Αλέκος Αλαβάνος: Έξοδος από την ευρωζώνη η λύση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση

Αλέκος Αλαβάνος: Έξοδος από την ευρωζώνη η λύση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η απόκτηση του νομίσματός της, οι τράπεζες να λειτουργούν ως εργαλεία για δανειοδότηση και ανάπτυξη, η ανάγκη ύπαρξης παραγωγικού σχεδιασμού, αλλά και η ανάπτυξη της παιδείας, της τεχνολογίας και της απασχόλησης, είναι οι πέντε βασικοί πυλώνες που μπορούν να βγάλουν τη χώρα μας από την κρίση, σύμφωνα με όσα είπε χθες στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής στην Καλαμάτα ο επικεφαλής του «σχεδίου Β΄», Αλέκος Αλαβάνος, στο πλαίσιο της ομιλίας του «Μια Ελλάδα χωρίς χρέος, με δουλειές, με ανάπτυξη, με αξιοπρέπεια, είναι εφικτή».
Ο κ. Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του καυτηρίασε τον τρόπο λειτουργίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς καν να αναφέρει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τις επιλογές της για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, αναφερόμενος τόσο στον Θόδ. Καρυπίδη όσο και στον Οδυσσέα Βουδούρη, δίχως, επίσης, να τους κατονομάσει. Αναρωτήθηκε αν είναι λογικό να προτείνονται «πακέτο» 15 υποψήφιοι και μεταξύ αυτών να βρίσκεται ένας που ψήφισε το Μνημόνιο και την κυβέρνηση Σαμαρά και να λέει πως δεν το μετάνιωσε ή να έχει έναν άλλο με βάρβαρες και αντισημιτικές τοποθετήσεις, που έχει πάρε – δώσε με τη Χρυσή Αυγή και το εντυπωσιακότερο όλων, να υπάρχει άποψη της Περιφερειακής της Μακεδονίας πως στηρίζει αυτό το εγχείρημα.            
 
Διαπραγμάτευση με εναλλακτική λύση
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ενώ μιλώντας για την κατάργηση του μνημονίου, αναρωτήθηκε πώς μπορεί ένα κόμμα (υπονοώντας τον  ΣΥΡΙΖΑ) να λέει τέτοια ψέματα στην κοινωνία και να λέει ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, λέγοντας πως «δεν μπορεί να κάνει τσαμπουκά, όταν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του η Ελλάδα έφτασε στο βαθύτερο σημείο ύφεσης που έφτασε μεταπολεμικά χώρα σε καιρό ειρήνης», προσθέτοντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι συνηθισμένη, αλλά ακραία.
«Κατά βάθος», ανέφερε σε άλλο σημείο, «αντίπαλός μας δεν είναι η κυβέρνηση Σαμαρά ή η κυβέρνηση Μέρκελ, αλλά αυτό που λέγεται η αόρατη κυβέρνηση, που είναι όλα αυτά τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας, οι κοινοτοπίες και οι κοινές αλήθειες που κάποτε ίσχυαν, οι φοβίες και οι δισταγμοί και η αποδοχή της κατάστασης απέναντι στη διακινδύνευση. Αυτό είναι που εμποδίζει σήμερα την εξέλιξη της πολιτικής ζωής».
Επιτέθηκε και κατά της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας από πού ξεκίνησε και πού έφτασε, ενώ επισήμανε ότι οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να είναι δημοψήφισμα, αλλά ευκαιρία για το λαό να εκφράσει την επιλογή του και να μπορέσει να ακούσει η Ευρώπη μια ισχυρή φωνή της Ελλάδας.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως «για όλους μας έφθασε η ώρα ευθύνης».
Εκτός του κ. Αλαβάνου τοποθετήθηκαν ο φοιτητής Λάμπρος Παπαθανασίου και η Αφροδίτη Νικολοπούλου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Ι. Ανδρουλιδάκης.                  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας