Περασμένα μεσάνυχτα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κι ενώ το Σώμα βρισκόταν σε «διαλυτική» κατάσταση, με τους περισσότερους να έχουν αποχωρήσει ή να βρίσκονται προς την έξοδο και άλλους να είναι όρθιοι εντός της αίθουσας, εκτός ημερήσιας διάταξης αποφάσισε ομόφωνα την… «έξωση» των σουβλατζίδικων από το μεγάλο πανηγύρι του Σταυρού στην Κυπαρισσία στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ίσως να μην ήξεραν περί ποίου θέματος «συζητούσαν», ίσως να μην κατάλαβαν, ίσως όμως και να γνώριζαν και να έπραξαν με πλήρη συνείδηση και συναίσθηση. Τι έγινε αν με αποφάσεις και πράξεις τους «διαλυθεί» και το πανηγύρι της Κυπαρισσίας;
Η απόφαση, ωστόσο, έχει και μια άλλη παράμετρο: το γεγονός ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που εισηγήθηκε το θέμα στο Σώμα, είχε συνεδριάσει και είχε αποφασίσει να μείνουν οι παράγκες με τα σουβλάκια στις θέσεις και τα σημεία που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια!
Η ίδια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, έπειτα από έγγραφο επιχείρησης που επικαλέστηκε κάποιο νόμο – χωρίς να αναφερθεί στο Σώμα ο νόμος και δίχως να εξηγηθεί πώς και γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Τριφυλίας τον «παρέβαινε» και φέτος αποφάσισε να γίνει νομοταγής – αποφάσισε και εισηγήθηκε την «έξωση» των σουβλατζίδικων, χωρίς καν να αποφασίσει, προτείνει και εισηγηθεί σε ποιο χώρο θα μετεγκατασταθούν.
«Ως προς τη χωροθεσία πάγκων και τραπεζοκαθισμάτων για χορήγηση εδεσμάτων – ποτών και τροφίμων στους επισκέπτες (ψησταριές), η θέση τους να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μ. από την πλησιέστερη τουριστική μονάδα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το χώρο τοποθέτησής τους θα τον ορίσει η Επιτροπή Ελέγχου και Λειτουργίας της Εμποροπανηγύρεως», αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας!
Η «έξωση», ως φαίνεται, ένοιαζε μόνο τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του και τίποτε άλλο. «Έξωση» που θα έχει συνέπειες τις οποίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και οι δημοτικοί σύμβουλοι – μέλη της ΕΠΖ είχαν επικαλεστεί στην πρώτη απόφασή τους, οι παράγκες με σουβλάκια να μείνουν στις θέσεις και τα σημεία που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 9 Μαΐου συνεδρίασε το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας. Η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Σταματία Αλεξοπούλου, εισηγήθηκε και πρότεινε να μεταφερθούν όλες οι παράγκες με σουβλάκια από τους χώρους που ήταν μέχρι και πέρυσι, σε οικοδομικό τετράγωνο επί της οδού Ελ. Βενιζέλου και επί της οδού Ναυαρίνου, στο χώρο με το γκαζόν στο τέρμα του πανηγυριού, επειδή – όπως ισχυρίστηκε – το 2016 προκλήθηκαν προβλήματα από τις ψησταριές στα ξενοδοχεία πλησίον του πανηγυριού.
Από την αντιπολίτευση, ο τοπικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρης Γιαννόπουλος, είπε ότι η λειτουργία του πανηγυριού μέχρι τώρα ήταν άψογη και εξυπηρετούσε τους πανηγυριστές και τους επισκέπτες, προσθέτοντας ότι μετακίνηση σε άλλον χώρο πιθανόν να προκαλέσει ζημιά οικονομική στο Δήμο και στην όλη διαδικασία του πανηγυριού. Με τον κ. Γιαννόπουλο συμφώνησε και ο τοπικός σύμβουλος της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Μπαράκος.
Τελικά, το Τοπικό Συμβούλιο – με την ισχύ της διπλής ψήφου της προέδρου σε περίπτωση ισοψηφίας, επειδή Αλεξοπούλου και Τζαβέλα, από τη συμπολίτευση, ψήφισαν υπέρ της μεταφοράς των ψησταριών και Γιαννόπουλος και Μπαράκος κατά – έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση προτείνοντας ο χώρος της πλατείας στο τέρμα του πανηγυριού που καλύπτεται με γκαζόν να οριστεί ως χώρος αποκλειστικά για ψησταριές και να μεταφερθούν εκεί όλες.
Στη συνεδρίαση της Ε.Π.Ζ. στις 15 Μαΐου ο πρόεδρός της και αντιδήμαρχος, Γιάννης Κατσούλας, ανέγνωσε στα μέλη την απόφαση του συμβουλίου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας. Ευθύς εξαρχής ο Αλέκος Κουτρουμπής διαφώνησε με τη μεταφορά των ψησταριών, τονίζοντας πως με τέτοιες αλλαγές διαλύεται το πανηγύρι, ενώ συμφώνησε με την άποψη των τοπικών συμβούλων της αντιπολίτευσης στη Δ.Κ. Κυπαρισσίας.
Ο Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε ότι με τη μεταφορά όλων σε ένα χώρο δημιουργείται κάτι περίπου σαν γκέτο και διαφώνησε με τη μεταφορά, όπως την εξέφρασε ο κ. Γιαννόπουλος στο τοπικό συμβούλιο.
Ο αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, διαφώνησε με τη μεταφορά, ενώ είπε πως κι εκεί που προτείνεται να μεταφερθούν όλες οι ψησταριές είναι κατοικημένη περιοχή και θα προκληθεί πρόβλημα και αναστάτωση.
Προβληματική χαρακτήρισε τη μεταφορά και ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Πούλος, ενώ και ο πρόεδρος της Ε.Π.Ζ. και αντιδήμαρχος, Γιάννης Κατσούλας, σχολίασε ότι η συγκέντρωση όλων των ψησταριών σε ένα χώρο θα δημιουργήσει πρόβλημα.
Υπέρ της μεταφοράς τάχθηκε μόνο ο Σπύρος Χρονόπουλος, θέτοντας θέμα για το εάν εκεί που θα μείνουν – όπως ήταν όλα τα χρόνια – μπορούν να λάβουν άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τι μεσολάβησε και η Ε.Π.Ζ. σε επόμενη συνεδρίασή της πήρε ακριβώς αντίθετη απόφαση; Η αναφορά περί ισχύουσας νομοθεσίας για απόσταση από τουριστικές επιχειρήσεις μόνο ως έωλο και φτηνό επιχείρημα και πρόφαση άνευ ουσίας και σημασίας μπορεί να εκληφθεί. Για τη λειτουργία των πανηγυριών στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, υπάρχει και το λεγόμενο εθιμικό δίκαιο! Και επίσης, για πέντε μέρες δεν παθαίνει κανένας και καμία επιχείρηση τίποτα από το πανηγύρι. Μήπως στην απόφαση υπάρχει ιδιοτέλεια; Μήπως σκοπιμότητα; Μήπως στόχευση είναι η «διάλυση» και το τέλος του πανηγυριού της Κυπαρισσίας; Εάν αυτό επιθυμούν διακαώς και παντοιοτρόπως, θα πρέπει να αναλογιστούν πως αν «διαλυθεί» το πανηγύρι Κυπαρισσίας, ο Δήμος Τριφυλίας θα χάσει έσοδα 60.000, 70.000, έως και 110.000 ευρώ!
Με την ευκαιρία, ας δώσει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στη δημοσιότητα τα έσοδα από το πανηγύρι της Κυπαρισσίας από το 2011 έως και το 2016, αναλυτικά κατ’ έτος!
Πάντως, οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι αιρετοί και στα χέρια τους έχουν τις τύχες του Δήμου και των συμπατριωτών τους, για το ίδιο θέμα άλλα να λένε τη μία φορά και άλλα την άλλη και να άγονται και να φέρονται με κίνητρα που δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα και επιχειρήματα που δεν πείθουν, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Αντίθετα, προβληματίζουν την κοινωνία και τους πολίτες για το εάν οι επιλογές, αποφάσεις και πράξεις τους είναι αποτέλεσμα αγνών προθέσεων ή ιδιοτελών σκοπιμοτήτων!
Του Ηλία Γιαννόπουλου