«Καμπάνες» σε αγρότες, εστιάτορες και αρχιτέκτονα για διακίνηση ναρκωτικών σε Μεσσηνία και Ηλεία

«Καμπάνες» σε αγρότες, εστιάτορες και  αρχιτέκτονα για διακίνηση ναρκωτικών σε Μεσσηνία και Ηλεία

Το κουβάρι μιας μεγάλης υπόθεσης με διακίνηση ναρκωτικών, που έγινε πέρυσι γνωστή στη Μεσσηνία αλλά και πανελληνίως και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές επί μήνες, με παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων και δεκάδες συλλήψεις, άρχισε να ξετυλίγεται χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Το Φεβρουάριο του 2012 συνελήφθησαν αρχικά 11 άτομα, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ναρκωτικά σε Μεσσηνία και Ηλεία.
Χθες στο εδώλιο κάθισαν 9 άτομα, κατηγορούμενα ότι συμμετείχαν στη μία εγκληματική οργάνωση (όπως είχαν κατηγορηθεί αρχικά), ενώ η υπόθεση για τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάκρισης.
Σύνδεσμος των δύο υποθέσεων είναι ένας κοινός κατηγορούμενος, ενώ στη δεύτερη ομάδα το ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει ένας παλιός γνώριμος της Δίωξης Ναρκωτικών, που άφησε εποχή όταν το 2006 συνελήφθη να έχει μετατρέψει το ταβάνι σε εξωκλήσι στη Βάλτα Γαργαλιάνων σε αποξηραντήριο για 46 κιλά χασίς. Μάλιστα, σε αυτόν αποδίδει η Αστυνομία την «ορφανή» χασισοφυτεία με τα 992 δέντρα στην αγροτοδασική περιοχή «Κόκκινα Πατερά» στην Τριφυλία, που είχε εντοπισθεί το Σεπτέμβριο του 2012.
Στο εδώλιο χθες κάθισαν αγρότες και εστιάτορες, ακόμα και αρχιτέκτονας από την περιοχή της Πυλίας.
Από τους εννέα Έλληνες κατηγορούμενους, για τρία άτομα που είχαν προμηθευτεί χασίς ως χρήστες, το δικαστήριο έπαυσε οριστικά τη δίωξη και αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ ένας αποδείχτηκε ότι δεν είχε συμμετοχή, καθώς η συνομιλία που είχε καταγραφεί αφορούσε δανεικά χρήματα και όχι ποσότητα χασίς.
Οι άλλοι πέντε (τρεις ήταν κρατούμενοι και δύο ελεύθεροι) πήραν το δρόμο της φυλακής με αρκετά χρόνια φυλάκισης, αφού κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών.
 
Παρακολουθήσεις τηλεφώνων
Έρευνες για τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους πέρυσι είχαν γίνει σε περιοχές της Πύλου, της Χώρας, της Κορώνης και της Φοινικούντας, αλλά και σε σπίτια, αποθήκες και καταστήματα των 5 κατηγορουμένων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1.455 γραμμάρια χασίς, μικροποσότητα κοκαΐνης, 4.830 ευρώ, 4 ζυγαριές ακριβείας, 13 κροτίδες, 13 κινητά τηλέφωνα, πλήθος καρτών SIM και ένα φορτηγό αυτοκίνητο.
Σε σπίτι στην Κορώνη είχε βρεθεί και μια εξοπλισμένη καλλιέργεια χασίς, η οποία αποτελούνταν από 91 φυτά, μία λάμπα φωτισμού, αυτόματους μετρητές για πότισμα, καθώς και αυτόματα δίκτυα ύδρευσης.
Η αστυνομική έρευνα το 2012 ξεκίνησε, όταν εντοπίσθηκε «ορφανή» χασισοφυτεία με 992 δέντρα στην αγροτοδασική περιοχή «Κόκκινα Πατερά» στην Τριφυλία. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τη συνδέσουν με άτομο που είναι κατηγορούμενος στη  δεύτερη ομάδα που εξαρθρώθηκε (της Τριφυλίας) και από εκεί δόθηκε εντολή για παρακολούθηση του τηλεφώνου του. Από τις συνομιλίες προέκυψαν στοιχεία για άλλα άτομα, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να συνειδητοποιήσει ότι είχε να κάνει με δύο πολυμελείς ομάδες (μία στην Πυλία και μία στην Τριφυλία) που ασχολούνταν με τη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και την καλλιέργεια.
Το Φεβρουάριο του 2013, με ταυτόχρονες μεγάλες επιχειρήσεις στη μισή Μεσσηνία, προχώρησε στις συλλήψεις.
Από τις συνομιλίες προέκυπτε ακόμη ότι γινόταν πώληση ναρκωτικών ποσών σε διάφορα άτομα.
Για την υδροπονική καλλιέργεια οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι τα 91 φυτά ήταν σε ανάπτυξη, είχαν 5 εκατ. ύψος και εκτίμησαν ότι σε 6 εβδομάδες η καλλιέργεια θα ήταν έτοιμη. Εκτίμησαν, επίσης, ότι κάθε φυτό θα έδινε μισό κιλό χασίς, το οποίο θα μπορούσε να πουληθεί προς 3.000 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε ότι το «συγκεκριμένο κατασκεύασμα δε θα μπορούσε να βγάλει ούτε γραμμάριο χασίς», επισημαίνοντας ότι δεν επρόκειτο για υδροπονική καλλιέργεια.
 
Απολογίες – Ποινές
Κατά τις απολογίες, ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος αρχικά είχε κατηγορηθεί ως αρχηγός της ομάδας της Πυλίας, αρνήθηκε ότι σχηματίσθηκε ποτέ οργάνωση και υπήρξε οικονομικό όφελος από τα ναρκωτικά. Παραδέχθηκε τη διακίνηση ναρκωτικών, όχι με χρήματα, αλλά ως αντάλλαγμα μεταξύ χρηστών ή προμήθεια άλλων πραγμάτων, ενώ για τον 35χρονο που συνδέεται και με την ομάδα της Τριφυλίας, είπε ότι τον έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνο και του ζητούσε ναρκωτικά, αλλά τον κορόιδευαν με τον κουμπάρο του, που είναι εστιάτορας και δεύτερος κατηγορούμενος. Με άλλους συγκατηγορουμένους του, όπως ανέφερε, έκανε χρήση ναρκωτικών, αλλά δεν πωλούσαν. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για συμμετοχή σε συμμορία, αγορά, κατοχή, πώληση και μεταφορά ναρκωτικών και του επέβαλε συνολικά ποινή κάθειρξης 13 ετών και 1 μήνα.
Ο εστιάτορας κουμπάρος του κατέθεσε ότι έμπλεξε με τα ναρκωτικά από το στρατό, αλλά έχει μετανιώσει για ό,τι έγινε και ζητάει συγγνώμη. Δεν παραδέχθηκε, δε, τη συμμετοχή του σε πώληση ναρκωτικών. Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για συμμετοχή σε συμμορία, αγορά, κατοχή, πώληση και άμεση συνέργεια σε μεταφορά ως τοξικομανής και του επέβαλε φυλάκιση 6 ετών.
Ο έτερος εστιάτορας, στο σπίτι του οποίου βρέθηκε η καλλιέργεια 91 χασισόδεντρων, υποστήριξε ότι δεν ήταν υδροπονική και πως πρόχειρα είχε πάρει πληροφορίες από το ίντερνετ, ελπίζοντας να επιβιώσουν μερικά από τα φυτά και να εξασφαλίσει την ποσότητα που χρειαζόταν για δική του χρήση.
Για την ποσότητα ενός κιλού χασίς που έχει καταγραφεί σε συνομιλία, παραδέχθηκε ότι του την έδωσε ο προηγούμενος κατηγορούμενος. Επίσης κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία, αγορά, κατοχή και καλλιέργεια ως τοξικομανής και του επιβλήθηκε φυλάκιση 8 ετών και 6 μηνών.
Ο 35χρονος, επαφές του οποίου έχουν καταγραφεί με μέλη και των δύο ομάδων, ομολόγησε ότι αγόραζε ναρκωτικά από το δεύτερο, όχι όμως από τον πρώτο, ενώ είχε προμηθεύσει δύο φορές τον αρχιτέκτονα. Μάλιστα, είπε ότι στον αρχιτέκτονα είχε πουλήσει δύο φορές από 70 γραμμάρια χασίς, προς 500 ευρώ τη φορά. Επίσης, είχε δώσει σε τσιγγάνο 1 κιλό, αλλά τον ξεγέλασε και δεν τον πλήρωσε. Κρίθηκε ένοχος συμμετοχής σε συμμορία, αγορά, κατοχή, πώληση κατ’ εξακολούθηση και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 3 μηνών.
Τέλος, ο αρχιτέκτονας παραδέχθηκε ότι δύο φορές είχε αγοράσει χασίς από τον προηγούμενο και πως κάνει αρκετά χρόνια χρήση. Μάλιστα, στην ερώτηση γιατί το πλήρωνε τόσο ακριβά, απάντησε ότι ήθελε καλή ποιότητα. Επίσης, λόγω της καλής του οικονομικής κατάστασης, κερνούσε άλλους χρήστες, αλλά δεν πούλησε ποτέ. Ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα δικαιώσει μια τέτοια απόφασή του, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα καταστραφεί επαγγελματικά και προσωπικά.
Τελικά, το δικαστήριο δε δέχθηκε κανένα αίτημα οι εφέσεις να έχουν αναστέλλουσα δύναμη και οδηγήθηκαν στη φυλακή και οι 5. 

Της Βίκυς Βετουλάκη