Οι συνεχείς κωλοτούμπες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα το ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, θα πρέπει να έχουν ζαλίσει και τον ίδιο τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Διαφορετικά, δεν εξηγούνται οι αποφάσεις που παίρνει κατά καιρούς για το θέμα.
Η τελευταία προκαλεί αντιδράσεις με την προσπάθεια ταύτισης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την ποικιλία της Ελιάς Καλαμών και ο τρόπος που επιχειρείται να καθιερωθεί αυτή. Προσπαθώντας να δώσουμε μια… λογική εξήγηση στα υπουργικά ήξεις αφίξεις , βρήκαμε κάποια στοιχεία τα οποία μπορεί και να δίνουν μια εξήγηση στο όλο θέμα.
Έτσι, μαθαίνομε ότι η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) έχει αναλάβει μια διαφημιστική εκστρατεία με το όνομα “OLIVE YOU, European Table Olives” σε διάφορες χώρες.
Πρόκειται για το 3ετές προωθητικό πρόγραμμα της ΠΕΜΕΤΕ συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τόσο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και ζήτησης της ευρωπαϊκής επιτραπέζιας ελιάς από καταναλωτές και των επαγγελματίες, όσο και την ανάπτυξη των εξαγωγών στις αγορές – στόχους των ΗΠΑ, του Καναδά και άλλων χωρών. Ας δούμε τα ποσά:
1. Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ): προϋπολογισμός προγράμματος: 3.392.336, μέγιστο εγκεκριμένο κονδύλι: 2.544.252 ευρώ, χώρες – στόχοι: Αυστρία, Πολωνία, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο
2. ΠΕΜΕΤΕ: προϋπολογισμός προγράμματος: 3.106.410, μέγιστο εγκεκριμένο κονδύλι:2.640.449 ευρώ, χώρες – στόχοι: ΗΠΑ, Καναδάς
3. ΠΕΜΕΤΕ: προϋπολογισμός προγράμματος: 2.486.356 ευρώ, μέγιστο εγκεκριμένο κονδύλι: 2.113.403 ευρώ, χώρες – στόχοι: Νότιος Αφρική, Αίγυπτος
4. ΠΕΜΕΤΕ: προϋπολογισμός προγράμματος: 2.121.556 ευρώ, μέγιστο εγκεκριμένο κονδύλι: 1.803.322 ευρώ χώρες – στόχοι: Αυστραλία, Ρωσία, Νορβηγία.
Τα προγράμματα αυτά, , έχουν ως σκοπό, όπως αναφέραμε, να εκπαιδεύσουν το καταναλωτικό κοινό αλλά και τις αρμόδιες αρχές των χωρών στόχων γύρω από τα χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιων ελιών και τα βιολογικά τους προϊόντα μόνο.
Κατά τις οδηγίες της ΠΕΜΕΤΕ πράγματι τα προϊόντα που θα προωθούνται θα φέρουν μόνο την επισήμανση της κάθε ποικιλίας χωρίς τις επισημάνσεις και σήματα ΠΟΠ!.
Στην δε περίπτωση των προϊόντων της ελιάς Καλαμών επιβάλλεται ως ονομασία της ποικιλίας η KALAMATA OLIVES η οποία ταυτίζεται με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και πιθανώς εκμεταλλευόμενοι την «τυχαία» παραμονή του συνωνύμου αυτού στο ευρωπαϊκό μητρώο FRUMARTIS.
Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: αντικατάσταση της ονομασίας ποικιλίας ελιά καλαμών με την ονομασία Ελιά Καλαμάτας και επιβολή της ονομασίας των προϊόντων της ως εμπορική ονομασία (generic). Αριστούργημα!
Δηλαδή, σύμφωνα με την ΠΕΜΕΤΕ δεν υπάρχει ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, αλλά μόνο βρώσιμες ελιές ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ. Έτσι, σύμφωνα πάντα με την ΠΕΜΕΤΕ, η ποικιλία θα κερδίσει καινούργιες αγορές, αφού δεν θα μπερδεύονται οι καταναλωτές!
Είναι δυνατό να φτιάξουμε ελληνική εθνική ελαιοκομική πολιτική σε αυτή την βάση; Για την αποφυγή μιας τέτοιας λογικής μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, και πρέπει να παίξουν, δίπλα στην Πολιτεία οι επαγγελματικές οργανώσεις όπως η ΠΕΜΕΤΕ.
Η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει ακόμη συλλάβει την ουσία των προβλημάτων του τομέα αντανακλώντας περισσότερα τα γουργουρίσματα της κοιλιάς. Γιατί όταν επιλογές σαν κι αυτή μπαίνουν στην στρατηγική μιας οργάνωσης δηλώνει μόνο αδυναμία και προσπάθειες απομάκρυνσης της προσοχής από τα πραγματικά προβλήματα.
Που είναι και το “ζουμί της υπόθεσης”; Ο καθένας, οπουδήποτε, στην Ελλάδα, Αίγυπτο, Τουρκία, Ιταλία κ.ο.κ. θα έχει το νόμιμο δικαίωμα να εμπορεύεται προϊόν με την ονομασία “Ελιά Καλαμάτας”, “Kalamata Olives” και την εμπορική του επωνυμία (brand name).
Αυτό ουσιαστικά και πρακτικά θα έχει , εκτός των άλλων, και σε ντε φάκτο κατάργηση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Αυτό θέλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;
Του Αντώνη Πετρόγιαννη