Τέλος Φεβρουαρίου υπογράφεται με ΤΕΡΝΑ η σύμβαση για τα σκουπίδια

Τέλος Φεβρουαρίου υπογράφεται με ΤΕΡΝΑ η σύμβαση για τα σκουπίδια

Αιφνιδιαστική από κάθε άποψη ήταν χθες το πρωί η επίσκεψη του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στη Μεσσηνία, ο οποίος λίγο μετά τις 10.00 το πρωί έφθασε στην Αντιπεριφέρεια και μέχρι αργά το μεσημέρι είχε συναντήσεις με στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και συμβούλους της παράταξής του.
Στις συναντήσεις αυτές παρόντες ήταν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς.
Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ο κ. Τατούλης έκανε ανακοινώσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για μεγάλα έργα που αφορούν στη Μεσσηνία, όπως το αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου και ο δρόμος Τζάννε – Καλαμάκι.
 
Έργα Μεσσηνίας
Ο κ. Τατούλης ανέφερε πως είχε συνάντηση με όλα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας για την πορεία των έργων της Μεσσηνίας. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη συνεργασία, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει κινητικότητα στη Μεσσηνία, ενώ δήλωσε χαρούμενος που λίγους μήνες πριν από τις εκλογές υλοποιείται η απόφασή του να προχωρήσουν τα έργα.
Όπως ανακοίνωσε, αύριο θα κατατεθεί από την Περιφέρεια στη Διαχειριστική Αρχή ο φάκελος του έργου για το αλιευτικό καταφύγιο του Μαράθου, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ. «Υλοποιούμε μια προεκλογική μας δέσμευση», είπε ο κ. Τατούλης και συμπλήρωσε: «Το έργο θα ενταχθεί και θα προχωρήσει».
Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες ετοιμασίας για το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, προκειμένου κι αυτό να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επεξεργασίας του φακέλου.
Ακολούθως, ανακοίνωσε ότι από την Περιφέρεια εξασφαλίσθηκε μία νέα πίστωση, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και ασφάλειας όλου του περιφερειακού οδικού δικτύου.
 
Σκουπίδια – ΧΑΔΑ
«Σε μια πολύ δύσκολη και μίζερη εποχή, η Περιφέρεια είναι εξαιρετικά μπροστά απ’ όλες τις υπόλοιπες, εκτελώντας ένα έργο που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια», συνέχισε ο περιφερειάρχης, ενώ υπογράμμισε ότι το έργο πλοηγός είναι  η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο, όπως είπε, μπαίνει στο τελικό στάδιο. Ανακοίνωσε δε, ότι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει υπογραφεί η οριστική σύμβαση, ενώ είπε πως πρόκειται για ένα έργο με δύο ρεκόρ: ένα ελληνικό, γιατί μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ένα ευρωπαϊκό στην υλοποίησή του.
«Τέλος 2015 θα έχει ολοκληρωθεί ως έργο, επιτυγχάνοντας σπουδαίο ευρωπαϊκό ρεκόρ», υπογράμμισε.
Τέλος, ανακοίνωσε πως εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες  των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Ολοκληρώθηκε δε το έργο αποκατάστασης για 59 ΧΑΔΑ και σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαγωνισμού και για τους υπόλοιπους, με στόχο το σύνολο του έργου να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.
Σε ερώτηση για το Τζάννε – Καλαμάκι, είπε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο έργο, ενώ υπήρξε ζήτημα με την Αρχαιολογία, σχετικά με τη μελέτη που είχε εγκριθεί. Αυτό, όμως, διευθετήθηκε έπειτα από συνάντηση και παρέμβαση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ο κ. Τατούλης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το έργο θα εκτελεσθεί κανονικά και θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2015.
Κλείνοντας αποκάλυψε ότι έχει στείλει επιστολή στους τρεις Ευρωπαίους Επιτρόπους (Κοινωνικής Συνοχής, Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης), θέτοντας ζητήματα κοινωνικής συνοχής, σίτισης, διατροφής, θέρμανσης και πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες ως απειλές κατά της ζωής, κάνοντας επίκληση της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Περιμένω θετική απάντηση από μέρα σε μέρα. Ανοίγουν τα δεδομένα κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφού για πρώτη φορά υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του όρου “απειλή κατά της ζωής”», συμπλήρωσε.

Της Βίκυς Βετουλάκη