Θ. Πετράκος: Ο Δραγασάκης είχε έτοιμη τροπολογία για την εθνικοποίηση των τραπεζών

Θ. Πετράκος: Ο Δραγασάκης είχε έτοιμη τροπολογία για την εθνικοποίηση των τραπεζών

Έτοιμη τροπολογία από το 2014 για την εθνικοποίηση των τραπεζών είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, όπως αποκαλύπτει στο Liberal ο Θανάσης Πετράκος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του στενού συνεργάτη του Π. Λαφαζάνη, ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε αποκαλύψει σε συγκέντρωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη (Νοέμβριος 2014) ότι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι η κρατικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
«Σύμφωνα με την τροπολογία, οι προνομιούχες μετοχές των τεσσάρων τραπεζών θα μετατρέπονταν σε κοινές, προκειμένου οι τράπεζες να περάσουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου», λέει ο κ. Πετράκος.
Στις μαρτυρίες που καταθέτει από την εποχή του πρώτου εξαμήνου του 2015, αναφέρεται και στις τότε συζητήσεις με το καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας να μας προμηθεύσει με πετρέλαιο, όπως και με το Ιράν. «Γνωρίζω πως είχε γίνει ερώτηση προς τη διοίκηση των ΕΛΠΕ κατά πόσον μπορούν να διυλίσουν αργό από τη λατινοαμερικανική χώρα, εφόσον παραστεί ανάγκη, καθώς είναι πιο “βαρύ” από άλλους τύπους», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όσο για τον περίφημο ρωσικό αγωγό Turkish Stream, δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απόλυτα ενήμερος για τα 5 δισ. ευρώ, που είχαν συμφωνήσει να μας δώσουν οι Ρώσοι ως προκαταβολή από μελλοντικά κέρδη, εφόσον το σχέδιο έπαιρνε το «οκ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργο Φιντικάκη του liberal, για το αν ο κ. Στρατούλης είχε πει ότι η πρόταση για οικειοθελές Grexit απορρίπτονταν σταθερά από τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος «ήταν φανατικά κατά της εξόδου από το ευρώ», ο κ. Πετράκος απάντησε: «Αυτό προκύπτει και από τη δική μας κουβέντα με τον πρωθυπουργό, τον Απρίλιο του 2015. Αν και ο ίδιος αναγνώριζε ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς ένα 3ο Μνημόνιο, δεν ήθελε και να κάνει το μεγάλο βήμα. Το ίδιο διαπιστώσαμε και στις 9 Ιουλίου. Τότε καταβάλαμε και την τελευταία προσπάθεια να πείσουμε τον κ. Τσίπρα για την ανάγκη εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα. Σε κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας, καταθέσαμε εμπεριστατωμένη μελέτη εξόδου από το ευρώ. Έφερε τις υπογραφές 5 στελεχών. Τη δική μου ως ενός από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, του Κ. Λαπαβίτσα, του Στ. Λεουτσάκου, καθώς και δύο μελών της Π. Γραμματείας, της Σόφης Παπαδόγιαννη, και του Αντ. Νταβανέλου».
 
-Έχουν ακουστεί πολλά τον τελευταίο καιρό, ακόμη και ότι η Κίνα ζητούσε την εποχή εκείνη απίστευτα ανταλλάγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον στηρίξει. Δηλαδή σαν τι; Λιμάνια, αεροδρόμια;
Το κεφάλαιο Κίνα το χειρίζονταν αποκλειστικά την εποχή εκείνη, εκτός του κ. Δραγασάκη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Σε ενημέρωση που είχαμε ως προεδρείο της Κ.Ο. κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου από τον Φλαμπουράρη, δε μας είχε πει κάτι ιδιαίτερα περίεργο. Τουλάχιστον εμείς δεν είχαμε ενημερωθεί.
 
-Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δ. Στρατούλης έχει πει ότι ήθελε Grexit εκείνος, άλλοι τέσσερις υπουργοί και 35 βουλευτές. Τέτοιοι βουλευτές υπάρχουν ακόμη στο ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι, ο Στρατούλης δεν ανέφερε τυχαία τον αριθμό. Μιλά για τους 32 που ψηφίσαμε «όχι» στο Μνημόνιο, και αποχωρήσαμε από το ΣΥΡΙΖΑ, και για ακόμη 3-4 πρώην βουλευτές που ψήφισαν παρών, και οι οποίοι σήμερα κινούνται κοντά στη ΛΑΕ.