Οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτικές έρευνες γνώμης έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο ύπαρξης: να αποτυπώνουν την τάση της κοινής γνώμης τη δεδομένη χρονική στιγμή, λειτουργώντας ως μέσο καταγραφής των επιλογών ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος της κοινωνίας, βοηθώντας τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα να διαμορφώνουν τις επιλογές τους βάσει των προτιμήσεων και των βαθύτερων αναγκών της εκάστοτε κοινωνίας. Είναι, επίσης, μια μορφή αξιολόγησης του πολιτικού συστήματος ευρύτερα.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρόλος τους είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Όπως και να τις περιγράψουμε, όμως, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σχεδόν μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, δεν έχουμε καθαρό δημοσκοπικό δείγμα. Όλοι κινούμεθα στο χώρο των σεναρίων.
Τούτων δοθέντων, τελείως ανοικτή είναι η κατανομή των βουλευτικών εδρών στη Μεσσηνία, αφού οι πενταεδρικές περιφέρειες είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες στην κατανομή εδρών, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και τις προηγούμενες φορές, το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες, θα ξεκαθαρίσει τα ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν συνεχείς αλλαγές από ώρα σε ώρα. Γενικώς, τα σενάρια που υπάρχουν είναι τα εξής:
1) Το πρώτο κόμμα (Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ) να πάρει τις τρεις έδρες, το δεύτερο τη μία και η πέμπτη έδρα να διεκδικηθεί από ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι… ακόμα και Χρυσή Αυγή.
2) Το πρώτο κόμμα (Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ) να πάρει τις τρεις έδρες και το δεύτερο τις άλλες δύο.
3) Το πρώτο κόμμα να πάρει δύο έδρες, το δεύτερο δύο έδρες και η πέμπτη… σε όποιον τύχει, ανάλογα με τα ποσοστά στο νομό.
4) Ένα ακόμα σενάριο είναι να πάρει το πρώτο κόμμα (Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ) δύο έδρες, το δεύτερο μία και να μείνουν δύο έδρες που θα διεκδικήσουν ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
Ουσιαστικά, βέβαια, η κατανομή των εδρών εξαρτάται από δύο παράγοντες: α) από το ποσοστό κάθε κόμματος σε κεντρικό επίπεδο, β) από το ποσοστό κάθε κόμματος στο νομό.
Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου, δε χωρούν κατηγορηματικές προβλέψεις για την κατανομή.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη