Ντίνα Νικολάκου: «Δε συνομιλούμε με “χαρτογιακάδες εκβιαστές”»
Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκε το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής για την ανάθεση του έργου που αφορά στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, στη μειοδότρια εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ, στην οποία φέρεται ως μέτοχος και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Αυτό απάντησε, μεταξύ άλλων, η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα για την εν λόγω σύμβαση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στην ηλεκτρονική της έκδοση, και το οποίο στη συνέχεια αναδημοσιεύθηκε με τις εξελίξεις και από άλλες εφημερίδες, όπως το «Βήμα» και τα «Παραπολιτικά».
Σύμβαση 3,9 εκατ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η σύμβαση αφορά στην κατασκευή συμπληρωματικών έργων στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013 και έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια, αφού, εκτός της συμμετοχής του κ. Φλαμπουράρη στο Δ.Σ. της εταιρείας και των συνειρμών που δημιουργεί, το έργο είχε δεχθεί βροχή ενστάσεων. Αυτές αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στο ότι η εταιρεία δεν είχε φορολογική ενημερότητα.
Σύμφωνα με το «protothema.gr», η σύμβαση υπεγράφη στις 20 Μαΐου στην Τρίπολη από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τον 48χρονο εκπρόσωπο της εταιρείας, Γιάννη Κοτταρίδη. Ο διαγωνισμός για το έργο διενεργήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 και η εταιρεία ανακηρύχθηκε μειοδότρια στις 21 Νοεμβρίου 2014 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η εταιρεία έδωσε έκπτωση 38,05%, με δεύτερη την εταιρεία ΤΕΜΕΡ ΑΕ που έδωσε έκπτωση 36,62% και τρίτη την ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ με 35,76%.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Όμως, η τεχνική εταιρεία του ζει και βασιλεύει, αντίθετα με τα όσα ο ίδιος υποστήριξε, προφανώς διατελώντας σε μια δημιουργική ασάφεια γύρω από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Για την ακρίβεια, στις 20 Μαΐου κι ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός, η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ, της οποίας είναι ακόμα μέτοχος με ποσοστό άνω του 50% (σύμφωνα με την τελευταία καταγεγραμμένη γενική συνέλευση της 30ής Ιουνίου 2014), υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έναντι του ποσού 3,9 εκατ. ευρώ. Μια σύμβαση διόλου ευκαταφρόνητη, αν αναλογιστούμε πως την ίδια περίοδο ο δημόσιος τομέας ζούσε ένα πρωτόγνωρο vertigo λόγω της “αξιοπρεπούς” διαπραγμάτευσης Τσίπρα, με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει στραγγίσει εξαιτίας της απαίτησης να διατεθούν όλοι οι πόροι προς την κεντρική κυβέρνηση. Κι ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις κυριολεκτικά ανέβαιναν την ανηφόρα, ενώ εκατοντάδες κρατικοί διαγωνισμοί πάγωναν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρούσε σαν να μην τρέχει τίποτα τα συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου. Πρόκειται για έργο που, μάλιστα, δέχθηκε βροχή ενστάσεων, καθώς καταγγέλθηκε πως η εταιρεία την οποία ο κ. Φλαμπουράρης ίδρυσε και στης οποίας το Δ.Σ. εμφανίζεται να είναι από το 2002, δεν είχε φορολογική ενημερότητα».
Πολιτική διάσταση
Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό και τις διαδικασίες του, η ανταγωνιστική εταιρεία ΤΕΜΕΡ ΑΕ κατηγόρησε την Επιτροπή Διαγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου πως δεν έλαβε υπ’ όψιν ότι η μειοδότρια ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΕ δεν είχε την απαιτούμενη βεβαίωση περί ενημερότητας πτυχίου ΜΕΕΠ – ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ το ίδιο συνέβη και με την κοινοπραξία της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ – Ιωνάς Τεχνική ΑΕ».
Στο δημοσίευμα, όμως, επιχειρείται να δοθεί και πολιτική διάσταση: «Παράλληλα, όλοι γνώριζαν πως η διαφαινόμενη ξεκάθαρη επικράτηση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν φυσιολογικό να οδηγούσε σε υπόγειες συμμαχίες με πολιτικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης κάτω από τη δεδομένη άρνηση του κ. Τσίπρα υπερψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας το Δεκέμβρη και την τελική προσφυγή σε εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Ας μην ξεχνάμε πως μπορεί η κυρία Εύη Τατούλη, κόρη του κ. Πέτρου Τατούλη, να πολιτεύεται με το κόμμα της Ν.Δ., όμως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ουκ ολίγες φορές είχε σταθεί ως αντάρτης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολουθώντας προσωπική διαδρομή και χαράσσοντας τις δικές του σχέσεις, ακόμα και με άλλα κόμματα. Γνωστό, επίσης, είναι πως στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει μια μάλλον αδύναμη υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Τατούλη, αυτή του Οδυσσέα Βουδούρη από το ΠΑΣΟΚ και μετά τη ΔΗΜΑΡ, που προκάλεσε εντάσεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και πλήθος αποχωρήσεων, με αποτέλεσμα πολιτικά να “καεί”. Κάπως έτσι ο κ. Τατούλης είχε λάβει 56,77% έναντι μόλις 15,82% του δεύτερου και προφανώς καταϊδρωμένου κ. Βουδούρη.
Εκτός των άλλων, όμως, για τη ΔΙΑΤΜΗΣΗ η Πελοπόννησος υπήρξε ένας προνομιακός χώρος, καθώς στα χρόνια που ο κ. Τατούλης είναι περιφερειάρχης – μετά το 2010 – η εταιρεία έχει πάρει ουκ ολίγα έργα στη γενέτειρα του τοπικού πολιτικού την Τρίπολη (αντικατάσταση κεντρικού δικτύου ύδρευσης Δήμου Τριπόλεως), στην Καλαμάτα (έργα ύδρευσης κι αποχέτευσης) κ.α.».
Απάντηση Ντ. Νικολάκου
Με αφορμή το δημοσίευμα η θεματική αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, δήλωσε: «Για μια ακόμη φορά προσπαθούν κάποιοι “γνωστοί άγνωστοι – γνωστά παπαγαλάκια” να εμπλέξουν τα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να ικανοποιήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Στέλνουμε αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου “δε μοιράζονται δουλειές”. Τηρείται απόλυτα η νομιμότητα και η διαφάνεια για όλους και για όλα, χωρίς επιλογές ή αποκλεισμούς.
Στο συγκεκριμένο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, που αφορά στο Αλιευτικό Καταφύγιο Βραχατίου, η Επιτροπή Διαγωνισμού και η Επιτροπή Ενστάσεων, στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά υπηρεσιακοί παράγοντες κατόπιν κλήρωσης, εισηγήθηκαν ως ανάδοχο την εταιρεία με την οικονομικότερη προσφορά, τη ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ.
Η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε την εισήγηση των ανωτέρω επιτροπών και, όπως προβλέπεται, σύμφωνα με το νόμο, το έργο συμβασιοποιήθηκε και εκτελείται, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλες τις απαιτούμενες από το νόμο εγκρίσεις.
Την ίδια χρονική στιγμή που λόγω της πολιτικής αστάθειας επικρατεί σε επίπεδο επικράτειας στασιμότητα στα δημόσια έργα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει να δουλεύει σκληρά και να υλοποιεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της, γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι μόνο με την ενδυνάμωση της τοπικής μας οικονομίας μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, ελπίδα και προοπτική.
Πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα μας προεκλογική περίοδο δε θα τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν μεθόδους αποπροσανατολισμού και σκανδαλολογίας, εμπλέκοντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η Περιφερειακή Αρχή δεν “κιότεψαν” ποτέ και δε φοβήθηκαν τίποτα, γιατί ήταν πάντα συνοδοιπόροι με τους πολίτες της Πελοποννήσου. Συγκρουστήκαμε με συμφέροντα όποτε χρειάστηκε και μας δικαίωσαν επανειλημμένα οι συμπολίτες μας. Με αυτούς συνομιλούμε και ορίζουμε το μέλλον μας και όχι με “χαρτογιακάδες εκβιαστές”, που παίζουν το μέλλον της πατρίδας σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα».
Απάντηση Αλ. Φλαμπουράρη
«Η ιστορία μου 50 χρόνια στην Αριστερά και 40 χρόνια στο επάγγελμα είναι τέτοια, που κανείς δεν μπορεί να μου καταμαρτυρήσει απολύτως τίποτα» ανέφερε ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, απαντώντας στο δημοσίευμα.
Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι η εταιρεία του πήρε το έργο με διαγωνισμό, ο οποίος έγινε πριν από ένα – ενάμιση χρόνο: «Κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρείες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρείες ούτε ο υπουργός. Εγώ έχω αποχωρήσει από την εταιρεία, έκλεισα το επάγγελμα μόλις έγινα υπουργός, παρέδωσα το πτυχίο μου, το εργολαβικό πτυχίο, και υπέβαλα τα χαρτιά μου για τη σύνταξή μου».