Όπως και χθες γράψαμε, οι αγρότες της Μεσσήνης βγήκαν στο δρόμο και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τα μέτρα που τους πλήττουν όπως υποστηρίζουν.
Το «Θάρρος» βρέθηκε χθες ξανά στη Μεσσήνη και συνομίλησε με αγρότες και, κυρίως, νέους στο χώρο, που δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους και δηλώνουν έτοιμοι να αποχωρήσουν από τον κλάδο.
Νίκος
«Είμαι αγρότης, αλλά ασχολούμαι και με το εμπόριο, αφού εμπορεύομαι τις πατάτες μου. Τα προβλήματά μας είναι πολλά, αλλά το κυριότερο κι αυτό που μας έκανε να βγούμε στους δρόμους, είναι το φορολογικό. Εκεί, δηλαδή, το ποτήρι ξεχείλισε.
Η φορολογία που μας έχει επιβληθεί δε βγαίνει. Είναι 13%, λένε, για τον αγρότη, αλλά δεν είναι τόσο. Είναι 13% συν το 55% της προκαταβολής του επόμενου χρόνου, δηλαδή πάμε κι εμείς, όπως πάνε και οι επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, αν στα 10.000, τα 1.300 είναι η εφορία, τότε σου ζητά και το 55%.
Ντρέπονται να πουν στον κόσμο ότι η φορολογία είναι τόση, περίπου 40 με 45%. Αν υπολογίσει κάποιος το 13% με το 55% του επομένου χρόνου, κάπου εκεί βγαίνει.
Για παράδειγμα, σε έναν αγρότη, στα 30.000 ευρώ, βάζεις 7.500 εφορία. Όμως, για να κάνεις 30.000 καθαρά, πρέπει να έχεις 50 στρέμματα. Τότε, αμέσως σου ζητάνε 44 ευρώ δήλωση καλλιέργειας ανά στρέμμα, έτσι έχουμε 2.500 +7500, άρα φθάνουμε στα 10.000 ευρώ.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι εγώ ως παραγωγός μπορεί να μη θέλω να κάνω δήλωση καλλιέργειας. Αυτή είναι για τον ΕΛΓΑ, για αποζημίωση. Μπορεί, όμως, εγώ να μη θέλω να με αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ, όμως αυτό δε μας το επιτρέπουν αφού δεν μπορούμε να δώσουμε τα τιμολόγια. Έτσι, αναγκαστικά πρέπει να κάνουμε δήλωση καλλιέργειας. Δεκτό, λοιπόν, να τα δηλώσουμε, αλλά αν δε γίνει ζημιά και δε λάβουμε αποζημιώσεις, όπως έγινε και πέρυσι, αυτά τα 44 ευρώ χάνονται. Όταν θα κάνουμε άλλη καλλιέργεια, θα ζητήσουν άλλα 44 ευρώ. Δε θα ήταν λογικό, αφού δεν έγινε ζημιά, να μην πληρώσω;
Επιπλέον, υπάρχει πρόβλημα με την Αγροτική Τράπεζα (νυν Πειραιώς). Όταν εγώ ως αγρότης πάρω 30.000 καθαρά και μου πάρει τα 10.000 η εφορία, μένουν 20. Αν με καλέσει η τράπεζα και μου πει ότι χρωστάω 100.000, θα μου ζητήσουν να κάνω ρύθμιση για 10 χρόνια, ας πούμε. Έτσι, 10 η εφορία και 10 η τράπεζα, τι θα κάνω εγώ τότε;
Μας σπρώχνουν να φύγουμε από την καλλιέργεια τελικά. Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, εγώ θα σταματήσω να καλλιεργώ ή θα καλλιεργώ, αντί για 100 στρέμματα, 20, ώστε να μην υπερβαίνω τα 10.000 ευρώ και να μη χρειαστεί να τηρήσω βιβλία. Θα κοιτάξω να κάνω και μια άλλη δουλειά.
Από το Σεπτέμβρη μέχρι το Μάιο είμαστε σαν τα γουρούνια μέσα στις λάσπες, να κοιτάμε κάθε βράδυ τον καιρό και στο τέλος να έρχεται το κράτος να μας παίρνει τα μισά.
[…] Γενικότερα, υπάρχει συμμετοχή. Εμείς τώρα ξεκινήσαμε και θα πάμε μαζικά. Είμαστε αποφασισμένοι για όλα, αλλά δεν έχουμε καμία όρεξη να φάμε ξύλο από τα ΜΑΤ. Άρα, το πιο απλό που θα κάνουμε, είναι να μην καλλιεργήσουμε. Ας φέρουν πατάτες και προϊόντα από αλλού».
Απόστολος
«Η κατάσταση είναι απελπιστική, ο κόσμος έχει φθάσει στο αμήν. Μιλούν για πρωτογενή τομέα, ποιον πρωτογενή τομέα; Είναι πουλημένοι όλοι τους και αυτή τη φορά θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες, αν πατήσουν στη Μεσσήνη και ζητήσουν ψήφο».
ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δημήτρης και Γιάννης (24 ετών)
«Είχαμε πάει με ένα κλιμάκιο στην Κύπρο. Δεν υπάρχει καμία σχέση. Καμία σχέση στη φορολογία, γενικότερα τίποτα κοινό.
Στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα και, από ό,τι φαίνεται, δε θέλουν να παράγουμε. Αυτό έχω καταλάβει από τα 17 που ξεκίνησα να καλλιεργώ.
Εμείς έχουμε κοπεί και οι δύο από τα προγράμματα νέων αγροτών, γιατί δηλώναμε αληθινά στοιχεία στις φορολογικές μας δηλώσεις και γιατί δεν είχαμε μέσον.
Όταν πήγαμε σε ιδιωτικό γραφείο να κάνουμε τα χαρτιά μας, μας είπαν “αν δεν ξέρετε κανέναν, μη χαλάτε λεφτά τσάμπα, δε θα σας εγκρίνουν”.
Εμείς θεωρούμε ότι ο αγρότης δε θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με το ΦΠΑ, αφού αλλάζει η κλίμακα και πάει στο εμπόριο. Το χειρότερο είναι ότι πρέπει να δίνει 55% για την επόμενη χρόνια, όμως κανείς δεν ξέρει αν θα έχεις έσοδα την επόμενη χρονιά.
Επίσης, είναι πολύ άδικο να φορολογηθούν τα χωράφια, όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά γενικά για όλο τον κόσμο. Τα αγροτεμάχια δεν έπρεπε να φορολογούνται, μόνο για τα εντός σχεδίου θα μπορούσε να εξεταστεί ως ενδεχόμενο.
Ξαναλέω, δε θέλουν να παράγουμε εδώ και ο νέος διατροφικός κώδικας αυτά προβλέπει, ο κώδικας Alimentarius, ελάχιστοι να ελέγχουν και να παράγουν τα πάντα.
Για όσους λένε ότι οι αγρότες κονομάνε, να έρθουν εδώ και να δουν. Να δουν τι αγορές κάνει ένας αγρότης και τι καταθέσεις έχει. Δεν έχουμε καμία όρεξη να είμαστε στο δρόμο, αλλά αγανακτήσαμε».
Γιώργος, Δημήτρης, 22,23 ετών
«Τα πράγματα είναι χάλια. Τα έχουν κάνει τα πράγματα πανάκριβα. Το τυρί και το γάλα να μειώνονται όλο και πιο πολύ, ενώ τα έξοδα να μεγαλώνουν. Έχω 300 πρόβατα και πρέπει κι εγώ να ανοίξω βιβλία τώρα.
Ούτε εμείς ως νέοι έχουμε πάρει επιδότηση, αφού χρειάζεται μέσον. Δυστυχώς, τα λεφτά πάνε στα παιδιά εκείνων που δεν είναι αγρότες.
[…] Τώρα περιμένουμε. Αν περάσει το νομοσχέδιο, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Θα την παρατήσουμε την αγροτιά».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας