Πρώτο κουδούνι χθες και για τα σχολεία της Μεσσηνίας, με τους μαθητές να μην κρύβουν τη χαρά τους για την επανένωση με τις παρέες τους. Βέβαια, η όλη κατάσταση της χώρας δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει το χθεσινό αγιασμό, κάτι που φάνηκε από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς.
Για ακόμα μια χρονιά, πάντως, τις εντυπώσεις έκλεψαν οι μαθητές της πρώτης, είτε Δημοτικού, είτε Γυμνασίου, είτε Λυκείου, αλλά με τους πρώτους να κάνουν τη διαφορά, αφού παιδιά 6 ετών μπαίνουν σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον.
Σε επίπεδο Καλαμάτας, το σχολικό συγκρότημα των Γιαννιτσανίκων ήταν αυτό που συγκέντρωσε τα περισσότερα φλας, αφού τελέστηκε κοινός αγιασμός για τα δύο Γυμνάσια (2ο και 3ο) και τα δύο Λύκεια (2ο και 5ο) που στεγάζονται εκεί.
Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πάνος Πετρόπουλος, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας Γιάννης Πλατάρος, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μπίζας, που μετέφερε και τις ευχές του Μητροπολίτη, ο οποίος απουσιάζει.
Αμέσως μετά τον αγιασμό σε δηλώσεις του ο κ. Νίκας συνέστησε στους μαθητές να πάρουν τα εφόδια που τους προσφέρει το σχολείο, ώστε να φτιάξουν τα πράγματα καλύτερα από τη δική του γενιά, που, όπως είπε, ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση. Επίσης, επισήμανε ότι μόνο οι γονείς και οι καθηγητές είναι αυτοί που θα κάνουν τα πάντα για τα παιδιά χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα, ενώ στους γονείς είπε να βρουν δύναμη να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
Κλείνοντας, είπε ότι ο αγιασμός είναι κάτι που αποτελεί παράδοση για τα σχολεία και δεν πρέπει να σταματήσει.
Ακολούθως σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Ελένη Αλειφέρη, που είχε παραχωρήσει το λόγο στο δήμαρχο Καλαμάτας, τον οποίο είχε καθηγητή της, όπως είπε στα παιδιά, ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την παρουσία της στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, αφού πριν από 32 χρόνια είχε δώσει εκεί Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η ίδια προέτρεψε τους μαθητές να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να έχουν όνειρα, γιατί αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον της Ελλάδας.
Με τη σειρά του ο κ. Πετρόπουλος ευχήθηκε στους μαθητές και έδωσε συγχαρητήρια στους καθηγητές του συγκροτήματος που κρατούν το επίπεδο υψηλά. Μάλιστα, έκανε γνωστό στους μαθητές ότι από τα τέσσερα σχολεία που συνυπάρχουν εκεί έχει διδάξει στα τρία, κάτι που τον συγκινεί. Τέλος, ευχήθηκε στους μαθητές καλή σχολική χρονιά και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Τελευταίος το λόγο πήρε ο κ. Πλατάρος, που με ένα μυστικό επιτυχίας χαιρέτισε τους μαθητές. Συγκεκριμένα, τους είπε ότι τρία είναι τα μαθήματα στα οποία πρέπει να δώσουν βαρύτητα, η Ελληνική Γλώσσα, η δεξιότητα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα Αγγλικά. Κλείνοντας, ευχήθηκε κι αυτός καλή χρονιά στους μαθητές.
Πάνος Πετρόπουλος
Παρά τις δυσκολίες, αισιόδοξος
Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε χθες από την Καλαμάτα ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Πάνος Πετρόπουλος. Συγκριμένα, δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες φέτος θα γίνουν περισσότερα πράγματα από τις προηγούμενες χρονιές, αρκεί να υπάρχει σταθερή πολιτική κατάσταση. Ο ίδιος πιστεύει ότι «μετά τις εκλογές θα πάμε πιο μπροστά».
Σχετικά με τα κενά στη Μεσσηνία, δήλωσε ότι διαχειρίστηκαν τα προβλήματα που υπήρξαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με πολύ προσεκτικό τρόπο. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στο να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι σε δύο εβδομάδες αυτή θα ομαλοποιηθεί, αφού προβλήματα νομικής φύσεως, αλλά και διαδικαστικά, θα ξεπεραστούν.
Σχετικά με τους πίνακες των αναπληρωτών, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα από την επόμενη εβδομάδα «να τρέξουν», ώστε να πάνε αναπληρωτές στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που μετακινήθηκαν να επιστρέψουν στη θέση τους.
Από την πλευρά του, ο κ. Πλατάρος ζήτησε άμεσα να καλυφθούν τα 300 κενά των δασκάλων, των 100 νηπιαγωγών και των 100 ειδικοτήτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τέλος, όπως μας δήλωσε, υπήρξαν ελάχιστα σχολεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που δεν άνοιξαν. Αυτό συνέβη γιατί ήταν αδύνατο να υπάρξει λύση για αυτά, που είναι κυρίως στη Λακωνία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Πρώτο κουδούνι με ελλείψεις εκπαιδευτικών αλλά και χαμόγελα
Ανάμεικτα ήταν χθες στην Τριφυλία τα συναισθήματα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς το πρώτο κουδούνι χτύπησε σε σχολικές μονάδες γεμάτες παιδιά και βιβλία, αλλά με πολλές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το πρόβλημα των ελλείψεων δεν είναι ιδιαίτερο, καθώς λείπουν – ακόμα – κάποιοι καθηγητές ειδικοτήτων, ωστόσο στην Πρωτοβάθμια είναι ιδιαίτερα έντονο, με ελλείψεις δασκάλων κορμού, καθώς και δασκάλων ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής.
Το ξεκίνημα της νέας, αυτής, σχολικής χρονιάς είχε τις ιδιαιτερότητές του, αλλά και τη δική του ομορφιά, το «χαβαλέ» και τα πειράγματα των μαθητριών και μαθητών! Στα δε πρωτάκια του Δημοτικού, όπως και του Νηπιαγωγείου, έβλεπε κανείς τη λάμψη για το καινούργιο και άγνωστο.
Στις σχολικές μονάδες της Τριφυλίας τελέστηκε, από τον Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, ο αγιασμός και αντηλλάγησαν ευχές, ενώ στα σχολεία της Κυπαρισσίας έδωσε τις πατρικές του ευλογίες και ευχές ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος.
Στο αγιασμό των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Κυπαρισσίας, όπου μεταξύ άλλων σχολικών μονάδων σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά παρέστη, ο δήμαρχος Τριφυλίας, αφού ευχήθηκε για τη νέα σχολική χρονιά, προέτρεψε τους μαθητές «να γίνετε μαχητές και πολεμιστές της ζωής, να διεκδικήσετε, να αγαπήσετε την ευθύνη, να αναπτύξετε αλληλεγγύη με τους συμμαθητές σας, τις συμμαθήτριές σας, τους εκπαιδευτικούς σας και να δημιουργήσετε ένα σύνολο ελπίδας και προοπτικής, το οποίο ο τόπος ’χει ανάγκη!».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τριφυλίας, Ιωάννης Αποστόλου, ερωτηθείς για το πώς ξεκίνησε η σχολική χρονιά στην Π.Ε., σημείωσε: «Μια χαρά χάλια! Χειρότερα δε θα μπορούσε να γίνει». Όπως ανέφερε, από παραπάνω από 150 δασκάλους κορμού, λείπουν περισσότεροι από τους μισούς.
Σημειώνεται πως στα 1ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία αστυνομικοί υπάλληλοι διένειμαν φυλλάδια για την οδική συμπεριφορά και κυκλοφοριακή αγωγή.