Τελειωμό δεν έχουν τα ευτράπελα σε αυτή τη χώρα. Τον Οκτώβριο έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, ανάμεσά τους και ο ΤΑΣ Μεσσηνίας. Οι 16 υπάλληλοί του τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και πάνω από 500 υποθέσεις πολιτών έμειναν σε εκκρεμότητα.
Έκτοτε η υπηρεσία άνοιγε, με τη συνδρομή υπαλλήλων από την Αθήνα, μόνο για την παραλαβή αιτήσεων και ξαφνικά, τέλος Δεκεμβρίου, αποφασίσθηκε η επανασύστασή της, με τη μόνη διαφορά πως πλέον δε θα ανήκει στο υπουργείο Υποδομών, αλλά στο υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Μαζί με τη Μεσσηνία επανασυστήνονται και οι ΤΑΣ Λευκάδας, Αρκαδίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Αψυχολόγητες αποφάσεις
Η κατάργηση των ΤΑΣ τον Οκτώβριο είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς περιοχές από σεισμούς, όπως η Μεσσηνία. Ωστόσο, οι ειλημμένες αποφάσεις εφαρμόσθηκαν και στις 31 Οκτωβρίου κλιμάκιο από το υπουργείο Υποδομών στην Αθήνα κατέβηκε και έκλεισε την υπηρεσία. Οι μόνιμοι υπάλληλοι της υπηρεσίας μάζεψαν τα πράγματά τους, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και… πήγαν σπίτι τους. Παρά τις διαμαρτυρίες τους και τις επισημάνσεις ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες σεισμοπαθών, η υπηρεσία σταμάτησε να λειτουργεί.
Εκείνη την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκονταν δύο προγράμματα αποκατάστασης. Το ένα αφορούσε στους σεισμούς του 2008 στη Μεθώνη, το οποίο ήταν στο στάδιο ανακατασκευών και επισκευών σε ποσοστό πέραν του 50% και για να ολοκληρωθεί πλήρως χρειαζόταν ακόμα 1,5 χρόνο. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε περίπου 100 σεισμόπληκτους.
Το άλλο μεγάλο πρόγραμμα είναι του Δήμου Οιχαλίας, όπου το 2011, από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο, σεισμοί έπληξαν περιοχές όπως του Κατσαρού, τη Μερόπη, την Ανδανία κ.ά.
Από τότε μέχρι σήμερα συνήθως δύο υπάλληλοι έρχονταν από την Αθήνα και έμεναν όλη την εβδομάδα προκειμένου να ανοίγουν τα γραφεία της υπηρεσίας, χωρίς, όμως, αρμοδιότητες, πλην της παραλαβής εγγράφων και αποστολής τους στο υπουργείο στην Αθήνα. Παράλληλα, το κράτος πλήρωνε τους μισθούς της διαθεσιμότητας των 16 υπαλλήλων, συν τα οδοιπορικά και τα ξενοδοχεία των υπαλλήλων που έρχονταν από την Αθήνα!
Αναπάντητα ερωτήματα
Ξαφνικά, όμως, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, ο ΤΑΣ Μεσσηνίας, μαζί με άλλους τέσσερις, ιδρύονται εκ νέου, υπό τη σκέπη του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, υπογράφηκε και η σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα κ. Διδασκάλου, που ορίζει ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΤΑΣ Μεσσηνίας την 6η Φεβρουαρίου.
Αμέσως μετά πέρασαν από ΑΣΕΠ και δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε ΦΕΚ τα ονόματα των 16 υπαλλήλων που ήταν σε διαθεσιμότητα, για να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ΦΕΚ, «με την ίδια εργασιακή σχέση, κατηγορία, κλάδο και βαθμό που κατείχαν».
Στο μόνο πράγμα, βέβαια, που δεν απαντούν αυτές οι αποφάσεις, είναι γιατί έπρεπε να γίνει όλο αυτό. Γιατί η υπηρεσία έπρεπε για τρεις μήνες να διακόψει τη λειτουργία της και να μείνουν πίσω οι υποθέσεις των πολιτών, αλλά και γιατί έπρεπε το κράτος να πληρώνει οδοιπορικά, έξοδα διαμονής και διατροφής σε υπαλλήλους από την Αθήνα, για να… ανοίγουν τα γραφεία του κλειστού τότε ΤΑΣ;
Της Βίκυς Βετουλάκη