Στην ήσυχη Via Clusone στο Μιλάνο, η Βασιλική Πιερρακέα, έχει στήσει τον δικό της γευστικό παράδεισο. Το εστιατόριο Vasiliki Kouzina δεν είναι απλά ένα ακόμη εστιατόριο στην πόλη της μόδας, είναι ένας ναός γεύσης, που συστήνει την ελληνική κουζίνα στους καλοφαγάδες Ιταλούς.
Έχοντας εξερευνήσει την Ελλάδα από γωνιά σε γωνιά κι έχοντας γνωρίσει τους καλύτερους παραγωγούς της χώρας μας, πήρε πριν από κάποια χρόνια την απόφαση να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Ονειρευόταν ν’ ανοίξει έναν χώρο εστίασης σε μια πόλη που φημίζεται για το καλό φαγητό της, στο Μιλάνο.
Σήμερα, στην ήσυχη Via Clusone, το ένα αυτοκίνητο καταφθάνει μετά το άλλο. Η Vasiliki Kouzina δεν είναι απλά το εστιατόριο που έφερε έναν νέο αέρα στην πόλη, αλλά ο χώρος που έχει κερδίσει την εκτίμηση τόσο της τοπικής υψηλής κοινωνίας, όσο και των καλοφαγάδων. Άνθρωποι της μόδας και επιχειρηματίες περνούν την πόρτα της για να δοκιμάσουν γεύσεις που ο ιταλικός τύπος σχολιάζει με τη χαρακτηριστική φράση «Il gusto perfecto!»
H Βασιλική Πιερρακέα διευκρινίζει: «Και να φανταστεί κανείς ξεκίνησα να μαγειρεύω επαγγελματικά πριν από τέσσερα χρόνια όταν συνειδητοποίησα ότι η κουζίνα είναι ο ζωτικός μου χώρος. Η κουζίνα, είναι σαν τον βυθό της θάλασσας. Μαγικός και μυστηριώδης. Είναι ένα μέρος που μπορούμε να ανακαλύψουμε μοναδικά πράγματα».
Θα αναρωτηθεί κανείς, στην Ιταλία με ελληνικές γεύσεις; Κι όμως, η δυναμική και ονειροπόλα Βασιλική τόλμησε και πέτυχε. Και τώρα οι Ιταλοί μιλούν για εκείνη και το φαγητό της. «Όπου κι αν πάω κουβαλώ την Ελλάδα μέσα μου. Το φαγητό είναι εικόνα, γεύση, μνήμη. Έχω ακόμα μέσα στη μύτη μου τις μυρωδιές του κυριακάτικου τραπεζιού. Δεν τελειώνει, δεν «στεγνώνει» αυτή η ανάμνηση. Υπάρχει σε ό,τι κουβαλάω. Πώς θα μπορούσε να μην αχνίζει στις κατσαρόλες μου το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι ή τα ντολμαδάκια; Μέχρι και τώρα κλείνω τα μάτια και φαντάζομαι τα χέρια της μητέρας μου να τα μαγειρεύουν. Τέτοιες μνήμες με ενέπνευσαν και δημιούργησα τη «Vasiliki Kouzina», λέει η ίδια.
Ποια είναι η Βασιλική Πιερρακέα
Γεννημένη στην Καλαμάτα από οικογένεια ναυτικών πηγαίνει στην Πάτρα προκειμένου να σπουδάσει οικονομικά. Μια ερωτική απογοήτευση, όμως, θα την κάνει να πάρει το πλοίο και να περάσει απέναντι στην Ιταλία. Η ομορφιά της χώρας και το ταμπεραμέντο των ανθρώπων την κάνουν να την ερωτευθεί. Αφού θα περιηγηθεί σε τόπους και γεύσεις, ανοίγει με περίσσιο ελληνικό θάρρος το δικό της εστιατόριο. Η συνεργασία της άλλωστε με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και με τον μετρ της καλαισθησίας και της κουλτούρας Νεκτάριο Ντάλλα, θα αναδείξει το εστιατόριο της σε ένα από τα κορυφαία της ιταλικής πόλης.
Η «Vasiliki Kouzina» προσφέρει μια επιλογή από ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, με στόχο την προώθηση της ελληνικής κουζίνας στο Μιλάνο. Τα ράφια είναι γεμάτα από ελληνικά προϊόντα και οι κατσαρόλες αχνίζουν συνταγές της Μεσογείου. Γεύσεις ελληνικές, φτιαγμένες με σεβασμό στην παράδοση, αλλά με τη δέσμευση να προσφέρουν αισθητική και γαστρονομική αξία. Κοκκινιστά, ντολμάδες, γίγαντες, φρέσκα ψάρια, χόρτα αχνιστά κι άλλα καλούδια.
«Οι πρώτες μου γαστρονομικές εμπειρίες γεννήθηκαν στο ταβερνείο του παππού μου», παραδέχεται ξεδιπλώνοντας την προσωπική της ιστορία η Βασιλική. «Ήμουν μικρό κοριτσάκι όταν οι μυρωδιές και οι γεύσεις με παρακίνησαν ώστε να ανακατευτώ με τα τηγάνια και τις κατσαρόλες». Ο παππούς ήταν ο εμπνευστής και ο μέντορας της. «Ακόμη θυμάμαι τα οικογενειακά τραπέζια τις Κυριακές. Μαγεία. Σπουδαίος άνθρωπος ο παππούς μου. Συνήθιζε να λέει ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να ταξιδεύεις. Ο ένας είναι να γυρίσεις τον κόσμο κι ο άλλος να καθίσεις ακίνητος γύρω από ένα τραπέζι παρατηρώντας το».
Τα πιάτα του εστιατορίου της κρύβουν νοσταλγία και βάζουν τον γευστικό πήχη ψηλά. Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε απλό να κάνεις τα δικά του γευστικά λανσαρίσματα σε μια πόλη που παινεύεται για το καλό της φαγητό. Η Βασιλική Πιερρακέα πάντως τα κατάφερε. Το εστιατόριο όχι μόνο έχει κερδίσει τα επαινετικά σχόλια των Ιταλών, αλλά συγκαταλέγεται και στα τοπ στέκια της πόλης. Το να φάμε σαν Έλληνες, «Greci piace mangiare», βρήκε την πλήρη του έκφραση. «Οι Ιταλοί αναγνωρίζουν την καλή γεύση», λέει. «Εξάλλου αγαπούν τη χώρα μας και την απλότητα στα πάντα, μέχρι και το φαγητό. Αναγνωρίζουν την αλήθεια και την επιζητούν. Τρελαίνονται για μουσακά, χταπόδι, αβγοτάραχο και φάβα. Γεύονται τα πιάτα μας και ονειρεύονται πότε θα επιστρέψουν για διακοπές στα νησιά μας, τα οποία και λατρεύουν».
Η Βασιλική Πιερρακέα νοιώθει το Μιλάνο σαν δεύτερο σπίτι της και αισθάνεται πρέσβειρα της γευστικής μας κουλτούρας. Με τους Ιταλούς άλλωστε υπάρχουν πολλά κοινά σημεία. Θεωρεί ότι οι δυο λαοί γειτονεύουν και στη γεύση και ότι η υψηλή γαστρονομία βασίζεται στην καλή πρώτη ύλη, στην απλότητα των φαγητών, στο διακριτικό σέρβις και κυρίως στο συναίσθημα που δημιουργεί ένα πιάτο. Όσο για το τι μαγειρεύει η ίδια στο σπίτι της; Φαγητά που παραπέμπουν στην κουζίνα της μαμάς της ή του παππού της: «Καγιανά, κοτόσουπα, μπάμιες με ρύζι ή χταπόδι κοκκινιστό. Στην κουζίνα μου ενώνεται το χθες με το σήμερα. Οι αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων “ζευγαρώνουν” στο τώρα. Ένα κοτόπουλο στο φούρνο, για παράδειγμα, μπορεί να συνδυαστεί με μια μακαρονάδα φτιαγμένη, όπως θα τη φανταζόταν ένας Ιταλός. Μάλλον, ένας καλοφαγάς Ιταλός». Η Vasiliki Kouzina μάς έπεισε τελικά ότι η γνωστή ρήση «una fatsa, una razza» είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Vasiliki kouzina, Via Clusone 6, 20135, Μιλάνο, Ιταλία, www.vasilikikouzina.com
της Μαρίας Λεμονιά