Προσπάθεια ίδρυσης Σωματείου ατόμων με «Σκλήρυνση Κατά Πλάκας» στη Μεσσηνία με πρωτοβουλία του κέντρου αποκατάστασης «ΔΙΑΠΛΑΣΗ»


Β. Μαράκα: «Κανείς δεν πεθαίνει από σκλήρυνση κατά πλάκας – Η καλή ψυχολογία είναι το παν για τους ασθενείς»
 
Δωρεάν συνεδρίες για άτομα που πάσχουν από τη νόσο για τα πρώτα δύο χρόνια από τη διάγνωση της ασθένειας
 
 
Επίσκεψη στην Καλαμάτα πραγματοποίησε χθες το πρωί η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με «Σκλήρυνση Κατά Πλάκας», Βάσω Μαράκα. Η κα Μαράκα επισκέφθηκε το Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση» στο πλαίσιο ενημέρωσης των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο, αλλά και με σκοπό να συμβάλει στις προσπάθειες της «Διάπλασης» για δημιουργία συλλόγου ατόμων με «σκλήρυνση κατά πλάκας» στη Μεσσηνία, όπως και την ευρύτερη περιοχή της νοτίου Πελοποννήσου.
Την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καλωσόρισε ο κ. Νεκτάριος Γιαννόπουλος, διοικητικός διευθυντής του κέντρου αποκατάστασης. Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε την προσπάθεια της δημιουργίας συλλόγου ατόμων με «σκλήρυνση κατά πλάκας» στην περιοχή, κάνοντας γνωστό ότι η «Διάπλαση» θα προσφέρει προσωπικό από τη γραμματεία, ώστε να ενημερώνουν στο τηλεφωνικό τους κέντρο άτομα που πάσχουν από τη νόσο. Παράλληλα,  σημείωσε ότι τα δύο πρώτα χρόνια, από την ημέρα διάγνωσης της ασθένειας, θα παρέχονται δωρεάν συνεδρίες στο κέντρο αποκατάστασης.
Η κα Μαράκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία αυτή της «Διάπλασης», τονίζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό της για τις «άρτιες» εγκαταστάσεις του κέντρου αποκατάστασης. Πρόσθεσε, δε, ότι ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια θα προσφέρουν αμέριστη συμπαράσταση για τη δημιουργία αυτού του συλλόγου στη Νότια Πελοπόννησο. Επίσης, αναφέρθηκε σε «Μύθους & Αλήθειες» για τη νόσο. Σημείωσε ότι το «παν» για τους ασθενείς είναι η καλή ψυχολογία και η σωστή τήρηση των κανόνων των ιατρών που χρειάζονται για την παρακολούθηση της ασθένειας, όπως ο νευρολόγος, ο φυσιοθεραπευτής, αλλά και ο διατροφολόγος.
Κάλεσε, δε, τους πάσχοντες να μη μένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους αλλά να βγουν έξω, τονίζοντας ότι «κανείς δεν πέθανε» από την ασθένεια.
Παράλληλα, η κα Μαράκα ζήτησε από την Πολιτεία να στηρίξει τα άτομα που πάσχουν από «σκλήρυνση κατά πλάκας» και να μην τα αντιμετωπίζει με «ρατσισμό». Σήμερα στη χώρα μας πάσχουν από τη νόσο περίπου 12.000 άτομα, ενώ γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μητρώου ασθενών από τη «σκλήρυνση» με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Κλείνοντας η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, εξέφρασε για ακόμα μια φορά την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία της «Διάπλασης», υπογραμμίζοντας ότι είναι «αρωγοί» στη δημιουργία ανάλογου συλλόγου στην περιοχή της Νοτίου Πελοποννήσου.
Από την πλευρά της, η επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης, Αλεξάνδρα Καραβασίλη, σημείωσε ότι η παρουσία εδώ ατόμων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία του συλλόγου με «σκλήρυνση κατά πλάκας» αποτελεί τιμή αλλά και αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στη «Διάπλαση». Σημείωσε δε, ότι η προσέγγιση που γίνεται στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο είναι διεπιστημονική, καθώς αντιμετωπίζονται ουσιαστικά τα λειτουργικά ελλείμματα, όχι μόνο το έλλειμμα της κίνησης. Η κα Καραβασίλη υπογράμμισε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από «σκλήρυνση κατά πλάκας» χρειάζονται και τη φυσικοθεραπεία και την εργοθεραπεία και τη συμβουλή διατροφολόγου και ιατρού, χρειάζονται τον ψυχολόγο, χρειάζονται γυμναστή και υδροθεραπευτή… Όλα αυτά λειτουργούν σαν μια αρμονικά δεμένη ομάδα στο κέντρο αποκατάστασης.
Τέλος, κάλεσε όλους τους πάσχοντες από τη νόσο να ενημερωθούν κατάλληλα για την ασθένεια και να την αντιμετωπίσουν, όπως και παράλληλα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
 
Του Κώστα Γαζούλη