«Όχι» σε αίτηση για οίκο ανοχής στην Κυπαρισσία

«Όχι» σε αίτηση για οίκο ανοχής στην Κυπαρισσία

«Όχι» σε λειτουργία οίκου ανοχής στην Κυπαρισσία είπε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Περασμένα μεσάνυχτα Δευτέρας, το Σώμα συζήτησε «Επί αιτήσεως CRAXIUN GRAZIELATION (25/2017 Α.Δ.Κ.Κ) (Έγκρ. της  αριθ.20/2017 ΑΕΠΖ)», που αφορούσε αίτηση που κατέθεσε γυναίκα υπήκοος Ρουμανίας, δηλαδή πολίτης της Ευρώπης, για λειτουργία οίκου ανοχής στην Κυπαρισσία.
Στην αίτηση της ενδιαφερομένης – όπως γράφουν τα πρακτικά του Τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής – αναφέρεται: «Παρακαλώ, θα επιθυμούσα να ενημερωθώ για τη δυνατότητα χορήγησης άδειας εγκατάστασης και χρήσης οικήματος εκδιδομένου επ’ αμοιβή προσώπου (Ν. 2734/99) στην Κυπαρισσία».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας, ανέφερε στο Σώμα πως πρόκειται για αίτηση μιας κυρίας, Ρουμάνας, για ίδρυση οίκου ανοχής στην Κυπαρισσία και ότι το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην την κάνει δεκτή, το ίδιο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
«Νόμιμα χαρτιά υπήρχαν; Δηλαδή, το σκεπτικό της απόρριψης ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας, έλειπαν έγγραφα ή καθαρά για λόγους, ας πούμε, ιδεοληπτικούς, ηθικούς – κατά πώς δέχεται καθένας μας την ηθική σε μια τοπική κοινωνία – απορρίψατε το αίτημα;», ρώτησε ο Δημήτρης Κουτσούλης. Απαντώντας ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τόνισε:  «Επειδή οι όροι λειτουργίας αυτών των καταστημάτων έχουν συγκεκριμένες αποστάσεις από σχολεία, εκκλησίες και άλλους χώρους, οι μικρές κοινωνίες και οι πόλεις σαν την Κυπαρισσία και σαν τα Φιλιατρά και σαν τους Γαργαλιάνους και σαν το Κοπανάκι δεν μπορούν και δεν προσάδουν για τέτοιες δραστηριότητες. Δεύτερον, είναι και μια απόφαση η οποία έχει και μια πολιτική χροιά. Δεν προσβάλλεται η ηθική κανενός, αλλά και γενικώς είναι κάτι το οποίο δεν προσάδει και προς τη λειτουργία των πόλεων αυτών. Αυτό. Δεν κρατιέται η ανωνυμία, δεν προστατεύεται ο χρήστης, δεν προστατεύεται τίποτα. Και σε αυτή τη λογική βγήκε και η πολιτική απόφαση, η οποία υποστηρίχτηκε απ’ όλα τα όργανα του Σώματος».
Ο κ. Κουτσούλης αντέτεινε πως «αυτό όμως αφορά στην ιδιοκτήτρια. Δηλαδή, θα έκλεινε αν δε δούλευε. Θέλω να πω, εάν κάποιος κάνει ένα αίτημα και πληροί τα κριτήρια, λογικά θα πρέπει ν’ ανοίξει. Εμείς δεν μπορούμε ν’ απορρίψουμε κάτι – τουλάχιστον αυτή είναι η άποψή μου – κι όχι μόνο γι’ αυτό το ζήτημα. Αν κάποιος είναι στα πλαίσια της νομιμότητας. Δεν μπορούμε να έρθουμε και να πούμε ότι εμείς δε θέλουμε…».
Η Αλέκα Τσούλου αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία για την αδειοδότηση που απαιτείται, ενώ ο Σαράντος Κουκούμης ανέφερε πως στην κοινωνία του καπιταλισμού και η πορνεία θεωρείται νόμιμη.
Τελικά, στην ψηφοφορία οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης κι ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. υπερψήφισαν την πρόταση της ΕΠΖ να μην εγκρίνουν την αίτηση, λευκό ψήφισε η επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Ιωάννα Μαραβελή, και κατά της εισήγησης, δηλαδή να δοθεί άδεια εφόσον πληρούνται τα νόμιμα δικαιολογητικά, ο Δημήτρης Κουτσούλης και η Αλέκα Τσούλου.

Του Ηλία Γιαννόπουλου