1o Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Το πρόγραμμα των επομένων ημερών

1o Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Το πρόγραμμα των επομένων ημερών

Στο φιλόξενο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με θερμή υποδοχή του κοινού, έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη το βράδυ το Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, «Τεκμηρίωσις».
Το δήμαρχο Καλαμάτας, το μητροπολίτη Μεσσηνίας και τους θεατές καλωσόρισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανοράματος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τα μέλη και τους συντελεστές και απηύθυνε ευχαριστίες στο Δήμο Καλαμάτας για τη στήριξή του.
Στη συνέχεια, η καλλιτεχνική διευθύντρια, Τζίνα Πετροπούλου, μίλησε για τους δημιουργούς που βοήθησαν προσφέροντας το έργο τους, για τους στόχους του Πανοράματος, για τη δομή του και για τι πρόκειται να παρακολουθήσουμε τις επόμενες μέρες.
Την έναρξη του Πανοράματος κήρυξε ο κ. Παναγιώτης Νίκας, ευχαριστώντας όσους βοήθησαν για την υλοποίησή του και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα λάβει πανελλήνιες διαστάσεις.
Η βραδιά έκλεισε με προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσαμπασιάκου «Ο Μανάβης», το οποίο χειροκροτήθηκε από το κοινό.
Όσο για το πρόγραμμα που ακολουθεί, έχει ως εξής:
 
Σάββατο 25 Ιανουαρίου
Το πρόγραμμα ξεκινά με το ντοκιμαντέρ «Οι αθάνατοι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης» του Γ. Μουστάκη και του Νίκου Labot. Την ταινία θα προλογίσει ο Νίκος Labot, ο οποίος, μάλιστα, έχει καταγωγή από την Καλαμάτα.
Το θέμα του ντοκιμαντέρ είναι πολύ ιδιαίτερο και προκαλεί την περιέργειά μας: «Μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986, ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες, ο πυρηνικός φυσικός Αντρέι Ντροζντόφ, αποφασίζει να ιδρύσει μια Σχολή Αποκρυφισμού, βασισμένη κυρίως στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα. Μαζί με έξι ακόμα Ρώσους επιστήμονες σχηματίζουν μια κοινότητα στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, στο απομονωμένο νησί της Γαύδου. Πίσω από το προφίλ των ανιδιοτελών εργατών και ορθόδοξων Ρώσων επιστημόνων, πολλοί μύθοι δημιουργούνται στην τοπική κοινότητα: Μήπως είναι κατάσκοποι ή μήπως είναι μέλη αίρεσης;».
Την ίδια ημέρα θα βρίσκεται στο φεστιβάλ και η Άννα Τσιάρτα από την Κύπρο για να παρουσιάσει την ταινία της με τίτλο «Σε τούτο το καρτέρι». Δύο περίπου χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγνοούνται μετά τις δικοινοτικές συγκρούσεις της δεκαετίας του ’60 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Εφτά συγγενείς αγνοουμένων θυμούνται τις οδυνηρές ιστορίες τους: από τις τελευταίες στιγμές μαζί τους, μέχρι τις πρόσφατες εκταφές που άρχισαν να ρίχνουν φως στην πιθανή μοίρα των αγαπημένων τους.
Όλη η μέρα έχει ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα, όπου ξεχωρίζουν επίσης: «Η καλλονή του Πέρα» της Νadire Sipka, το «Καντίρ–ένας Αφγανός Οδυσσέας» της Αννέτας Παπαθανασίου, που εντάσσεται στο αφιέρωμα για τη μετανάστευση, που θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, και τα «Ερείπια» της Ζωής Μαυρουδή, ενώ η μουσική ταινία που κλείνει το πρόγραμμα της ημέρας είναι το «Ανοιχτά μικρόφωνα» του Νίκου Σκαρέντζου.
Σήμερα ξεκινά, επίσης, στο Καλλιτεχνικό Στέκι το workshop «Βασικές αρχές Κινηματογράφου και συγγραφή σεναρίου», το οποίο απευθύνεται σε νέους που τους ενδιαφέρει η κινηματογραφική τέχνη. Θα διαρκέσει 4 ημέρες. Απώτερος στόχος είναι να τεθούν τα θεμέλια για την παραγωγή μιας ταινίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η οποία θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη στο επόμενο Πανόραμα. Συντονιστής θα είναι ο Αλέξης Τσάφας, σκηνοθέτης/παραγωγός ντοκιμαντέρ (Καλλιτεχνικό Στέκι, Σάββατο 25 εως Τρίτη 28/1, 14:00 – 17:00)
 
Κυριακή 26 Ιανουαρίου
Το πρόγραμμα ξεκινά με το ντοκιμαντέρ «Τι σκέφτονται τα ζώα;» του Michael Bicks και συνεχίζει έως τις 6.00 περίπου, με ταινίες του Όμηρου Ευαγγελινού, του Φώτου Λαμπρινού και του Σταύρου Ψυλλάκη.
Στις 6.00 το απόγευμα θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Ντοκιμαντέρ και κοινωνική μνήμη» με προσκεκλημένους τον Λ. Παπαστάθη, τον Σ. Ιωάννου, τον Γ. Τριτσιμπίδα και τον B.Αλεξόπουλο
Στις 7.30 οι προβολές συνεχίζονται με ταινίες των Γιάννη Τριτσιμπίδα και Χρ. Καρακέπελη. Στις 10.45, η μουσική ταινία που κλείνει το πρόγραμμα της ημέρας είναι αφιερωμένη στον Bob Marley, σε σκηνοθεσία Kevin Macdonald.
 
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου
Τη Δευτέρα, στην πρωινή εκπαιδευτική ζώνη, θα προβληθούν οι ταινίες «Τα δάκρυα της γοργόνας» της Sandrine Feydel και «Φωνή Αιγαίου» της Λυδίας Καρρά. Στις 11.00 θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Οικολογικό ντοκιμαντέρ», με προσκεκλημένη την Αγγελική Τρικαλίτη, πρόεδρο Συμβουλίου Εκπαιδευτικών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Οι προβολές ξεκινούν εκ νέου στις 12.00 το μεσημέρι, με το «The 11th hour» της Nadia Connors.
Στις 2.15 μ.μ. το ντοκιμαντέρ Khaima του Αθανάσιου Καρανικόλα θα είναι το πρώτο σε ένα μικρό θεματικό αφιέρωμα για τη μετανάστευση, που περιλαμβάνει συνολικά 6 ταινίες. Η μουσική ταινία, που ξεκινά στις 11.00 το βράδυ και κλείνει το πρόγραμμα της ημέρας, εντάσσεται επίσης στην ίδια θεματική. Πρόκειται για τις «Περιπλανώμενες νότες» της Αγγελικής Γιαννακοπούλου.
 
Τρίτη 28 Ιανουαρίου
Την Τρίτη, στην πρωινή εκπαιδευτική ζώνη, θα προβληθούν οι ταινίες «Σούπερ Αράχνη» του Vincent Amoureux και «Το μυστήριο της μαύρης ύλης» της Cecile Dejean (έναρξη στις 9.00), ενώ στις 11.00 θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Επιστημονικό ντοκιμαντέρ» με τον Π. Κυριακουλάκο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Κέντρου Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης (CAID).
Οι προβολές συνεχίζονται στις 12.00 το μεσημέρι με τα «Μυστήρια ενός αριστουργήματος» του David Murdock, ενώ ακολουθούν πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες, όπως το «Charisma X-Iannis Xenakis» της Έφης Ξηρού, το «Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι» του Ruya Arzu, «Τα παιδιά της πυράς» του Rajesh Jala κ.ά.
Η μουσική ταινία που κλείνει το πρόγραμμα της ημέρας είναι η «Katrina music» του Χρόνη Πεχλιβανίδη (στις 11.20 μ.μ.).
 
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου
Η τελευταία ημέρα του 1ου Πανοράματος είναι αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ. Οι προβολές ξεκινούν στις 9.00 το πρωί με το «Seeds of hope» του Γιώργου Γκιούλη. Συνολικά στο αφιέρωμα θα προβληθούν 9 ταινίες, μεταξύ των οποίων: «Taste The Waste» του Valentin Thurn, «Slow Food Story» του Stefano Sarco, «Food for love» της Μαριάννας Οικονόμου.
Στην τελετή λήξης του φεστιβάλ (9.00 το βράδυ) θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ομορφιές και δυσκολίες» του Κίμωνα Τσακίρη, μια σχεδόν «υπαρξιακή» ταινία για την Ελλάδα της κρίσης, που σχετίζεται τόσο με τη θεματική της ημέρας, δηλαδή τη γαστρονομία, όσο και με τη Μεσσηνία: Ο Δημήτρης Τσίγγανος (γνωστός και ως «Μίτσιγκαν») είναι ένας Έλληνας «καουμπόι», ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες φάρμες στη Μεσσηνία, με την ονομασία «Ομορφιές και Δυσκολίες». Ο Μίτσιγκαν λέει ότι αυτό είναι και το μότο του στη ζωή, μέχρι που φτάνει η στιγμή να το επιβεβαιώσει στην πράξη…