Ντ. Νικολάκου: «Η επιτυχής διοργάνωση του Συνεδρίου ΑΒΤΑ, καθοριστική εξέλιξη για την τουριστική μας προοπτική»

Ντ. Νικολάκου: «Η επιτυχής διοργάνωση του Συνεδρίου ΑΒΤΑ,  καθοριστική εξέλιξη για την τουριστική μας προοπτική»

Ακόμα και κατά 11% μειώθηκε η τουριστική κίνηση, λόγω capital controls

Στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Μεγ. Βρετανίας (Abta – The Travel Convention), βρίσκεται η Περιφερειακή Αρχή.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από 12 έως 14 Οκτωβρίου στην Μεσσηνία στο Costa Navarino. Πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλής ευθύνης όχι μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου που το συνδιοργανώνει, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, μιας και 600 υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής αγοράς θα βρεθούν στη Μεσσηνία.
Όπως σημειώνει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ξεπεράσθηκαν από την Περιφέρεια τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls, τα όποια έθεσαν σε κίνδυνο τη διοργάνωση.

Τα προβλήματα από τα capital controls
«Ήδη έχουν ξεπεραστεί τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα οποία είχαν δεσμευθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τα capital controls, τα οποία λίγο έλειψε να θέσουν σε κίνδυνο την όλη διοργάνωση. Παρόλα αυτά με συντονισμένες ενέργειες η Περιφερειακή Αρχή απέδειξε για μια ακόμη φορά το ρόλο της αυτοδιοίκησης ως εγγυητή της σταθερότητας και συνέχειας του κράτους. Κατά την άποψη μου, με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, εάν αυτή η διοργάνωση ήταν στην ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, υπήρχε ο κίνδυνος να ματαιωθεί και να μεταφερθεί στον πρώτο επιλαχόντα προορισμό, κάτι το οποίο έχει συμβεί στο παρελθόν για τη χώρα μας, με ιδιαίτερα υποτιμητικά και αρνητικά αποτελέσματα. Άλλωστε, ένας από τους βασικούς λόγους που επελέγη από τον ABTA για πρώτη φορά Περιφέρεια και όχι κράτος, όπως στη δική μας περίπτωση, ήταν η εγγύηση μας ως πυλώνας σταθερότητας», τόνισε η κα Νικολάκου.
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για το συνέδριο, όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης, έχει βασιστεί στην ανάδειξη της Πελοποννησιακής αυθεντικότητας και κουλτούρας αλλά και της Μυθολογίας, μέσω μιας σύγχρονης προσέγγισης και πρόσθεσε:
«Συνδυαστικά με την τοπική μας γαστρονομία θα αναδείξουμε και το σύνολο των τοπικών ποιοτικών προϊόντων μας. Μέσα από προγραμματισμένα ταξίδια εξοικείωσης θα δώσουμε στους τουριστικούς επαγγελματίες που θα φιλοξενήσουμε, την ευκαιρία να γνωρίσουν όλη την Πελοπόννησο. Αντίστοιχα, μέσα από τη διοργάνωση εξειδικευμένης εκδήλωσης, θα καταφέρουμε να φέρουμε σε επαφή τους δικούς μας Πελοποννήσιους επιχειρηματίες με τη βρετανική αγορά.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιείται σε μια περίοδο έλλειψης εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, και όπως έχουμε δηλώσει ξανά θα αποτελέσει την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης για τον ελληνικό τουρισμό».

Μείωση αφίξεων
Η κα Νικολάκου επισήμανε ότι για την Πελοπόννησο η διοργάνωση του συνεδρίου αυτού είναι άμεσα συνυφασμένη με την προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια για αναβάθμιση της ελκυστικότητας, καθιέρωση του προορισμού στις διεθνείς αγορές και την ενδυνάμωση των συνεργασιών με τους tour operators της βρετανικής αγοράς.
Η Περιφέρεια υπολογίζει ότι η συνεργασία με το Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Μεγ.Βρετανίας (ABTA), θα αυξήσει τον εισερχόμενο τουρισμό τουλάχιστον κατά 25% από τη συγκεκριμένη αγορά.
«Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον προορισμό Πελοπόννησος, ο οποίος λόγω του μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων μονάδων, με μικρό αριθμό κλινών και ελάχιστων τουριστικών γραφείων που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό, προσελκύει κυρίως μεμονωμένους επισκέπτες. Αυτό όμως πέραν των θετικών του αποτελεσμάτων από την ανάπτυξη που επιδιώκουμε με τις πτήσεις γραμμής, έχει και τους εμφανείς κινδύνους ο προορισμός να είναι ευάλωτος στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Παράδειγμα, τη φετινή χρονιά σε σύνολο Πελοποννήσου το πρώτο 8μηνο παρατηρείται μια κάμψη της τάξης 0,8% σε σχέση με το 2014 με τις εκτιμήσεις για τη χρονιά να φθάνουν τα περυσινά επίπεδα. Βέβαια, μεγάλο μερίδιο ευθύνης οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση της ρωσικής αγοράς με την κρίση Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια εικόνα ισχύει και για τη βασική πύλη εισόδου της Πελοποννήσου, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. το οποίο σημείωσε ιδιαίτερα σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με το 2014, από Μάρτιο έως Μάιο, που έφθασαν το 26%, κάτι το οποίο έδειχνε και τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο προορισμός. Παρόλα αυτά η πολιτική αστάθεια με το φόβο χρεοκοπίας της χώρας και τα capital controls, οδήγησαν τους μεμονωμένους επισκέπτες των τακτικών πτήσεων να ακυρώνουν το προγραμματισμό τους, με μειώσεις οι οποίες τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες έφθασαν και το 11%, με συνολικά λιγότερους περίπου 1000 επισκέπτες σε σχέση με το 2014 για το 8μηνο. Αναδεικνύεται έτσι η ευαισθησία του προορισμού κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους καθιερωμένους προορισμούς με εύρος διεθνών-πολυετών συνεργασιών, και στους οποίους μονοδιάστατα οι tour operator, που ακύρωσαν μαζικά σε Τυνησία και Τουρκία λόγω τρομοκρατικών χτυπημάτων και ISIS, κατεύθυναν τους πελάτες τους την τελευταία στιγμή στην υπόλοιπη μεσογειακή λεκάνη».
Κλείνοντας, η κα Νικολάκου, ανέφερε ότι η επιτυχής διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Μεγ. Βρετανίας είναι μονόδρομος για την Περιφέρεια και δε χωράει εφησυχασμός.
«Αποτελεί το επίκεντρο και την απαρχή της στρατηγικής μας, η οποία κατανέμεται σε τρεις άξονες: την ενδυνάμωση των συνεργασιών με tour operators του εξωτερικού, τη βελτίωση και επέκταση της ανάπτυξης του προγράμματος τακτικών πτήσεων και την επικείμενη ανάπτυξη μεγάλων πολυτελών τουριστικών επενδύσεων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία.
Εντατικοποιούμε την προσπάθειά μας μέσα από συνέργειες και σκληρή δουλειά, ώστε η Πελοπόννησος να γίνει ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Σε αυτή τη προσπάθεια καθοριστικό ρόλο θα έχει η επιτυχής διεξαγωγή του συνεδρίου», κατέληξε.

της Βίκυς Βετουλάκη