Στο πρώτο πλάνο, η οδός Δενδρακίων – μετέπειτα οδός Νέδοντος. Στο μέσον το ποτάμι ο Νέδοντας, που τους χειμώνες με το πολύ νερό πλημμύριζε και την εικονιζόμενη γέφυρα των καροτσαραίων.
Από δεξιά: Η κλινική του γιατρού Ανδρέα Κάρτσωνα και πλάι το καφενείο του Χρυσοβέργη. Στη γωνία το διώροφο των Τάσου και Ελένης Θεοδωρακοπούλου. Το μεγάλο κτήριο, του Αμερικάνου Δημητρακόπουλου, οικία οικογένειας Νικ. Μιχάλου και κάτω τα γραφεία του Σωματείου Καροτσαραίων. Πλάι το συνεργείο αυτοκινήτων της Βασιλικής Τσάκωνα και του Τάκη Σακελλαρόπουλου.
Στη συνέχεια, το σπίτι και οι αποθήκες του Σωτ. Λίβα.
Σπάνια φωτογραφία της λεωφόρου Σταθμού
(αρχείο Β. Μανιάτη)
Έχει παρθεί από το σταθμό του τρένου, προς βορρά. Αριστερά διακρίνονται: η «Φάμπρικα» Μαλεύρη. Το ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία» δεν είχε κτιστεί. Το άλλο κτήριο, το Ταχυδρομείο και το τηλεγραφείο.
Το τρίτο κτήριο: Δικηγόρος Β. Κουταλίδης – Αλεξόπουλος – Πελεκάνος ξυλέμπορος κ.ά.
Στο βάθος ο κινηματογράφος «ΕΣΠΕΡΟΣ» και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη.
Από δεξιά: το γωνιακό σπίτι επί Αντωνοπούλου και Λεωφ. Σταθμού ήταν του Χ. Δουράκη, μετέπειτα κατοικία οικογένειας Καψαλιάρη.
Μπροστά τα άκτιστα οικόπεδα έγιναν η οικία του γιατρού Προνοΐτη και πλάι η κλινική του γιατρού Μανώλη Γεωργανά, μετέπειτα ξενοδοχείο «Βυζάντιον».
1986. (αρχείο Β. Μανιάτη)
Φωτογραφία από το ίδιο σημείο της Λεωφόρου Σιδ. Σταθμού, 50 χρόνια μετά, όταν ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε την πόλη μας. Από αριστερά: το ξενοδοχείο «Λευκός οίκος» του Διον. Ξανθάκη και κάτω τα έπιπλα Σκανδάλη. Πλάι, ό,τι απέμεινε από το ξενοδοχείο του Ι. Λίβα «Μ. Βρετανία». Δίπλα το κτήριο Μαλεύρη και στη συνέχεια το κτήριο του γιατρού φυματιολόγου Δημ. Τσάκαλου.
Υ.Γ. Οι άνθρωποι κτίζουν στολίδια της γης, αλλά η ίδια η φύση τα καταστρέφει.
Το σπίτι αυτό βρίσκεται στη γωνία των οδών Περρωτού και Γρηγορίου, βόρεια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου (Φλαρίου). Κτίστηκε το 1875 από τον Κωνσταντίνο Κουτσομητόπουλο (1810 – 1888). Υπήρξε ο φαρμακοποιός ο οποίος άνοιξε το πρώτο φαρμακείο στην πόλη μας το 1837.
Για ιστορικούς λόγους αξίζει ν’ αναφερθεί ότι τα χρόνια εκείνα δεν υπήρχαν τυποποιημένα φάρμακα για τους ασθενείς. Τα έφτιαχναν οι φαρμακοποιοί κατόπιν συνταγής του γιατρού (Αρχείο Β. Μανιάτη)
5. Αυτό είναι το σπίτι του Παπαφωτεινού στην οδό Αριστομένους, απέναντι από το Δημαρχείο. Ο Νίκος Παπαφωτεινός υπήρξε μεταξοβιομήχανος και διέθετε μεγάλο εξαγωγικό γραφείο στην πόλη μας. Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου το 1903 – 1907. Το οίκημα αργότερα αγοράστηκε από τον οδοντίατρο Σταυρίδη και το χρησιμοποίησε ως οδοντιατρείο και κατοικία της οικογένειάς του.
Κάτω διακρίνονται: η Στοά Λόντου, τα πλεκτά του Σπυρόπουλου, το κουρείο του Τριαντάφυλλου, τα ηλεκτρικά είδη του Γαρατζιώτη και πλάι το κτήριο των Αφών Σούμπλη. Κάτω ξεχωρίζει το ωρολογοποιείο του Μπασουκέα (Αρχείο Β. Μανιάτη)
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης