Διαφορετικές προσεγγίσεις από Λαμπρόπουλο και Σαμπαζιώτη
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Διαφορετικές αντιδράσεις προκάλεσε η ενέργεια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκου, να παραθέσει στα μέλη του Δ.Σ. του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου την επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία και ζητούσε να χαρακτηριστεί λιμάνι κρουαζιέρας αυτό του Γυθείου.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Ι. Λαμπρόπουλος, μιλώντας στο «Θ», ανέφερε πως δεν έχει αντίρρηση να είναι και το Γύθειο ένα από τα λιμάνια για κρουαζιέρα, μαζί με αυτά της Μεσσηνίας (Καλαμάτα, Πύλος και ενδεχομένως της Κυπαρισσίας). «Δεν μπορούμε να ζητάμε αποκλεισμούς, δε θα ανοίξουμε μάχη μεταξύ των δύο νομών, αρκεί να μην οδηγήσει αυτό σε αποκλεισμό της Καλαμάτας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρόπουλος, αφήνοντας έτσι ανοιχτό κάθε περιθώριο αντίδρασης στην περίπτωση που συμβεί το τελευταίο. Πρόσθεσε, όμως, πως θα ερευνήσει το θέμα.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης ανέφερε πως δε νομίζει ότι υπάρχει περίπτωση ανατροπής του χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, που προβλέπει ως λιμάνια για κρουαζιέρα αυτά της Καλαμάτας και της Πύλου.
Ο κ. Σαμπαζιώτης σχολίασε πως υπάρχει εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου που δεν μπορεί να αντιστραφεί, ενώ άφησε να εννοηθεί πως είναι κατανοητή η προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκου, να παλεύει για τον τόπο του, «αλλά υπάρχει συγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός που, κατά τα φαινόμενα, δεν μπορεί να αλλάζει με την όποια επιθυμία εκφράζει ο καθένας για τον τόπο του».
Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό μας πρωτοσέλιδο, που ήταν βασισμένο στα όσα δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γρηγοράκος, ως Λάκωνας βουλευτής, γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα του τόπου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για βελτίωση της τουριστικής κίνησης και παρέθεσε την επιστολή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος να χαρακτηριστεί λιμένας κρουαζιέρας το λιμάνι του Γυθείου.
Τα παραπάνω έλαβαν χώρα κατά τη συνάντηση του πρώτου Διοικητικό Συμβουλίου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος δήλωσε θερμός υποστηρικτής της προσπάθειας και υπογράμμισε ότι «χρειάζεται σοβαρή δουλειά, γιατί ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, στον οποίο εδράζεται το μέλλον της Πελοποννήσου».