Επιζητεί συνέργειες η ΕΑΣ για την ανάπτυξη της

Επιζητεί συνέργειες η ΕΑΣ για την ανάπτυξη της

Δήλωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμούς Μεσσηνίας, Κ. Κατσούλης
 
Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για μια καλύτερη Ένωση 
Βαριές… θλάσεις άφησαν στο σώμα της Ένωσης Μεσσηνίας τα οικονομικά βάρη που ανέλαβε να σηκώσει η διοίκηση από το 2013 και εντεύθεν. Αυτό φαίνεται και από τις οφειλές προς τους εργαζομένους, οι οποίες ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. 
Ειδικότερα, για την κατάσταση που επικρατεί στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας – Η ΕΝΩΣΗ, ο πρόεδρος Κώστας Κατσούλης παραχώρησε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου, με αφορμή και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.
Ο πρόεδρος περιέγραψε μια εφιαλτική οικονομική κατάσταση την οποία παρέλαβε ο Συνεταιρισμός και τις προσπάθειες της Διοίκησης, μαζί με την πλειοψηφία των εργαζομένων, να δώσουν θετική προοπτική στο εγχείρημα. Μάλιστα, παρά την κατάσταση που επικρατεί, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτή την προσπάθεια η Ένωση θα έχει δίπλα της τόσο τους εργαζομένους όσο και τους παραγωγούς.
Ο Κώστας Κατσούλης τόνισε ότι το 2013 που ανέλαβε η δική του διοίκηση την Ένωση δεν υπήρχε ούτε φορολογική ούτε ασφαλιστική ενημερότητα και πως σήμερα έχει να διαχειριστεί συνολικές οφειλές προς το ΙΚΑ ύψους 660.700 ευρώ (έχουν ρυθμιστεί), υποχρεώσεις προς την εφορία ύψους 997.400 ευρώ (έχουν ρυθμιστεί), οφειλές για την εθελούσια έξοδο υπαλλήλων στο πλαίσιο προγράμματος εξυγίανσης ύψους 95.000 ευρώ, οφειλές μισθοδοσίας ύψους 1.123.200 ευρώ, καθώς και δάνεια στην τράπεζα που έφτασαν με τους τόκους στα 10.385.000 ευρώ.
Αθροιστικά ο κ. Κατσούλης σημείωσε ότι τα χρέη της Ένωσης για τις εθελούσιες εξόδους, τους μισθούς, το ΙΚΑ και την εφορία έφτασαν στα 13.800.000 ευρώ και πως η δική του διοίκηση έχει πληρώσει από το 2013 έως σήμερα 10.743.000 ευρώ, χωρίς καμία πιστωτική βοήθεια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης υπογράμμισε ότι εάν δεν υπήρχαν τα χρέη, η Ένωση σήμερα θα ήταν πλεονασματική, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, καθώς επίκειται η ρύθμιση του δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς και νέες δράσεις και συνεργασίες με τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα.
Ακόμη, ανέφερε ότι το 2012 εντοπίστηκαν απαιτήσεις της Ένωσης, χωρίς όμως εξασφαλίσεις, ύψους 4.500.000 ευρώ. Σημείωσε ότι για την είσπραξη του ποσού αυτού η Ένωση έχει δαπανήσει για νομικές και δικαστικές ενέργειες 120.000 ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι είναι απίθανο να εισπραχθεί ποσοστό μεγαλύτερο του 35%.
Επίσης, είπε ότι έχει γίνει καταλογισμός ύψους 250.000 ευρώ σε υπαλλήλους που κρίθηκαν υπεύθυνοι για ελλείμματα που διαπιστώθηκαν από ελέγχους και ότι από το ποσό αυτό μέχρι τώρα έχουν εισπραχθεί 50.000 ευρώ.
Κλείνοντας επισήμανε χαρακτηριστικά: «Τα ανωτέρω οικονομικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τη βαθιά οικονομική κρίση που διατρέχει το σύνολο της αγοράς και ιδίως τους παραγωγούς – αγρότες, δικαιολογούν ευπρόσωπα τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται κατά καιρούς απέναντι στους εργαζομένους. Η στάση μας αυτή δεν οφείλεται σε κακή προαίρεση, αλλά σε αντικειμενική δυσκολία εξόφλησης των παλαιών υποχρεώσεων που βαρύνουν το συνεταιρισμό μας, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες υποχρεώσεις αυτού.
Έπειτα από αυτά και αφού λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω στοιχεία, θεωρούμε ότι ο συνεταιρισμός στο μέτρο του δυνατού προσπαθεί να είναι συνεπής προς όλες τις υποχρεώσεις του, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και καταβάλλοντας το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών του, σεβόμενος το κράτος.
Από εδώ και πέρα, προχωράμε στην ολοκλήρωση της ρύθμισης του δανείου μας, αναπτύσσουμε νέες δράσεις και συνεργασίες με τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα, με ενεργειακούς ομίλους, ώστε να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς σε μεγαλύτερο φάσμα της καθημερινότητάς τους, με την εμπορική συνεργασία που έχουμε με την Παναιγιάλειο Ένωση για τη στήριξη της σταφίδας, με τη συμμετοχή μας ως μέτοχοι του ΓΑΙΑ Επιχειρείν στη χρήση σύγχρονων εργαλείων σε κάθε δραστηριότητας μας.
Εκτιμούμε ότι σε άμεσο διάστημα θα μπορέσουμε, αν έχουμε και την κατάλληλη υποστήριξη, πρώτα από όλα από τους παραγωγούς, αλλά και από το κράτος, ως προς το λειτουργικό πλαίσιο, να καλύψουμε και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας.
Απευθύνομαι ευπρόσωπα απέναντι σε κάθε Μεσσήνιο παραγωγό, πως πλέον γνωρίζει τα πάντα και μπορεί να συγκρίνει το τι παραλάβαμε και τι έχουμε καταφέρει έως τώρα μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης πρώτα από όλα για τον αγροτικό τομέα. Τους θέλουμε δίπλα μας, τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους και κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να ανεβάζουμε τον πήχη ψηλότερα”.