΑ και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε συσχέτιση με το εισόδημα.
Φρέσκο γάλα
Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο, πλην της περίπτωσης του φρέσκου γάλακτος, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί «αν οι εγχώριες βιομηχανίες γάλακτος συμμορφωθούν σε μια ελάχιστη προστασία των κτηνοτρόφων μας που είναι η ευκρινής αναγραφή στη συσκευασία της χώρας παραγωγής, κάτι που και ο σχετικός κανονισμός το επιτρέπει».
Με στόχο να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε – μεταξύ άλλων – για την άμεση εξόφληση όλων των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που οφείλονται στους παραγωγούς, ακόμη κι από το 2012, και των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ από το 2014.
Τέλος, διεμήνυσε ότι οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης των κοινωνικών πόρων θα διερευνηθούν διεξοδικά.