Οι εθισμένοι σερφάρουν 42 ώρες την εβδομάδα στο ίντερνετ

Οι εθισμένοι σερφάρουν 42 ώρες  την εβδομάδα στο ίντερνετ

Πόσο εθισμένοι είστε εσείς ή το παιδί σας στο ίντερνετ; Αυτές κι άλλες πολλές απορίες απαντήθηκαν για το δημοφιλέστερο πλέον μέσο επικοινωνίας σε όλες τις ηλικίες, σε εκδήλωση με τίτλο «Οι κίνδυνοι του Ίντερνετ», την οποία διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ο Ροταριανός Όμιλος «Καλαμάτα – Φαραί».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη.
Σύμφωνα με ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, οι εθισμένοι σερφάρουν στο διαδίκτυο περίπου 42 ώρες την εβδομάδα, ενώ εθίζονται σε ποσοστό 97% στα διαδικτυακά παιχνίδια. Ο εθισμός εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια (σε ποσοστό 90%), με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη. Ο μέσος όρος των ετών χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή πριν από τη διάγνωση του εθισμού είναι τα έξι χρόνια.
Η χρήση του διαδικτύου μεταξύ των εθισμένων εφήβων γίνεται στο σπίτι σε ποσοστό 79%, σε ίντερνετ καφέ 67% και στο σχολείο 17%.
Τέλος, στο 72% των περιπτώσεων η ψυχιατρική συμπτωματολογία έπεται του εθισμού.
Από την πλευρά του, ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Κώστας Σιώμος, τόνισε ότι τα περιστατικά εθισμού σε παιδιά και εφήβους διπλασιάστηκαν την πενταετία 2006 – 2011, ενώ το 100% του πληθυσμού των εφήβων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.
Επίσης, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι επιβάλλεται να ενταχθεί στο Δημοτικό μάθημα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» των Μανώλη Σφακιανάκη, Κώστα Σιώμου και Γιώργου Φλώρου.