Αύξηση επισκεπτών στα μουσεία της Καλαμάτας το 2013

Αύξηση επισκεπτών στα μουσεία της Καλαμάτας το 2013

Στην Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχουν μόνο άσχημες ειδήσεις. Αύξηση των επισκεπτών των μουσείων σε ποσοστό 17,5%, καθώς και αύξηση των εισπράξεων κατά 28,2%, σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σύμφωνα με Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.
Παρόμοια τάση παρατηρείται και στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου εμφανίζεται αύξηση των επισκεπτών κατά 20,5% και αύξηση των αντίστοιχων εισπράξεων σε ποσοστό 16,7%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Στο πρώτο δεκάμηνο του 2013 υπήρξε αύξηση κατά 15,7% στους επισκέπτες των μουσείων και ομοίως αύξηση κατά 14,5% στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Οι αριθμοί των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα του 2013, εμφανίζουν αύξηση κατά 23%, ενώ αντίστοιχη αύξηση κατά 17,4% εμφανίζεται και στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Τα παραπάνω νούμερα αντικατοπτρίζουν και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας. Με… οδηγό, λοιπόν, την πανελλήνια έρευνα επισκεφθήκαμε χθες το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας και το αντίστοιχο Στρατιωτικό.
Πρώτος σταθμός ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Μαίρη Τσουλάκου, αρχαιολόγο της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η τάση που εμφανίζεται έχει δυναμικό χαρακτήρα και δείχνει ότι όλο και πιο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, όλων των ηλικιών, διαβαίνουν την πόρτα του μουσείου, προκειμένου να δουν και να μάθουν την ιστορία του τόπου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μόνο το 2013 επισκέφθηκαν το μουσείο σε οργανωμένη βάση 2.500 μαθητές. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών, αλλά και μεμονωμένων οικογενειών με τα παιδιά τους. Θα έλεγα ότι, με δεδομένες και τις οικονομικές και συνθήκες που επικρατούν, όλο και περισσότεροι πλέον αισθανόμαστε την ανάγκη να πιαστούμε από κάτι. Και ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα πολύτιμο στοιχείο.
Αν και είμαστε ένα σχετικά καινούργιο μουσείο, τον Ιούνιο κλείνουμε 5 χρόνια λειτουργίας, δεν έχουμε πετύχει και λίγα πράγματα. Βέβαια, σκοπός μας είναι να κάνουμε περισσότερα και το μουσείο να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία, ανεξάρτητα από μορφωτικό ή ηλικιακό επίπεδο. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία μάς κάνουν να αισιοδοξούμε, αλλά, όπως προείπα, πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια».
Να υπενθυμίσουμε ότι μεθαύριο στις 12.00 το μεσημέρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, θα ακουστούν διαφορετικές αφηγήσεις από τα βάθη του χρόνου και τη δίνη της ανακύκλωσης της ιστορίας. Με αυτόν τον τρόπο οι αφηγήτριες παραμυθιών Λίλη Τριαντάρη και Θεοδοσία Ψευτέα, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ και η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αποχαιρετούν την εικαστική έκθεση «Ανακυκλώνοντας της Ιστορία» που ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου. Οι αφηγήσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους από 9 έως 99!
Επόμενη στάση μας ήταν το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, όπου μας υποδέχτηκε η διευθύντρια – ανθυπολοχαγός Πεζικού, Θεοδώρα Σπανού: «Το μουσείο λειτουργεί από το 2006 και στους χώρους του έχουν φιλοξενηθεί μαθητές και επισκέπτες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Μόλις χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε κάποια άτομα από την Ιρλανδία, σήμερα ήρθαν δεκάδες παιδιά από τα Φιλιατρά. Γενικότερα, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει πολίτης που να επισκέπτεται την Καλαμάτα χωρίς να περάσει από το μουσείο μας. Άλλωστε, το ενδιαφέρον για την ελληνική στρατιωτική ιστορία στο διάβα των αιώνων παραμένει αναλλοίωτο και θα έλεγα ότι συνεχώς αυξάνεται». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη