Οι έξι σοφοί του κόσμου στην Κοσμολογία, εκτός του Αμερικάνου καθηγητή Αστροφυσικής Ευγένιου Πάρκερ, που αρρώστησε και δεν κατάφερε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, βρέθηκαν στην Καλαμάτα, την Κυριακή, μετά το Συμπόσιο που διοργανώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου μίλησαν για το πώς ξεκίνησε το Σύμπαν, από πού προήλθαμε και ποιο είναι το μέλλον του κόσμου.
Την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο συντόνισε ο φυσικός Βασίλης Δικαιουλάκος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στη Γαλλία Γιάννης Ηλιόπουλος, ο οποίος κατάγεται από την Καλαμάτα.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για την πόλη το γεγονός ότι το 2ο Συμπόσιο των Σοφών στην Κοσμολογία έκλεισε στην Καλαμάτα και πρότεινε να καταλήξουν εδώ και τα επόμενα που θα διοργανωθούν.
Ακολούθησε η απονομή του «Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών», ένα βραβείο που θεσπίστηκε από το Δήμο Καλαμάτας μετά τη σχετική πρόταση του πρώην δημοτικού συμβούλου Βασίλη Δικαιουλάκου. Το Αριστείο παρέλαβαν ο θεωρητικός φυσικός Βασίλης Νιάρχος και η πειραματική φυσικός Νίκη Σαουλίδου.
Η Κοσμολογία είναι το πρώτο στάδιο της Φυσικής Επιστήμης που οδήγησε τον άνθρωπο στα βήματα της Λογικής. Κοιτώντας, λοιπόν, ψηλά στον ουρανό και σε όσα μπορούν να ερμηνευτούν μέχρι τώρα από τον ανθρώπινο νου, ο James Watson Cronin που ερευνά τη γαλαξιακή και εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Αστροφυσική, ο George Petros Efstathiou που συνέβαλε στις μεγάλης κλίμακας μελέτες με θέμα το σχηματισμό γαλαξιών και σκοτεινής ενέργειας, ο George Fitzgerald Smoot που βοήθησε με τις μελέτες του στην ανακάλυψη της μορφής μελανού σώματος, ο Alexei Alexandrovich Starobinsky που ασχολήθηκε με τη θεωρία δημιουργίας σωματιδίων στο πρώιμο σύμπαν και ο Ιταλός Gabriele Veneziano, θεωρητικός φυσικός που συνέβαλε στην κατανόηση της θεωρίας των χορδών, θα συνομιλήσουν με μαθητές από όλη την Ελλάδα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στην Κοσμολογία, την Αστρονομία και την Αστροφυσική.