Μάκης Βορίδης: «Αξιοκρατία και ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας»


«Η ασφάλεια είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης του κράτους. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία»
 
 
«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και
Μακεδονικό Έθνος δεν υπάρχει»
 
 
Διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία πραγματοποιεί ο βουλευτής και τομεάρχης στην Πελοπόννησο της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης. Απόψε στις 8.30 ο πρώην υπουργός θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Ροταριανού Ομίλου Καλαμάτας, στο ξενοδοχείο Elite, με θέμα «Η ασφάλεια στο επίκεντρο του κοινωνικού συμβολαίου». Αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει στην εκδήλωση κοπής της πίτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Τριφυλίας της Ν.Δ. και της τοπικής ΟΝΝΕΔ, στον κινηματογράφο “Cinelux” στα Φιλιατρά.
Λίγο πριν βρεθεί στην Καλαμάτα ο Μάκης Βορίδης παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο «Θάρρος». Ξεκαθάρισε τη θέση της Ν.Δ. για το «Σκοπιανό» δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας, άσκησε δριμεία κριτική για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απάντησε στις επικρίσεις για το παρελθόν του και, τέλος, έβαλε τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και στη Μεσσηνία, ως αρμόδιος τομεάρχης για την περιοχή…
 
-Κύριε Βορίδη, τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στην επικαιρότητα το ζήτημα της ονομασίας των «Σκοπίων». Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για λαϊκισμό, λέγοντας ότι «φύγατε» από τη θέση του Βουκουρεστίου μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης… Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας πάνω σ’ αυτό το σημαντικό εθνικό ζήτημα, ύστερα και απ’ όσα διατυπώθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ; Εσείς θα δώσετε το παρών στο συλλαλητήριο της Αθήνας; 
Δεν είναι κωμικό ο Τσίπρας, ναι, ο Τσίπρας, να κατηγορεί τον Μητσοτάκη για λαϊκισμό; Πέραν, όμως, του φαιδρού του πράγματος, η επιθυμία του λαού μας αλλά και όλων μας στη Νέα Δημοκρατία να υπάρξει λύση του ονοματολογικού χωρίς χρήση του ονόματος Μακεδονία, είναι «λαϊκιστική»; Ενώ η σοβαρή, ρεαλιστική και υπεύθυνη θέση είναι, φαντάζομαι, η θέση των Τσακαλώτου, Γαβρόγλου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ονομαστούν και «Μακεδονία»;
Λοιπόν, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και ότι Μακεδονικό Έθνος δεν υπάρχει. Και πάνω σε αυτούς τους στρατηγικούς άξονες πρέπει να συζητηθεί η επίλυση του θέματος που έχουν τα Σκόπια. Χωρίς οξύτητες, χωρίς εχθρότητες, αλλά και χωρίς αναίτια υποχωρητικότητα.
Όσο για τη θέση του Βουκουρεστίου, τρία πράγματα: 1) δεν αποτέλεσε δεσμευτική θέση, αφού υπήρξε μεν συμβιβαστική πρόταση, που όμως απερρίφθη από τα Σκόπια, άρα δεν υφίσταται στο τραπέζι των νέων διαπραγματεύσεων, 2) προφανώς η κάθε φάση της διαπραγμάτευσης έχει τη δική της δυναμική και 3) αφετηρία της διαπραγμάτευσης θα έπρεπε να είναι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Και αυτό γίνεται με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και, κυρίως, με την εξάλειψη διατάξεων του Συντάγματος του Σκοπίων που μπορεί να ερμηνευτούν ως εγκυμονούσες κίνδυνο επεκτατισμού από την πλευρά των Σκοπίων.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τα τεράστια σφάλματα, τον καιροσκοπισμό και τη μικροπολιτική προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης. Αυτή οδήγησε στο διχασμό των Ελλήνων. Λοιπόν, δε θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, κι αυτό για να υπηρετήσει τις μικροπολιτικές του στοχεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας.
Όσο δε για το συλλαλητήριο, ναι, θα είμαι παρών και έχω διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι τα συλλαλητήρια είναι χρήσιμα και σημαντικά, καθώς ο λαός μας διατυπώνει την άποψή του, γίνεται σημαντικός παράγων της πολιτικής διαδικασίας και μας στηρίζει και μας εμψυχώνει όλους στην προσπάθεια που κάνουμε.
 
-Μόλις πριν από δύο μέρες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας. Πώς κρίνετε την πορεία της χώρας; Σύμφωνα με την κυβέρνηση, βρισκόμαστε μια «ανάσα» από την έξοδό μας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018… 
Όλοι έχουν πια καταλάβει πόσο εξαπατήθηκαν από τον Τσίπρα. Όλοι έχουν καταλάβει το κόστος που επέφερε στην ελληνική οικονομία, και στην οικονομία του κάθε νοικοκυριού, η κυβέρνηση αυτή. Δεν ξεχνούν οι Έλληνες ποιος αύξησε τον ΦΠΑ, τους φόρους εισοδήματος, τις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Δεν ξεχνούν ποιος μείωσε τις συντάξεις, ποιος δέσμευσε όλη τη Δημόσια Περιουσία σε ένα Ταμείο για 99 χρόνια και έδωσε συνδιοίκηση στους δανειστές. Ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, ποιος κατήργησε τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Όλοι ξέρουν ποιος φτωχοποίησε και φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη, ποιος φτιάχνει στρατιές νεοπτώχων για να τους πετάει μετά τα ξεροκόμματα των επιδομάτων.
Και μάλιστα, όλα αυτά για να φτάσει τα Δημόσια Οικονομικά, έπειτα από τρία χρόνια, εκεί που βρισκόμασταν, ήδη, το Δεκέμβριο του 2014.
Τα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τρία χαμένα χρόνια. Όσο για το ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, όσοι το λένε, ας κρατάνε μικρό καλάθι: Και σε κάθε περίπτωση, ας απαντήσουν: αφού 31-8-2018 λήγει το πρόγραμμα και θα έχουμε βγει από το μνημόνιο, θα καταργήσουν και τη μείωση των συντάξεων που έχουν νομοθετήσει να ενεργοποιείται από 1-1-2019; Τη μείωση του αφορολόγητου που έχουν νομοθετήσει για 1-1-2020; Θα μειώσουν τους στόχους των δημοσιονομικών πλεονασμάτων;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δέσμευσε τη χώρα σε μνημόνιο διαρκείας και, δυστυχώς, έχουν το θράσος να αποπειρώνται, ακόμη και τώρα, να κοροϊδέψουν το λαό μας. Αλλά όλο και περισσότεροι, τους παίρνουν χαμπάρι κάθε μέρα που περνάει.’

Makis_Voridis-2.jpg
 
-Πρόσφατα χαρακτηρίσατε το 2018 ως έτος εκλογών και ανατροπής. Από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία, όταν η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2019; Υπάρχει δε, ένα καταγεγραμμένο δημοσκοπικό «προβάδισμα», το οποίο όμως τελευταία φαίνεται πως έχει κολλήσει σε μια ψαλίδα στο 10%… Η ψήφος που καταγράφεται στη Ν.Δ. είναι ψήφος δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση ή έχει πείσει το κόμμα σας ότι θα φέρει κάτι το διαφορετικό… και ποιο είναι αυτό; 
Ελπίζουμε ότι το 2018 θα είναι έτος εκλογών. Γιατί αυτό χρειάζεται ο τόπος: πολιτική ανατροπή. Εκτιμώ ότι και πράγματι θα είναι. Θα σας θυμίσω ότι ο οδικός χάρτης Τσακαλώτου για τα έξοδα από το μνημόνιο περιλαμβάνει τις εξής φάσεις: κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, πρόσβαση στις αγορές. Όπως αντιλαμβάνεστε, απέτυχαν παντού. Αυτές οι αποτυχίες τούς οδηγούν στις εκλογές οποιαδήποτε στιγμή βρουν οποιοδήποτε εκλογικό άνοιγμα, δηλαδή τη δυνατότητα να χάσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας είναι βέβαιο ότι θα διευρυνθεί, όταν οι πολίτες κληθούν να αποφασίσουν. Και τότε το δίλημμα θα είναι: συνεχίζουμε έτσι ή ανατρέπουμε τα πράγματα και ελπίζουμε; Η απάντηση θα είναι συντριπτική για τον Τσίπρα, απελευθερωτική για το έθνος, του οποίου οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις θα αποδεσμευθούν.
Και προφανώς, μιλάμε για μία τεράστια ανατροπή. Έχουμε εκθέσει τους στρατηγικούς μας άξονες: μεταρρύθμιση του κράτους, μείωση φορολογίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προσέλκυση επενδύσεων, εξασφάλιση των καταθέσεων στις τράπεζες, πληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, επιβολή του νόμου και της τάξης, ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, υπερήφανη εξωτερική πολιτική, θωράκιση της άμυνας της χώρας, μιλάμε για πλήρη και ολική ανατροπή της πολιτικής αυτής, για στροφή 180ο. Και είναι αυτό που χρειάζεται για να επανεκκινηθεί η οικονομία, να αυξηθεί το εισόδημα, να μειωθεί η ανεργία, οι πολίτες να νιώσουν ασφαλείς.
 
-Απόψε το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιήσετε ομιλία στην Καλαμάτα με θέμα «Η ασφάλεια στο επίκεντρο του κοινωνικού συμβολαίου». Πιστεύετε ότι υπάρχει ζήτημα έλλειψης ασφάλειας σήμερα στην ελληνική κοινωνία; Πώς εννοείτε την ασφάλεια ως κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες;
Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσαν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών: θυμίζω τους νόμους Παρασκευόπουλου και Κοντονή: απελευθερώθηκαν σκληροί εγκληματίες που τέλεσαν ανθρωποκτονίες, παίρνουν άδειες κατά συρροή δολοφόνοι, όπως ο Κουφοντίνας, υπάρχουν άβατα ανομίας σχεδόν σε κάθε πόλη, η ακροαριστερή τρομοκρατία, οι Ρουβίκωνες και οι συναφείς δρουν ανενόχλητοι. Όλα αυτά με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο τελειώνουν: Καταργούνται οι νόμοι Παρασκευόπουλου και Κοντονή, καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο, επαναφέρουμε το ιδιώνυμο για την κουκούλα, επαναφέρουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, αυστηροποιούμε τον ποινικό κώδικα, ενισχύουμε την αστυνόμευση, θα χτυπήσουμε συστηματικά και αποφασιστικά τα όποια κρούσματα διαφθοράς στην Αστυνομία.
Η ασφάλεια είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης του κράτους. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Και για αυτό βρίσκεται και στον πυρήνα του Κοινωνικού μας Συμβολαίου.
 
-Τόσο εσείς προσωπικά όσο και άλλα πρόσωπα γίνεστε συχνά-πυκνά αποδέκτες «επιθέσεων» για το παρελθόν σας, ενώ υπάρχουν επικρίσεις προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που σας αποδέχεται στο κόμμα… Ποιο είναι το ιδεολογικό σας στίγμα σήμερα και ποια η σχέση σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Η σχέση μου με τον Κυριάκο είναι εξαιρετική, είναι σχέση στενής συνεργασίας. Όσο για το ιδεολογικό μου στίγμα, είμαι Δεξιός. Όσο για τις επικρίσεις, τις ακούω πολλά χρόνια, εκτιμώ ότι έχουν συνυπολογιστεί από τους ψηφοφόρους σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Προφανώς δε με ενδιαφέρει πόσο με συμπαθεί η Αριστερά.
 
-Μαζί με τον κ. Κουμουτσάκο πρόσφατα οριστήκατε ως τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας για την Πελοπόννησο και ως αρμόδιοι για τις προτάσεις των προσώπων που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια. Στη Μεσσηνία φαίνεται να υπάρχει ένας «συνωστισμός» για το ψηφοδέλτιο, που προκύπτει πιθανώς από την προοπτική που καταγράφεται να επιστρέψει το κόμμα σας στην εξουσία… Με τι κριτήρια θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων, τηρώντας παράλληλα τη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για ανανέωση; 
Τα κριτήρια είναι απλά: Αξιοκρατία και ανανέωση. Ηθική ακεραιότητα και ιδεολογική προσήλωση. Ικανότητα στη διοίκηση και διαχείριση σύνθετων θεμάτων. Δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες. Απλά και καθαρά.­
 
 
Του Κώστα Γαζούλη