Προσάμμωση στο Ακρογιάλι με άλλα 15.000 κυβικά τις επόμενες ημέρες (φωτογραφίες)

Προσάμμωση στο Ακρογιάλι  με άλλα 15.000 κυβικά τις επόμενες ημέρες (φωτογραφίες)

Της Βίκυς Βετουλάκη

Τις παρατηρήσεις των κατοίκων του Ακρογιαλίου άκουσε χθες το πρωί η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία επισκέφθηκε το σημείο εκτέλεσης των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας.
Όπως ανακοίνωσε δε, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί άλλη μια σύσκεψη για το έργο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ υπάρχει εντολή από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για στενή παρακολούθηση της πορείας του. Μάλιστα, ο ίδιος σύντομα θα επισκεφθεί τη Μεσσηνία.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει κι άλλη προσάμμωση με 15.000 κυβικά, ενώ το έργο θα έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε πριν από το καλοκαίρι.
Τέλος, ανέφερε ότι το υπόλοιπο κομμάτι του έργου, έως τις Κιτριές, θα δημοπρατηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Στο σημείο παρευρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής και ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας.

Παρατηρήσεις
Ο κ. Γιώργος Κωστόπουλος, κάτοικος, ενημέρωσε την κα Νικολάκου ότι σε ορισμένα σημεία, κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής, χαλίκια ανεβαίνουν στο δρόμο και πρότεινε να προστεθεί λίγο «μπαλάστρο» ακόμα.
Η κα Λούλα Ρουμελιώτη τόνισε πως, επειδή το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει κίνδυνος η θάλασσα να «ξεσπάσει» τη δύναμή της στα ατελή σημεία και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές. «Στη Μικρή Μαντίνεια έχει κατασκευασθεί ένας μεγάλος μόλος, μέσα στη θάλασσα, αλλά εδώ όχι. Αν δε φτιαχτεί ένα μεγάλο “ποδάρι” για να κοπεί ο “σιρόκος”, ο νοτιοδυτικός άνεμος, δε θα γίνει τίποτα. Έχω γεννηθεί και έχω γεράσει εδώ και ξέρω τη συμπεριφορά της θάλασσας. Βέβαια, δεν ξέρω αυτά που ξέρει ένας ειδικός», συμπλήρωσε.
Η κα Νικολάκου σημείωσε ότι η Περιφέρεια σέβεται τις απόψεις των επιστημόνων, αλλά είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και οι απόψεις των κατοίκων που μένουν στην περιοχή: «Γιατί όσες φορές σε άλλα έργα οι κάτοικοι έκαναν διαπιστώσεις, γνωρίζοντας πώς αντιδρά η φύση στην περιοχή τους, και δεν τους ακούσαμε, μετά από κάποιο διάστημα δικαιώθηκαν. Άρα είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Ο λόγος που είμαστε εδώ είναι να δούμε πώς έχουν τα πράγματα. Είχαμε μια διαμαρτυρία κάποιων κατοίκων το τελευταίο χρονικό διάστημα πως με μέτρια θαλασσοταραχή βγήκαν υλικά στο δρόμο. Επικοινωνήσαμε και με την εταιρεία που κατασκευάζει το έργο και με τη μελετήτρια, για να δούμε αν αυτό θεωρείται ικανοποιητική αντίδραση του έργου. Ενός έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη. Ενός έργου που έχει μια δυνητική κινητικότητα. Δε φτιάχνουμε ένα κτήριο, φτιάχνουμε ένα έργο που παρακολουθούμε πώς αντιδρά σε κάθε καιρικό φαινόμενο. Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις Κιτριές, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εμείς δε θέλουμε απλά να βελτιώσουμε την κατάσταση, θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα οριστικά».
Μάλιστα, η κα Νικολάκου πρόσθεσε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παν Αλευράς, παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του έργου.

Χάλια ο δρόμος
Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης είπε πως κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, παρότι δεν προβλέπεται ένταξη έργων υποδομής, θα υπάρχουν αρκετά έργα που θα γίνουν.
Ο κ. Γιαννημάρας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι το έργο «θα δείξει το τελικό του αποτέλεσμα», όταν ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχει μελετηθεί για να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη Μικρή Μαντίνεια έως τις Κιτριές. «Ευχής έργον είναι η Περιφέρεια να δημοπρατήσει το συντομότερο δυνατό και το υπόλοιπο έργο, διότι εκεί η μελέτη προβλέπει και κάθετο μόλο. Πιστεύω ότι τα πρώτα σημάδια που έχουμε από το έργο είναι καλά και έχει δημιουργηθεί μια πολύ καλή ακτή, για να δουλέψουν και οι επαγγελματίες το καλοκαίρι. Είναι ένα αναπτυξιακό έργο για την περιοχή», τόνισε.
Επίσης, κάτοικοι, αλλά και ο κ. Γιαννημάρας αναφέρθηκαν στον κεντρικό δρόμο, ο οποίος χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις, και ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας, προκειμένου να ενταχθεί ως έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.